Nya P-regler och avgifter i Stockholm fr.o.m. imorgon!

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Nya P-regler och avgifter i Stockholm fr.o.m. imorgon!

Utökad parkeringsyta, ökad avgiftstid, dyrare boendeparkering och höjd timavgift är några av förändringarna som börjar införas imorgon den 1 september 2016.


Vad?

 • Den avgiftsbelagda parkeringsytan i Stockholm blir dubbelt så stor som tidigare.
   
 • Avgiftstiden ökas till 07-19.
   
 • Även MC-förare och rörelsehindrade beläggs med avgift.
   
 • Avgifter även i ytterstaden (Information om taxeområden).
   
 • Dyrare boendeparkering. I city från 900 till 1100 kronor per månad.
   
 • Höjd timavgift. I city till 50 kronor.

 

Varför?

Syftet med de nya parkeringsreglerna är att uppnå en förbättrad framkomlighet, minska trängseln i staden och att öka antalet lediga parkeringsplatser.

Fredrik Alfredsson, avdelningschef på Trafikkontorets tillståndsavdelning, försvarar de omdiskuterade parkeringsreglerna i  Svenska Dagbladet: ”Vårt uppdrag har varit förenligt med ett växande Stockholm. Det handlar inte bara om miljöpåverkan. Vår framkomlighetsstrategi ska främja gång-, cykel- och kollektivtrafik.”

Kostnad?

De nya parkeringsreglerna ger staden årliga intäkter på 425 miljoner kronor med en årlig kostnad på 70 miljoner. Själva införandet av den nya parkeringsplanen kostar cirka 200 miljoner kronor.

När?

De nya avgifterna införs successivt med start imorgon den 1 september. Var uppmärksam på skyltningen. De nya reglerna för gatuparkering gäller så fort de nya skyltarna är på plats. Den preliminära tidsplanen för införandet sträcker sig fram till 2018.

Felparkeringsavgifter i Stockholm

Som sagt, var uppmärksam på skyltningen så du slipper onödiga felparkeringsavgifter. Avgifter för felparkering i Stockholm ser ut enligt följande:

 • 550 kronor – om du inte betalar parkeringsavgiften.
 • 650 kronor – om du parkerar där det inte är tillåtet att parkera.
 • 1 000 kronor – om du stannar där det inte är tillåtet att stanna.
Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Tjänar du mer eller mindre än genomsnittet?

1 minuts läsning

År 2015 var genomsnittslönen för alla anställda i Sverige 32 000 kronor i månaden. För kvinnor låg den på 29 900 kronor och för män på 34 100 kronor. Högst lön hade manliga tjänstemän i privat sektor – 43 3...

Föregående artikel
Kommer elnäten alltid att vara under monopol?
3 minuters läsning