Nya P-regler och avgifter i Stockholm fr.o.m. imorgon!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
1 minuts läsning
Nya P-regler och avgifter i Stockholm fr.o.m. imorgon!

Utökad parkeringsyta, ökad avgiftstid, dyrare boendeparkering och höjd timavgift är några av förändringarna som börjar införas imorgon den 1 september 2016.


Vad?

 • Den avgiftsbelagda parkeringsytan i Stockholm blir dubbelt så stor som tidigare.
   
 • Avgiftstiden ökas till 07-19.
   
 • Även MC-förare och rörelsehindrade beläggs med avgift.
   
 • Avgifter även i ytterstaden (Information om taxeområden).
   
 • Dyrare boendeparkering. I city från 900 till 1100 kronor per månad.
   
 • Höjd timavgift. I city till 50 kronor.

 

Varför?

Syftet med de nya parkeringsreglerna är att uppnå en förbättrad framkomlighet, minska trängseln i staden och att öka antalet lediga parkeringsplatser.

Fredrik Alfredsson, avdelningschef på Trafikkontorets tillståndsavdelning, försvarar de omdiskuterade parkeringsreglerna i  Svenska Dagbladet: ”Vårt uppdrag har varit förenligt med ett växande Stockholm. Det handlar inte bara om miljöpåverkan. Vår framkomlighetsstrategi ska främja gång-, cykel- och kollektivtrafik.”

Kostnad?

De nya parkeringsreglerna ger staden årliga intäkter på 425 miljoner kronor med en årlig kostnad på 70 miljoner. Själva införandet av den nya parkeringsplanen kostar cirka 200 miljoner kronor.

När?

De nya avgifterna införs successivt med start imorgon den 1 september. Var uppmärksam på skyltningen. De nya reglerna för gatuparkering gäller så fort de nya skyltarna är på plats. Den preliminära tidsplanen för införandet sträcker sig fram till 2018.

Felparkeringsavgifter i Stockholm

Som sagt, var uppmärksam på skyltningen så du slipper onödiga felparkeringsavgifter. Avgifter för felparkering i Stockholm ser ut enligt följande:

 • 550 kronor – om du inte betalar parkeringsavgiften.
 • 650 kronor – om du parkerar där det inte är tillåtet att parkera.
 • 1 000 kronor – om du stannar där det inte är tillåtet att stanna.
Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Sista dagen idag som banken tar emot dina sedlar

1 minuts läsning

Har du fortfarande sedlar hemma? Då kan du alltså senast idag växla in dem hos banken eller i deras växlingsautomat. Långt ifrån alla banker tar dock emot kontanter. Här kan du se svar från bankerna om hur det funkar hos dem. En möjlighet k...

Föregående artikel