Ta studielån eller andra lån för att studera?

Lån /
2 minuters läsning
Ta studielån eller andra lån för att studera?

Ska man ta studielån, ett vanligt lån eller låna av föräldrar för att studera? Eller ska man kanske höja bolånet för att betala av gamla studielån? Dessa frågor får jag allt oftare nu när låneräntorna är låga.


Svaret är glasklart: studielån är bästa sättet att finansiera studier och det finns ingen anledning att ta andra lån för att lösa bort studielånet.

Fördelar med studielån jämfört med andra lån 

 • Låg ränta, just nu 1,00 %. Räntan är visserligen inte avdragsgill så den ska jämföras med en vanlig avdragsgill låneränta på 1,43 %, vilket ändå är bra.
   
 • Troligtvis låg ränta flera år framöver – räntan på studielånet bestäms av ett genomsnitt av statens upplåningskostnader de senaste tre åren.
   
 • Inga uppläggningskostnader på studielån. Det kan förekomma på andra lån.
   
 • Lånet ska börja betalas av först sex månader efter avslutade studier – ett vanligt lån ska börja betalas av direkt.
   
 • Blir du sjuk under studierna kan du få studielån även under sjukveckorna.
   
 • Att låna pengar av föräldrar till låg eller ingen ränta kan verka lockande. Men tänk på att föräldrarna då faktiskt blir dina fordringsägare. Skulle du bli arbetslös eller sjuk efter studierna kan du få svårt att betala tillbaka. Inte roligt. Har du studielån finns regler som gör att du då får betala tillbaka mindre eller ingenting alls.
   
 • Du kan göra extrainbetalningar när som helst. Det kan du även med ett vanligt lån men inte med ett bundet bolån.


Det finns också några nackdelar med studielån

 • Du får betala en expeditionsavgift på 150 kr/år.
   
 • Stora extrainkomster under studietiden, mer än 86 000 kr under 20 veckor, ger lägre studielån.
   
 • Svårt att i förväg veta hur mycket du ska betala tillbaka per år. Återbetalningsbeloppet räknas fram varje år och beror på skuldens storlek, räntesatsen och hur lång tid du ska betala.

 

På det hela taget tycker jag att fördelarna med studielån överväger stort.

Korta fakta om studielån

Studerar du på heltid är maximalt studiemedel ungefär 10 000 kronor för en fyraveckorsperiod, 2 800 kronor i bidrag och 7 200 kronor som studielån. Lånet ska betalas av inom 25 år och minsta återbetalningsbelopp är 6675 kronor om året. Exempel: Ett lån på 165 000 kronor efter tre års heltidsstudier ska betalas tillbaka med ungefär 7200 kronor om året eller 600 kronor i månaden. På CSN:s hemsida kan du läsa mer och ansöka om studielån.


Handfasta tips för dig som student >>


Skrivet av Bodil Hallin, Familjeekonom på Ikano Bank och expert i Compricers Expertpanel

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Försäkra sommarstugan rätt

2 minuters läsning

Försäkra både byggnad och lösöret När du försäkrar din sommarstuga är det viktigt att inte bara försäkra själva byggnaden. För att få ersättning för möbler och annat lösöre måste du äv...

Föregående artikel