Ska man göra uppskov vid bostadsförsäljning med vinst?

Lån / Bolån /
2 minuters läsning
Ska man göra uppskov vid bostadsförsäljning med vinst?

När du säljer en bostad med vinst så kan du välja mellan att betala 22 procents skatt på vinsten, eller att skjuta upp skatteskulden, dvs göra ett uppskov. Men vad är egentligen bäst? Och vad säger de nya reglerna?

3 miljoner i uppskov från och med 1 juli 2020
I höstbudgeten aviserade regeringen att taket på hur stort uppskov man får göra återinförs. Taket har varit borttaget sedan 2016 från att ha legat på 1,45 miljoner kronor men höjs till 3 miljoner kronor från och med 1 juli 2020. Väljer du att göra uppskov får du alltså vänta med att skatta för vinsten vid en försäljning upp till 3 miljoner kronors vinst.

Men besked om vad som händer med uppskovsräntan dröjer
Om man väljer att göra uppskov får man idag betala 0,5 procent i ränta på vinsten. I och med att räntan inte är avdragsgill och tas ut på hela vinsten (inte bara på skatten) så motsvarar det en ränta på 3,25 procent. Rent ekonomiskt skulle det alltså vara bättre att ta ett bolån för att betala skatten istället för att göra uppskov (eftersom räntan på bolån är lägre än 3,25 procent idag). I höstbudgeten aviserades dock en möjlighet till att räntan på uppskovet kommer att tas bort. Då kan man se det som ett “gratis” lån - som man varken behöver betala ränta eller amortera på. Beslutet hur det blir med uppskovsräntan är ännu ej taget.

Ett exempel: Du har fått 600 000 kronor i vinst från en bostadsförsäljning och köper något dyrare*.

  1. Du väljer att skatta: Skatten är 22 procent av vinsten (22 %* 600 000 kr) = 132 000 kronor i skatt.
     
  2. Du väljer att göra uppskov: 1,67 procent av vinsten * 30 procent skatt = cirka 0,5 procent av vinsten (0,5 %*600 000 kr) = 3 000 kronor skatt per år tills du väljer att betala vinstskatten. 

Om beskedet om slopad ränta på uppskovet tas så kan du alltså utan kostnad skjuta på vinstskatten. Glöm dock inte att det är en skuld som du skjuter framför dig.
 
*Om du köper en ny, billigare bostad får du göra uppskov men inte på hela vinsten. Hur stort uppskov du får göra räknas ut så här: Vinsten × pris för ny bostad / försäljningspris för såld bostad 
 
Om du vill göra uppskov så är det vid deklarationen året efter försäljningen som du gör detta. Låt oss hoppas att beskedet om huruvida räntan kommer att finnas kvar har kommit då.


Här kan du titta på när vi pratar uppskov eller inte på Aftonbladet TV (2:04)Skriven av: Christina Sahlberg, Compricers sparekonom
Kontakt: christina.sahlberg@compricer.se​​

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Alla banker utom två har höjt räntan

1 minuts läsning

Banker som har höjt sin rörliga (3-mån) ränta: Nordea höjde med 0,1 procentenheter (27/12). De höjde även med 0,1 procentenhet den 27/11   Ålandsbanken höjde med 0,15 procentenheter (27/12)   SEB höjde med 0,05 procentenh...

Föregående artikel