Jag har ärvt en större summa pengar, hur ska jag göra nu?

2 minuters läsning
Jag har ärvt en större summa pengar, hur ska jag göra nu?

Så lyder en av de vanligaste frågorna till bloggen och podden, skriver Johanna Kull

Att investera en större summa pengar behöver emellertid inte vara svårare än att investera en mindre pott. Oftast kan man använda sig av precis samma tankesätt och strategi. Det är snarare den psykologiska biten som kan stöka till det och inte sällan leder till att vi inte vågar investera pengarna överhuvudtaget.

Stigande fastighetspriser och årtionden av börsuppgång, har gjort att allt fler svenskar ärver stora belopp. Och många ställer sig frågan; ”Hur placerar jag denna stora summa bäst?”. Den första och viktigaste frågan att ställa sig här är när du ska använda pengarna.

När ska du använda pengarna?

Planerar du att använda pengarna om 1 – 2 år, 3 – 5 år eller +5 år bort i tiden? Svaret på detta avgör i mångt och mycket hur du ska investera pengarna. Är det inom 1-2 år, då ska pengarna vara placerade tryggt. Här är sparkonto med insättningsgaranti det naturliga valet. För 2 – 5 årspengar är en mix av sparkonto och aktiefond, eller en blandfond där du får en kombination av räntor/aktier, ett bra alternativ. Det långsiktiga +5 årssparandet växer däremot sannolikt bäst i aktier eller aktiefonder.

Köp vid flera tillfällen

Den psykologiska biten är ofta det svåraste att hantera när vi investerar en större pott. En nedgång på 10 procent för den som just investerat 1 miljon kronor innebär att värdet på minskar med 100 000 kronor. Ett tapp som för de allra flesta av oss är psykologiskt jobbigare att hantera, än de 10 000 kronor som samma procentuella nedgång innebär för den som just placerat 100 000 kronor. Lösningen blir att dela upp beloppet i flera delar och pytsa in det i aktiefonden pö om pö. Det ger ett lugnare sparande och i regel också en bättre avkastning.

och dela upp beloppet

Säg att du ärvt 1 miljon som du vill investera i dina befintliga fondportfölj. Det kan du till exempel göra genom att dela upp beloppet i åtta delar och investera en åttondel varje kvartal. Alltså, 125 000 kronor nu, 125 000 kronor om tre månader och ytterligare 125 000 om ett halvår.
Vän av ordning kommer nu påpeka att det historiskt sett varit bäst att investera allt på en gång. Det stämmer i teorin men tyvärr inte i praktiken. Det kräver nämligen att vi är fullkomligt rationella och inte får ont i magen och säljer om börsen backar kraftigt. Det är emellertid lättare sagt än gjort visar statistik från över 1 miljon sparare. Ett av de mest förekommande sparmisstagen är nämligen att vi blir ”rädda” och säljer när det stormar som mest. Något som gör att vi tenderar att hamna fel i tajmingen. Denna sparfälla är också betydligt mer vanlig om vi nyligen investerat ett större belopp.
 
Alltså: För de allra flesta är det därför betydligt bättre att jämna ut börssvängningarna genom att investera lite i taget.


Skriven av Johanna Kull, Sparekonom Avanza Bank och expert i Compricers Expertpanel.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Tjäna pengar på pengar!

3 minuters läsning

Snabbare än du anar kommer sommar och semester nå sin ände och många av oss kommer leva på de fina minnen vi har skapat men samtidigt planera framåt inför årets kommande aktiviteter. Även om just detta året har till stor del handlat om &rdqu...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)