Jag har ärvt en större summa pengar, hur ska jag göra nu?

Privatekonomi /
Jag har ärvt en större summa pengar, hur ska jag göra nu?

Så lyder en av de vanligaste frågorna till bloggen och podden, skriver Johanna Kull

Att investera en större summa pengar behöver emellertid inte vara svårare än att investera en mindre pott. Oftast kan man använda sig av precis samma tankesätt och strategi. Det är snarare den psykologiska biten som kan stöka till det och inte sällan leder till att vi inte vågar investera pengarna överhuvudtaget.

Stigande fastighetspriser och årtionden av börsuppgång, har gjort att allt fler svenskar ärver stora belopp. Och många ställer sig frågan; ”Hur placerar jag denna stora summa bäst?”. Den första och viktigaste frågan att ställa sig här är när du ska använda pengarna.

När ska du använda pengarna?

Planerar du att använda pengarna om 1 – 2 år, 3 – 5 år eller +5 år bort i tiden? Svaret på detta avgör i mångt och mycket hur du ska investera pengarna. Är det inom 1-2 år, då ska pengarna vara placerade tryggt. Här är sparkonto med insättningsgaranti det naturliga valet. För 2 – 5 årspengar är en mix av sparkonto och aktiefond, eller en blandfond där du får en kombination av räntor/aktier, ett bra alternativ. Det långsiktiga +5 årssparandet växer däremot sannolikt bäst i aktier eller aktiefonder.

Köp vid flera tillfällen

Den psykologiska biten är ofta det svåraste att hantera när vi investerar en större pott. En nedgång på 10 procent för den som just investerat 1 miljon kronor innebär att värdet på minskar med 100 000 kronor. Ett tapp som för de allra flesta av oss är psykologiskt jobbigare att hantera, än de 10 000 kronor som samma procentuella nedgång innebär för den som just placerat 100 000 kronor. Lösningen blir att dela upp beloppet i flera delar och pytsa in det i aktiefonden pö om pö. Det ger ett lugnare sparande och i regel också en bättre avkastning.

och dela upp beloppet

Säg att du ärvt 1 miljon som du vill investera i dina befintliga fondportfölj. Det kan du till exempel göra genom att dela upp beloppet i åtta delar och investera en åttondel varje kvartal. Alltså, 125 000 kronor nu, 125 000 kronor om tre månader och ytterligare 125 000 om ett halvår.
Vän av ordning kommer nu påpeka att det historiskt sett varit bäst att investera allt på en gång. Det stämmer i teorin men tyvärr inte i praktiken. Det kräver nämligen att vi är fullkomligt rationella och inte får ont i magen och säljer om börsen backar kraftigt. Det är emellertid lättare sagt än gjort visar statistik från över 1 miljon sparare. Ett av de mest förekommande sparmisstagen är nämligen att vi blir ”rädda” och säljer när det stormar som mest. Något som gör att vi tenderar att hamna fel i tajmingen. Denna sparfälla är också betydligt mer vanlig om vi nyligen investerat ett större belopp.
 
Alltså: För de allra flesta är det därför betydligt bättre att jämna ut börssvängningarna genom att investera lite i taget.


Skriven av Johanna Kull, Sparekonom Avanza Bank och expert i Compricers Expertpanel.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
Bilförsäkring
Helförsäkring, Opel vivaro skåp 1.9 tdi
  • Lägst årskostnad 5 862 kr
  • Högst årskostnad 11 308 kr
  • Att spara 5 446 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Varningen: Minusränta på våra sparkonton.
Varningen: Minusränta på våra sparkonton.
Ditt bolån. Ekonomiskolan del 8.
Ditt bolån. Ekonomiskolan del 8.
Nästan en halv miljon hushåll betalar tusenlappar i onödan för sin el
Nästan en halv miljon hushåll betalar tusenlappar i onödan för sin el

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin