Vad betalar du för din MC-försäkring? Och vad täcker den?

Vad betalar du för din MC-försäkring? Och vad täcker den?

Våren närmar sig med stormsteg och med den så börjar vi se motorcyklar på vägarna. Vi jämförde därför försäkringspremier för två motorcyklar: En Ducati Monster 821 (2015) och en Yamaha MT07 (2016) med följande förutsättningar:

 

  • Föraren är mellan 30 - 35 år och har haft MC-körkort i 1 ½ år.
  • Bor i Stockholms innerstad.
  • Använder skyddsutrustning.
  • Parkerar i låst garage.
  • Premie för helförsäkring.

 

Resultat:

  • Ducati Monster 821 (2015): Erbjuden årspremie mellan 8 653 kronor och 43 295 kronor.
     
  • Yamaha MT07 (2016): Erbjuden årspremie mellan 5 548 kronor och 28 009 kronor.

 

Försäkringarna skiljer något när det tex kommer till självrisker och den dyraste försäkringen i båda fallen är en försäkring med mindre krav, tex får du låna ut din motorcykel och försäkringen gäller även om du inte låser in den i garage nattetid.

Innan du bestämmer dig för en försäkring ber vi dig vara uppmärksam på att den försäkring du väljer uppfyller alla dina behov, krav och önskemål. Jämför därför också innehållet i försäkringarna så att ditt val blir en avvägning mellan premie, innehåll och olika självrisknivåer.Så fungerar en MC-försäkring

En motorcykelförsäkring fungerar som en bilförsäkring där det finns tre grundomfattningar: trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring. Du som har en MC är enligt lag skyldig att ha en trafikförsäkring från den dag du blir ägare till fordonet.

Vad påverkar premien
Priset på din MC-försäkring är kopplat till modell och förhållandet motorstorlek och viktklass. En annan viktig parameter som påverkar priset på MC-försäkringen är din ålder och hur länge du har haft körkort med behörighet att köra motorcykel. Var du bor och hur du parkerar din motorcykel påverkar också din premie.

Har du rätt MC-försäkring?

Jämför motorcykelförsäkring här >>

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Byt fond eller få 36 procent lägre pension!?

2 minuters läsning

Nej jag kommer inte att sluta tjata om detta som ibland kallas för världens åttonde underverk. Avgifter och ränta-på-ränta effekten har en enormt stor påverkan på hur dina sparpengar växer – eller till och med minskar i värde om du int...

Föregående artikel