Ska din bil på verkstad? Jämför priserna.

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Ska din bil på verkstad? Jämför priserna.

Imorgon ska jag till bilverkstan och byta till sommardäck. Peppar peppar har jag ännu inte behövt ta bilen till verkstaden för reparation – men det är väl bara en tidsfråga. Spontant skulle jag nog åka till min lokala verkstad, men efter att ha läst en ny undersökning från autobutler.se så förstår jag att det vore riktigt dumt.


Det finns stora skillnader på hur mycket en bilmekaniker tar för en timmes arbete.
Undersökning från verkstadsportalen autobutler.se visar att timpriset på verkstäder kan variera från så mycket som 1 300 kronor på några av de dyraste märkesverkstäderna, till 400 kronor på de billigaste lokala verkstäderna. Listan över län med dyrast timpris på verkstaden toppas av Hallands Län, medan det billigaste genomsnittet ligger i Skåne, där fakturan i genomsnitt hamnar på 689 kronor i timmen. I Stockholm kostar det i genomsnitt 750 kronor för en timmes arbete. Viktigt att notera är att även de områden med dyrast genomsnittspris, har kvalitetsverkstäder som kan utföra samma jobb till ett lägre pris. Det lönar sig därför alltid att jämföra priser från flera verkstäder innan man bokar.

”Många av de dyrare verkstäderna har väldigt höga hyreskostnader vilket ofta speglas i timpriset. Om du i stället frågar om priset på flera verkstäder, kan du som bilägare många gånger spara tusentals kronor för samma uppdrag”, förklarar analyschef Jan Sturm från autobutler.se. Han pekar på att timpriset oftast är den faktor som påverkar den slutliga verkstadsräkningen som mest.

”I takt med att bilar blir mer tekniskt komplicerade är specifikt felsökningar ett område som ger verkstäder huvudvärk. Vi har exempel på uppdrag där mekaniker manuellt varit tvungna att spendera flera dagar på att leta runt bland ledningar för att hitta källan till ett fel. Förutom generell felsökning är motorbyte, koppling- och växelbyte, exempel på uppdrag som kräver många timmars arbete”, säger Jan Sturm.

Den stora skillnaden i timpris tyder på att du som bilägare bör se dig omkring innan du väljer verkstad.

Tips inför verkstadsbesöket:

  • Fråga om priset och hur lång tid reparationen kommer att ta i förväg.
  • Använd internetportaler där du kan läsa omdömen och inhämta priser från flera verkstäder.
  • Få alltid priset i skrift. Se till att få konkreta offerter.
  • Använd endast verkstäder som har fått omdömen från andra bilägare på nätet
Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Vad betalar du för din MC-försäkring? Och vad täcker den?

1 minuts läsning

  Föraren är mellan 30 - 35 år och har haft MC-körkort i 1 ½ år. Bor i Stockholms innerstad. Använder skyddsutrustning. Parkerar i låst garage. Premie för helförsäkring.   Resultat: Ducati Monster 82...

Föregående artikel
Lägre ränta vid stort bolån
1 minuts läsning