Vad betalar du för din MC-försäkring? Och vad täcker den?

1 minuts läsning
Vad betalar du för din MC-försäkring? Och vad täcker den?

Våren närmar sig med stormsteg och med den så börjar vi se motorcyklar på vägarna. Vi jämförde därför försäkringspremier för två motorcyklar: En Ducati Monster 821 (2015) och en Yamaha MT07 (2016) med följande förutsättningar:

 

  • Föraren är mellan 30 - 35 år och har haft MC-körkort i 1 ½ år.
  • Bor i Stockholms innerstad.
  • Använder skyddsutrustning.
  • Parkerar i låst garage.
  • Premie för helförsäkring.

 

Resultat:

  • Ducati Monster 821 (2015): Erbjuden årspremie mellan 8 653 kronor och 43 295 kronor.
     
  • Yamaha MT07 (2016): Erbjuden årspremie mellan 5 548 kronor och 28 009 kronor.

 

Försäkringarna skiljer något när det tex kommer till självrisker och den dyraste försäkringen i båda fallen är en försäkring med mindre krav, tex får du låna ut din motorcykel och försäkringen gäller även om du inte låser in den i garage nattetid.

Innan du bestämmer dig för en försäkring ber vi dig vara uppmärksam på att den försäkring du väljer uppfyller alla dina behov, krav och önskemål. Jämför därför också innehållet i försäkringarna så att ditt val blir en avvägning mellan premie, innehåll och olika självrisknivåer.Så fungerar en MC-försäkring

En motorcykelförsäkring fungerar som en bilförsäkring där det finns tre grundomfattningar: trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring. Du som har en MC är enligt lag skyldig att ha en trafikförsäkring från den dag du blir ägare till fordonet.

Vad påverkar premien
Priset på din MC-försäkring är kopplat till modell och förhållandet motorstorlek och viktklass. En annan viktig parameter som påverkar priset på MC-försäkringen är din ålder och hur länge du har haft körkort med behörighet att köra motorcykel. Var du bor och hur du parkerar din motorcykel påverkar också din premie.

Har du rätt MC-försäkring?

Jämför motorcykelförsäkring här >>

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Efterlevandeskydd eller upp till 30 procents högre pension?

2 minuters läsning

Så fungerar efterlevandeskydd för premiepensionen 2,5 procent av din pensionsgrundande lön (upp till 7,5 basbelopp) sätts av till din premiepension varje år. Detta är den del av din allmänna pension som du kan placera själv. Första gången d...

Föregående artikel
Ska din bil på verkstad? Jämför priserna.
1 minuts läsning