Pengar gör oss lyckliga - när vi ger bort dem

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Pengar gör oss lyckliga - när vi ger bort dem

Var börjar jag? Hur ska jag kunna förmedla känslan jag har i mig när världen är upp och ner? Vem orkar ens läsa en positiv ekonomikrönika när media skriker ut allt hemskt som händer just nu. Men det kanske är precis det vi behöver?

Jag är just hemkommen från en resa som har påverkat mig på så många sätt. Jag har spenderat nästan tre veckor i ett land där människor är fattiga, där religioner lever fredligt sida vid sida och där landskapet är så vackert att det är omöjligt att ta in. Jag har varit nedanför världens tak. På Mount Everest Base Camp, 5 380 m.ö.h.

Det sägs att pengar inte gör oss lyckliga, men det är en sanning med modifikation. Studier visar nämligen att pengar gör oss lite lyckligare, upp till en viss nivå. Nivån där vi kan bo, äta och känna oss trygga. Efter det ger mer pengar oss lite eller ingen ytterligare lycka.

Men vet ni vad som gör oss lyckliga? Oavsett nivå? Att ge till andra! Experiment där deltagare får pengar att spendera på sig själva eller på andra visar att de som spenderar pengar på andra upplever större lycka. 

Jag har mött människor i Nepal. Som trots sin fattigdom ger. Ger av vad de har men framförallt ger av dem de är. Och som verkar genuint lyckliga. 

Vi var 12 svenskar som reste till Nepal för att vandra upp till Everest Base Camp. Vi hade hjälp av ett gäng fantastiska Sherpas med Pemba Sherpa i täten. Pemba arbetar som bergsguide och är ett perfekt exempel på hur man blir lycklig av att ge. Pemba började som bärare och lagade mat åt bergsklättrare. Idag är han en av de som har varit flest gånger på toppen av Mount Everest (8 gånger), världens högsta berg - 8 848 m.ö.h. Och han spelade Jake Gyllenhaals Sherpa i filmen “Everest” från 2015. 

Så vad har han gjort av sin framgång? Delat med sig. Och det syns i hans leende. Det känns i hans närvaro. Jordbävningen i Nepal 2015 förstörde de flesta husen i Pembas hemby Patle. Tillsammans med andra arbetar Pemba med att samla in pengar för att bygga vägar, skolor, rent vatten och annat livsviktigt för de drabbade. Efter vår expedition åkte en av våra svenska guider Måns, med fler, till Pembas hemby för att plantera träd vid skolan de hjälpt bygga. Nu planerar de att bygga en sovbyggnad vid skolan, eftersom barnen lätt blir byten för snöleoparder när de vandrar fram och tillbaka till skolan.

Pempa är en sann inspiratör som visar att vi alla kan göra något. Något som hjälper andra samtidigt som det gör oss lyckliga. Det gör mig ödmjuk inför framtiden. Och inspirerar mig att fortsätta att ge.

Detta är en krönika som publicerades av Omni Ekonomi i söndags (22 oktober). Länk för er som är prenumeranter av Omni Ekonomi: Sahlberg: Pengar gör oss lyckliga när vi ger bort dem

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Bolånetagarna vill ha bättre service, tydligare jämförelser och enklare flyttar!

1 minuts läsning

“Insikterna kommer från många samtal med bolånare, efter att jag rest runt i Sverige och djupintervjuat bolånare. För att förstå volymen på problemen så gjorde vi även en kvantitativ undersökning”, skriver Claes. Rapport...

Föregående artikel
Energiskatten höjs 2024 med 9,2 procent
1 minuts läsning