Så undviker du att bli lurad – En guide

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Så undviker du att bli lurad – En guide

I dagens digitala era har bedrägerier blivit allt vanligare och mer sofistikerade. För att skydda dig själv och dina nära och kära är det viktigt att vara medveten om de olika typerna av bedrägerier som förekommer och hur man kan undvika dem.

Här är en guide om hur du kan bli svårlurad, baserad på information från Svårlurad, en informationskampanj från Sveriges banker.

Telefonbedrägerier

Telefonbedrägerier är en av de vanligaste metoderna bedragare använder. De kan utge sig för att vara representanter från banker, myndigheter eller andra betrodda organisationer för att lura dig på pengar eller känslig information.

Hur går det till?

 1. Falska representanter: Bedragare ringer och påstår sig vara från din bank, polisen eller andra myndigheter och hävdar att det finns ett problem med ditt konto eller att du är inblandad i en utredning.
   
 2. Tryck: De använder ofta skrämseltaktik och tidspress för att få dig att agera snabbt utan att tänka efter.
   
 3. Känslig information: De ber om kontonummer, personnummer eller andra personliga uppgifter.

Skyddsåtgärder:

 • Lägg på och ring tillbaka: Om du är osäker, lägg på och ring tillbaka till organisationens officiella nummer.
   
 • Ge aldrig ut personlig information: Banker och myndigheter ber aldrig om känslig information över telefon.
   
 • Var skeptisk mot okända nummer: Svara inte på samtal från okända nummer och var misstänksam mot automatiska röstmeddelanden.

SMS-bedrägerier

SMS-bedrägerier innebär att du får ett SMS som ser ut att komma från en pålitlig källa men som faktiskt är från en bedragare.

Hur går det till?

 1. Falska meddelanden: Du får ett meddelande som ser ut att komma från din bank, en butik eller en myndighet.
   
 2. Länkar och nummer: Meddelandet innehåller en länk eller ett telefonnummer som du uppmanas att klicka på eller ringa.
   
 3. Fällor: Länkarna leder ofta till falska webbplatser som samlar in din information, eller så installeras skadlig programvara på din telefon.

Skyddsåtgärder:

 • Klicka inte på länkar: Undvik att klicka på länkar i okända eller oväntade meddelanden.
   
 • Kontakta avsändaren direkt: Om du tror att meddelandet kan vara legitimt, kontakta avsändaren genom att använda deras officiella kontaktuppgifter.
   
 • Rapportera bedrägeriförsök: Informera din mobiloperatör och rapportera bedrägeriförsöket till berörda myndigheter.

Oväntade hembesök

Bedragare kan också dyka upp vid din dörr och utge sig för att vara från olika organisationer, som energibolag eller fastighetsförvaltare, för att få tillträde till ditt hem och stjäla värdesaker.

Hur går det till?

 1. Falska representanter: Bedragare kommer till ditt hem och påstår sig behöva tillträde för att kontrollera något eller utföra arbete.
   
 2. Distraktion: Medan en bedragare håller dig sysselsatt, söker en annan igenom ditt hem efter värdesaker.

Skyddsåtgärder:

 • Släpp aldrig in okända personer: Be alltid om legitimation och kontrollera med deras arbetsgivare innan du släpper in någon.
   
 • Var på din vakt: Om någon uppför sig misstänkt eller vägrar att identifiera sig, kontakta polisen.
   
 • Installera säkerhetsåtgärder: Överväg att installera säkerhetskameror och säkerhetsdörrar för att öka din trygghet.

Internetbedrägerier

Internetbedrägerier inkluderar en rad olika metoder som bedragare använder för att lura dig online, inklusive phishing, falska webbplatser och bedrägerier via sociala medier.

Hur går det till?

 1. Phishing: Bedragare skickar e-post som ser ut att komma från pålitliga källor och ber dig att klicka på länkar eller ladda ner bilagor.
   
 2. Falska webbplatser: De skapar webbplatser som ser ut som riktiga men är designade för att stjäla din information.
   
 3. Sociala medier: Bedragare kan skapa falska profiler och försöka lura dig på pengar eller information.

Skyddsåtgärder:

 • Var försiktig med e-post och länkar: Klicka inte på länkar eller ladda ner bilagor från okända avsändare.
   
 • Kontrollera webbadressen: Se till att webbadressen är korrekt och att webbplatsen använder HTTPS.
   
 • Var skeptisk mot okända kontakter: Acceptera inte vänförfrågningar eller meddelanden från personer du inte känner.

Bedrägerier via sociala medier

Sociala medier är en plattform där många bedrägerier förekommer. Bedragare använder olika metoder för att lura användare, inklusive falska tävlingar och erbjudanden, phishing och identitetsstöld.

Hur går det till?

 1. Falska tävlingar och erbjudanden: Bedragare lockar med stora vinster eller rabatter i utbyte mot personuppgifter eller betalning.
   
 2. Phishing: De skickar meddelanden eller länkar som ser ut att komma från dina vänner eller betrodda varumärken.
   
 3. Identitetsstöld: Bedragare kan stjäla dina personuppgifter och använda dem för att skapa falska profiler eller begå andra brott.

Skyddsåtgärder:

 • Dela inte personlig information: Var försiktig med vad du delar på sociala medier och kontrollera dina sekretessinställningar.
   
 • Var försiktig med erbjudanden: Var skeptisk mot erbjudanden som verkar för bra för att vara sanna.
   
 • Rapportera misstänkta aktiviteter: Om du ser något misstänkt, rapportera det till plattformens säkerhetsteam och blockera användaren.

Kortbedrägerier

Kortbedrägerier innebär att någon använder dina kortuppgifter för att göra obehöriga köp. Detta kan ske både online och i fysisk handel.

Hur går det till?

 1. Skimning: Bedragare använder enheter för att kopiera dina kortuppgifter när du använder en bankomat eller betalar i en butik.
   
 2. Onlinebedrägerier: De använder stulna kortuppgifter för att göra köp online.
   
 3. Falska webbplatser: Bedragare skapar webbplatser som ser ut som legitima butiker för att samla in dina kortuppgifter.

Skyddsåtgärder:

 • Kontrollera bankomater och terminaler: Var uppmärksam på skumma enheter eller förändringar på bankomater och kortterminaler.
   
 • Använd säkra betalningsmetoder online: Använd betaltjänster som PayPal och se till att webbplatser är säkra.
   
 • Övervaka ditt konto: Kontrollera regelbundet dina kontoutdrag och rapportera omedelbart misstänkta transaktioner till din bank.


Att bli svårlurad kräver vaksamhet och kunskap om de olika typerna av bedrägerier som förekommer idag. Genom att följa dessa skyddsåtgärder kan du avsevärt minska risken för att bli lurad. Var alltid skeptisk mot oväntade kontakter, dela inte personlig information utan att vara säker på mottagaren och rapportera alltid misstänkta aktiviteter till relevanta myndigheter eller organisationer.

Källa: Svårlurad

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Har du koll på vilket skydd du har för dina besparingar och värdepapper vid en banks konkurs?

1 minuts läsning

Sparkonton och betalkonton Dina pengar i sparkonton, lönekonton och andra betalkonton är skyddade av den statliga insättningsgarantin. Denna garanti säkerställer att du får tillbaka upp till 1 050 000 kronor om den finansiella institutionen skulle gå i konk...

Föregående artikel
Vid 53 år tar du bäst plånboksbeslut!
1 minuts läsning