Fickstölder – vad täcker din hemförsäkring?

Fickstölder – vad täcker din hemförsäkring?

Antalet anmälda fickstölder i Sverige har ökat med nästan 40 procent på 15 år. Och sommaren är högsäsong för ficktjuvar. Hemförsäkringen täcker i viss mån fickstölder i Sverige och utomlands – ta reda på vad din försäkring täcker!


Råkar du ut för en ficktjuv på semestern hemma och blir av med t.ex. din plånbok eller din mobiltelefon så får du inte alltid ersättning från din hemförsäkring om du inte har ett allriskskydd i din försäkring. Ersättningsbelopp och villkor varierar mellan försäkringsbolagen men här är ett exempel:

 • Kontanter ersätts upp till 3 000 kronor.
 • Saker (t.ex. din mobiltelefon) ersätts till betydligt högre belopp – belopp beroende på vilket allriskskydd du har.
 • Blir du hotad, rånad eller väskryckt ersätter hemförsäkringen detta även om du inte har en allriskförsäkring.


Råkar du ut för en ticktjuv utomlands får du ersättning från din hemförsäkring för förlust av kontanter och/eller saker du blir bestulen på – förutsatt att du har allrisktillägg.

 • Kontanter ersätts upp till 6 000 kronor.
 • Saker (t.ex. din mobiltelefon) ersätts till betydligt högre belopp – belopp beroende på vilket allriskskydd du har.
 • Blir du hotad, rånad eller väskryckt ersätter ofta hemförsäkringen detta även om du inte har en allriskförsäkring. 

Att tänka på:

 • Försök att inte bära med dig så mycket värdesaker. Hotellens säkerhetsboxar är ofta ett bra ställen att låsa in kontanter och andra värdesaker.
 • Var uppmärksam! Det är inte bara utomlands som ficktjuvarna härjar. Det gäller att även vara uppmärksam på hemmaplan.
 • Enligt Stockholmspolisen passar tjuven på i folksamlingar och när offret inte har kontroll över sin egendom. SL-automater t.ex. är ett lömskt ställe enligt polisen.
 • Var aktsam. Försäkringsbolag kan göra ”aktsamhetsavdrag” på ersättningen.
 • Reser du en längre tid (>45 dagar) behöver du en tilläggsförsäkring.
 • Kontakta ditt försäkringsbolag före semestern och ta reda på vad det är som gäller och vilken ersättning du har rätt till. Det kanske kan vara värt att t.ex. ta en allriskförsäkring om du inte redan har en sådan.


Trevlig (och säker) resa!

Dags att se över din hemförsäkring?

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

61 procent förhandlade sist de tog ett bostadslån

1 minuts läsning

  81 procent av de tillfrågade vet vilken ränta de har på sitt bostadslån Fler män än kvinnor säger sig veta sin ränta. Bäst koll på räntan på sitt bostadslån har de i åldersgruppen 50-75 år. &nb...

Föregående artikel