Höjt bolånetak föreslås av moderaterna

2 minuters läsning
Höjt bolånetak föreslås av moderaterna

För att hjälpa unga in på bostadsmarknaden föreslår nu moderaterna ett höjt bolånetak - från 85 procent till 90 procent.

Bolånetaket som infördes år 2010, innebär att du får låna max 85 procent av köpesumman, det vill säga det du betalar för din bostad. Resterande del på 15 procent, den så kallade kontantinsatsen, får du finansiera med egna pengar. Bolånetaket infördes som ett skydd för både banken och för dig som låntagare i hopp om att taket skulle minska skuldsättningen för svenska låntagare och skydda oss vid sjunkande bostadspriser. Förslaget som moderaterna presenterade i förra veckan handlar om att höja taket från 85 procent till 90 procent. 

Exempel: Köper du en bostad för 3 000 000 kronor får du låna upp till 2 550 000 kronor (85 % av 3 000 000 kronor). Du behöver finansiera 450 000 kronor själv (15 % av 3 000 000 kronor). Om moderaternas förslag blir verklighet innebär det att du själv behöver finansiera 300 000 kronor (10 procent av 3 000 000 kronor).

Förslaget motiveras med att det är tufft för förstagångsköpare att ta sig in på bostadsmarknaden. Ofta hamnar de i dyra boformer såsom andra och trejehandsbostäder. Vissa behöver också ta dyra blancolån för att klara av kraven.

Dagens krav på bostadsköpare:
 

 • Bolånetaket: Du får låna max 85 procent av köpesumman
   
 • Skuldkvotstak: Många banker har ett skuldkvotstak vilket innebär att de har en gräns för hur mycket du får låna i förhållande till din bruttoinkomst. Skuldkvotstaket varierar något mellan bankerna men ligger runt 5 gånger din årsinkomst. Skuldkvotstaket är inget lagkrav utan upp till banken själv att bestämma.

  Exempel: Om du tjänar 35 000 kronor brutto (före skatt) i månaden så får du låna upp till 2 100 000 kronor (35 000 kr*12 mån*5ggr). Är ni två som köper bostaden och båda har en inkomst på 35 000 kronor brutto i månaden får ni låna dubbelt så mycket dvs 4 200 000 kronor tillsammans.
   
 • Din betalningsförmåga: Banken tittar på din betalningsförmåga när du ansöker om ett lån. Din betalningsförmåga fastställs utifrån din anställningsform, din inkomst, andra lån du har, avgift till förening (om du tex bor i eller köper en bostadsrätt) och hur många ni är i hushållet. Idag räknar bankerna på att du ska klara av en ränta på mellan 7-8 procent, alltså en betydligt högre ränta än den du idag får betala för ett bolån
   
 • Amorteringskrav 1: Den 1 juni 2016 infördes det första lagstadgade amorteringskravet som innebär att alla som lånar mer än 50 procent av värdet av sin bostad måste amortera en procent av lånet. Lånar du mer än 70 procent av bostadens värde så måste du amortera 2 procent. Lånar du mindre än halva bostadens värde så finns det inget lagstadgat amorteringskrav. Då är det upp till banken och dig att bestämma hur mycket du ska amortera.
   
 • Amorteringskrav 2: Den 1 mars 2018 infördes det andra amorteringskravet. Det handlar om att du måste amortera 1 procent om ditt lån överstiger 4,5 gånger din bruttoinkomst.

  Om du lånar mer än 70 procent av bostadens värde och lånet överstiger 4,5 gånger din årsinkomst (brutto) kan du alltså behöva amortera tre procent av ditt lån.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Fyra sätt att sänka dina elkostnader

2 minuters läsning

1. Se till att du inte har ett anvisningsavtal Det viktigaste du kan göra för att få ner din elkostnad är att se till att du har gjort ett aktivt val av elhandelsbolag. Gör du inte det så får du ett anvisningsavtal (även kallat tillsvidareavtal) via dit...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)