Investeringssparkonto, kapitalförsäkring eller depå?

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
3 minuters läsning
Investeringssparkonto, kapitalförsäkring eller depå?

Här får du som ska starta upp ett sparande koll på de viktigaste skillnaderna mellan ett investeringssparkonto, en kapitalförsäkring och en depå.

Kom ihåg att det inte går att täcka in alla eventualiteter och specialfall. Genomgången nedan är endast tänkt att belysa de viktigaste skillnaderna mellan de olika sätten som finns att spara i aktier och fonder på.
 

För vem?


ISK: Privatpersoner

KF: Privatpersoner och företag

Depå: Privatpersoner och företag
 

Skatten


ISK: Du betalar en schablonskatt varje år på värdet på ditt konto oavsett om du gjort vinster eller förluster på kontot. Förluster är inte avdragsgilla. Schablonintäkten kan kvittas mot utgifter i kapital.

KF: Du betalar en schablonskatt varje år på värdet på ditt konto oavsett om du gjort vinster eller förluster på kontot. Förluster är inte avdragsgilla. Har du utländska aktier kan källskatt på utdelningar kvittas mot schablonskatten.

Depå: Du betalar 30 procent skatt på vinster och realiserade förluster är avdragsgilla.
 

Deklarationen


ISK: Du behöver inte göra något. Den bank som du har ditt sparande hos sköter rapporteringen till Skatteverket.

KF: Du behöver inte göra något. Det försäkringsbolag som du har ditt sparande hos sköter rapporteringen till Skatteverket.

Depå: Realiserade aktievinster samt förluster deklarerar du själv. Försäljning av fonder rapporteras automatiskt in till Skatteverket av din bank.
 

Utdelningar


ISK: Ingen skatt dras på enskilda utdelningar. Det totala värdet på ditt konto beskattas.

KF: Ingen skatt på svenska utdelningar. Har du utländska aktier kan källskatt på utdelningar kvittas mot schablonskatten.

Depå: 30 procent skatt.
 

Rösträtt på bolagsstämma?


ISK: Ja.

KF: Nej.

Depå: Ja.
 

Kostnad för att ha kontot?


ISK: Oftast gratis.

KF: Gratis hos en del, avgift hos andra.

Depå: Oftast gratis.
 

Fördelar


ISK: Ingen krånglig administration vid deklarationen och ingen extra skatt om du vill byta värdepapper. Låg skatt för närvarande för stigande värden på kontot. Du äger aktierna om du vill kunna rösta på en bolagsstämma.

KF: Ingen krånglig administration vid deklarationen och ingen extra skatt om du vill byta värdepapper. Låg skatt för närvarande för stigande värden på kontot. Möjlighet att välja förmånstagare.

Depå: Du själv äger värdepapperen. Depån går att äga tillsammans med andra. Möjlighet att kvitta förluster. Mer förutsägbar skatt.
 

Nackdelar


ISK: Skatten varierar år till år och tas ut även vid negativ värdeutveckling. Begränsade investeringsalternativ.

KF: Skatten varierar år till år och tas ut även vid negativ värdeutveckling. Begränsade investeringsalternativ. Du äger inte aktierna om du skulle vilja rösta på en bolagsstämma.

Depå: Krångligare deklaration.
 

Värdepapper


Vilka värdepapper du kan ha i ditt sparande är lite mer begränsat på ett investeringssparkonto och i en kapitalförsäkring. I en vanlig depå har du normalt mer frihet att välja vilka värdepapperstyper du önskar. Hör med din bank om de kan erbjuda dig de värdepapper du vill handla i inom respektive sparform du är intresserad av.

Ägandet av värdepapper skiljer sig även åt mellan de olika formerna. I ett ISK-konto eller vanlig depå äger du de värdepapper som finns medan tillgångarna i en kapitalförsäkring ägs av försäkringsbolaget där du eller någon annan står som förmånstagare och är berättigad att handla värdepapper inom försäkringen.

Hoppas du fått lite bättre koll på hur de olika varianterna fungerar!

Läs mer om investeringssparkonton (ISK) och kapitalförsäkringar (KF).

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Räntefonder - Allt du behöver veta

5 minuters läsning

Obligationsfonder En obligationsfond är en så kallad lång räntefond som investerar i räntebärande värdepapper med en genomsnittlig löptid över 1 år. Fondens avkastning kommer från de underliggande värdepapprenas utveckli...

Föregående artikel
3 anledningar till att diversifiera din aktieportfölj
5 minuters läsning