Månadssparande – vägen till ekonomisk trygghet

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
3 minuters läsning
Månadssparande – vägen till ekonomisk trygghet

Ett månadssparande kan vara den enklaste och bästa vägen till ekonomisk trygghet. Här kan du läsa om ränta-på-ränta effekten på automatiskt sparande.

Funderar du på att börja spara? Eller har du redan ett sparande men känner att du inte riktigt har en strategi för det? Kanske  det blir lite som det blir? Oroa dig inte. Det finns ett sätt som förmodligen är det absolut viktigaste för att få dina pengar att växa, nämligen det gamla hederliga månadssparandet.
 

Det bästa sparandet är det som blir av


Slår du upp en finanstidning idag, scrollar i sociala medier eller hänger i ett börsforum så är det lätt att känna sig vilsen. Det finns förmodligen lika många investeringsstrategier som det finns sparare idag. Någon tycker att du ska satsa på fonder inom hållbar teknik, någon annan tycker att gamingaktier är framtiden och köper du inte guld så missar du århundradets chans.

Det är lätt att bli matt om man vill försöka hänga med i allt som sker men här tänkte vi tipsa om det absolut viktigaste för att du ska nå framgång i ditt sparande. Nämligen…just det…att du sparar.

En självklarhet kan tyckas. Det krävs inget geni för att inse detta men faktum är att ett automatiskt sparande kan göra underverk för din ekonomi på sikt.
 

Månadsspara via automatisk överföring


Ett automatiskt sparande går till som så att du sätter upp en viss summa som förs över vid ett givet datum varje månad till ett konto du sparar på. Det kan vara ett sparkonto där du sparar till en buffert, semester eller kontantinsats til l ett lån med mera men det kan också handla om ett sparande på exempelvis ett investeringssparkonto där du investerar i aktier och fonder.

Det smarta med månadssparande är framför allt två saker:

  • Sparandet blir av. Pengarna förs över automatiskt varje månad. Du behöver själv inte vara aktiv
  • Du vänjer dig vid att vara utan pengarna – du ser dem knappt förrän de är på ditt investeringskonto

Risken med att inte ha en automatisk överföring är att det helt enkelt inte finns några pengar att spara eller investera den dag du loggar in på internetbanken. Pengar har en tendens att vilja flytta på sig och om du inte har tillräcklig självdisciplin så är risken överhängande att du börjar köpa onödiga prylar eller tjänster istället för det du egentligen ville att pengarna skulle gå – till sparandet.

Missförstå mig inte. Självklart ska man få köpa saker och unna sig av vad livet har att erbjuda. Men om du känner igen dig i att sparandet inte riktigt blir av på det sätt du egentligen vill så är den automatiska överföringen guld värd.
 

Månadsspara till olika syften


Bäst effekt i ditt sparande får du om du har ett automatiskt månadssparande till alla dina olika syften med ditt sparande.

Till exempel:

  • Buffertsparande
  • Semesterkonto
  • Eventuellt barnsparande
  • Aktie/fonddepå, investeringssparkonto, kapitalförsäkring
  • Privat pensionssparande

Ju längre tidshorisont i sparandet ju mer risk kan du också ta. Tänk sparkonto när det gäller pengar du kan behöva ha tillgängligt på kort sikt och aktier/fonder i ett långsiktigt sparande som exempelvis till pensionen med mera.
 

Ränta-på-ränta – det åttonde underverket


Albert Einstein lär en gång ha sagt att ränta-på-ränta effekten är världens åttonde underverk. För dig som månadssparar kommer ränta-på-ränta effekten att få dramatiska effekter över tid.

Låt oss anta att Carl och Julia börjar månadsspara och titta på vilken avkastning de får över tid om börsen går upp med 7 procent per år:

När Lucas och Elsa fyllde 23 år började de arbeta och få en egen lön. De bestämde sig då för att de kunde lägga undan 500 kronor varje månad i ett löpande sparande.

På 30-årsdagen (7 års sparande) har de totalt satt in 42 000 kronor som hunnit växa till 53 873 kronor

På 50-årsdagen (27 års sparande) har de totalt satt in 162 000 kronor som hunnit växa till 463 673 kronor

På 65-årsdagen (42 års sparande) har de totalt satt in 252 000 kronor som hunnit växa till hela 1 435 720 kronor

Gör som Albert Einstein, börja månadsspara med automatisk överföring och låt ränta-på-ränta effekten göra underverk för din ekonomi!

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Pruta på bolånet? Så här enkelt sänker du räntan!

7 minuters läsning

Ska du ta ett nytt bolån eller har du haft lån ett tag och vill sänka din ränta? Då har du kommit helt rätt. Här hittar du nämligen tipsen som sänker räntan och fyller din plånbok istället för bankens kassakista!   Prut...

Föregående artikel
Bunden eller rörlig ränta på bolån - Tänk så här
4 minuters läsning