Män kör bil bättre än kvinnor - eller?

2 minuters läsning
Män kör bil bättre än kvinnor - eller?

“Svaret” på frågan kommer lite senare i artikeln - men siffrorna från en undersökning av If visar tydligt att vi alla har höga tankar om oss själva. 69 procent av männen och 54 procent av kvinnorna anser sig köra mycket bra eller bättre än genomsnittet. Nästan ingen anser sig köra sämre än genomsnittet.

Många undersökningar har gjorts om hur stor övertro (överdrivet självförtroende) vi har. Dessa siffror kommer från en undersökning av försäkringsbolaget if (2017). 

Jag gästade EFN Börslunch i förra veckan och pratade om just övertro som är en tankevurpa många av oss gör och som har beskyllts för krig, strejker, börsbubblor, börskrascher och tom för Tjernobylkatastrofen.

De flesta av oss har en tendens att skatta våra egna prestationer högre än andras. Vi tror helt enkelt att vi är bättre än genomsnittet. När vi svarar på frågor om oss själva i enkäter uppger vi generellt att vi tränar mer, har sex oftare, dricker mindre alkohol och slösurfar betydligt mindre än vad vi egentligen gör. Vi tror också att våra framgångar beror på att vi har gjort bra saker, samtidigt som vi tror att våra motgångar många gånger beror på omständigheter som vi inte har kunnat påverka.

Denna tankevurpa beror troligtvis på att vi i grunden är flockdjur, att vår position i en hierarki har varit livsavgörande för oss. Vi tenderar att blåsa upp oss själva för att klättra i hierarkin. Tror vi på att vi är bra själva är det lättare att övertyga andra om det. Självförtroende har också varit viktigt för att få saker gjorda. De som har haft ett bra självförtroende har kunnat dra hem det största köttstycket, fått reproducera sig mest och varit bäst på att försvara sig.

Så nu tillbaka till vårt bilkörande. På frågan “Hur anser du själv att du är som bilförare” svarade alltså 69 procent av männen och 54 procent av kvinnorna att de anser sig köra mycket bra eller bättre än genomsnittet. 42 procent av kvinnorna och 27 procent av männen svarade att de är medelmåttiga bilförare. Vi har alltså alla en stark övertro på vårt bilkörande. Och vi vet ju att det är omöjligt att vi alla är bättre än genomsnittet ;-)

Och till frågan om män kör bättre än kvinnor säger Caroline Ulina, pressansvarig på IF, följande: “Omfattande studier visar att även om hänsyn tas till körsträcka, bilmodell och region kvarstår stora riskskillnader mellan könen”. Män är överrepresenterade i olycksstatistiken, ändå ser de sig själva som betydligt bättre bilförare än kvinnorna.

Bra eller dåliga bilförare, vi behöver alla se över vår bilförsäkring ibland. 
På 2 minuter kan du här jämföra bilförsäkring och se om du kan få en likvärdig eller bättre försäkring till ett lägre pris. Eller ring oss på 08-5000 2000 om du vill ha hjälp med att jämföra.

Länk till avsnittet om övertro i EFN Börslunch hittar ni här


 

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Seniorlån kan bli en fälla för äldre

8 minuters läsning

Detta är tyvärr inget undantag. Risken är att du på ålderns höst inte har möjlighet att flytta ifrån ditt hus även om du vill det. Därför är det viktigt att du funderar på alla aspekter så att du kan ta ett genomtänkt...

Föregående artikel
Säkraste bilen 2019 – Topplistan över krocksäkra bilar i Sverige
2 minuters läsning