Fickstölder – vad täcker din hemförsäkring?

Fickstölder – vad täcker din hemförsäkring?

Antalet anmälda fickstölder i Sverige har ökat med nästan 40 procent på 15 år. Och sommaren är högsäsong för ficktjuvar. Hemförsäkringen täcker i viss mån fickstölder i Sverige och utomlands – ta reda på vad din försäkring täcker!

Råkar du ut för en ficktjuv på semestern hemma och blir av med t.ex. din plånbok eller din mobiltelefon så får du inte alltid ersättning från din hemförsäkring om du inte har ett allriskskydd i din försäkring. Ersättningsbelopp och villkor varierar mellan försäkringsbolagen men här är ett exempel:

 • Kontanter ersätts upp till 3 000 kronor.
 • Saker (t.ex. din mobiltelefon) ersätts till betydligt högre belopp – belopp beroende på vilket allriskskydd du har.
 • Blir du hotad, rånad eller väskryckt ersätter hemförsäkringen detta även om du inte har en allriskförsäkring.


Råkar du ut för en ticktjuv utomlands får du ersättning från din hemförsäkring för förlust av kontanter och/eller saker du blir bestulen på – förutsatt att du har allrisktillägg.

 • Kontanter ersätts upp till 6 000 kronor.
 • Saker (t.ex. din mobiltelefon) ersätts till betydligt högre belopp – belopp beroende på vilket allriskskydd du har.
 • Blir du hotad, rånad eller väskryckt ersätter ofta hemförsäkringen detta även om du inte har en allriskförsäkring. 

Att tänka på:

 • Försök att inte bära med dig så mycket värdesaker. Hotellens säkerhetsboxar är ofta ett bra ställen att låsa in kontanter och andra värdesaker.
 • Var uppmärksam! Det är inte bara utomlands som ficktjuvarna härjar. Det gäller att även vara uppmärksam på hemmaplan.
 • Enligt Stockholmspolisen passar tjuven på i folksamlingar och när offret inte har kontroll över sin egendom. SL-automater t.ex. är ett lömskt ställe enligt polisen.
 • Var aktsam. Försäkringsbolag kan göra ”aktsamhetsavdrag” på ersättningen.
 • Reser du en längre tid (>45 dagar) behöver du en tilläggsförsäkring.
 • Kontakta ditt försäkringsbolag före semestern och ta reda på vad det är som gäller och vilken ersättning du har rätt till. Det kanske kan vara värt att t.ex. ta en allriskförsäkring om du inte redan har en sådan.


Trevlig (och säker) resa!

Dags att se över din hemförsäkring?

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Du får max låna 6,5 gånger din årsinkomst

1 minuts läsning

SBAB och andra banker använder sig av en bedömning med hänsyn till hur mycket hushållen har kvar när de betalat boendekostnaden när de bestämmer hur stora lån kunderna får. Enligt SBAB räcker inte den metoden nu utan en skärpning beh&oum...

Föregående artikel
Redan nästa år blir tusenlappen ogiltig – så ser de nya sedlarna ut!
1 minuts läsning