Mäklararvode - så fungerar det

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Mäklararvode - så fungerar det

Mäklararvode är det pris som en mäklare tar för att mäkla en bostadsaffär. Här kan du läsa om hur mycket ett mäklararvode brukar ligga på i procent.

Om mäklararvode


Mäklararvode är den avgift som en fastighetsmäklare tar för att förmedla försäljningen av en bostad. Den består vanligtvis av en procentuell andel av försäljningspriset och kan variera beroende på olika faktorer såsom bostadens värde, mäklarens erfarenhet och det geografiska läget på bostaden.

Mäklararvodet täcker kostnader för marknadsföring, visningar, förhandlingar, kontraktskrivning och allmän service i samband med försäljningen. Arvodet dras i regel från handpenningen vid kontraktskrivning men kan även gå att förhandla till att betalas vid slutbetalningen istället.
 

Mäklararvode i procent av försäljningspriset


Normalt sätts mäklararvodet som en procentuell andel av försäljningspriset. Mellan 1-3 procent av försäljningspriset är vanligt, men det kan även vara högre eller lägre beroende på omständigheterna. Någonstans mellan 0,5-7 procent brukar dock mäklararvodet hamna på.

Genom att jämföra olika mäklarfirmor och förhandla kan man potentiellt spara tusentals kronor genom att sänka mäklararvodet så mycket som möjligt.
 

Exempel på hur högt mäklararvodet kan bli


Låt oss ta ett exempel för att illustrera hur högt mäklararvodet kan bli. Om du säljer din bostad för 2 miljoner kronor och mäklararvodet är satt till 2 procent, kommer mäklaren att ta ut 40 000 kronor i avgift (0,02 * 2 000 000 kr).

Om du istället hade förhandlat ner arvodet till 1,5 procet skulle avgiften minska till 30 000 kronor (0,015 * 2 000 000 kr), en skillnad på 10 000 kronor!

Små förändringar rent procentuellt på mäklararvodet kan snabbt bli mycket pengar!
 

Provisionstrappa


Ibland kan en mäklare eller du som kund förhandla fram en provisionstrappa. Den innebär att mäklaren får mer betalt ju högre slutpriset blir. Det kan vara ett bra incitament för en mäklare att försöka sälja ett objekt till ett så högt pris som möjligt.
 

Mäklararvode i absoluta tal


Ett mäklarrvode kan även sättas i absoluta tal, det vill säga ett fast pris i kronor och ören istället för en procentuell andel av försäljningspriset.
 

Vad avgör hur mäklararvodet blir?


Mäklararvodet avgörs främst genom val av mäklare, bostadens värde, området samt bostadstyp. Även din förmåga att förhandla avgör hur högt mäklararvodet blir.
 

Vad som ingår i mäklararvodet


Vad som ingår i mäklararvodet kan variera mellan olika mäklare men normalt ingår följande:

  • Värdering av objektet
  • Fotografering
  • Insamling av information kring bostaden
  • Upprättande av säljmaterial
  • Kostnader för annonsering och marknadsföring
  • Visningar och kontakt med potentiella köpare
  • Budgivning
  • Kontakt med banker och samordnande inför kontraktskrivning och tillträde
  • Upprättande av de dokument och avtal som behövs
  • Mottagande av handpenning
  • Hjälp vid deklaration av försäljningen

Normalt ingår inte kostnaden för annonsering på Hemnet, eventuell besiktning, homestyling, flyttstädning eller flytthjälp. Många gånger har mäklaren kontakter som kan hjälpa dig med dessa bitar om du skulle önska.

Normalt utgår inte något arvode om mäklaren inte får sålt ditt objekt.
 

Alternativ till mäklare


Vill du inte betala ett mäklararvode kan du själv ta på dig arbetet med att sälja din bostad. Du kan även ta hjälp av en mäklare för delar av arbetet medan du gör vissa bitar själv såsom visningar med mera.
 

Tips för att förhandla ner mäklararvodet


Eftersom ett mäklararvode snabbt kan bli mycket högt beroende på vad slutpriset hamnar på är det bra att försöka förhandla ned arvodet så mycket som möjligt.

Här får du fyra tips på hur du kan gå tillväga:

1. Jämför olika mäklarfirmor - genom att gå till olika mäklare och fråga om arvodet kan du få en överblick över olika mäklararvoden och vilka tjänster som erbjuds. Detta ger dig en bra grund för förhandlingar och val av mäklare.

2. Be om referenser - fråga mäklaren om referenser från tidigare kunder för att få en uppfattning om deras prestation och om de är villiga att förhandla om arvodet.

3. Diskutera dina förväntningar - var tydlig mot mäklaren om dina förväntningar och önskemål. Om du är beredd att göra vissa delar av försäljningsarbetet själv, som visningar eller marknadsföring, kan det vara möjligt att förhandla ner mäklararvodet.

4. Förhandla fram en fast avgift - istället för att betala en procentuell avgift kan du försöka förhandla fram en fast summa med mäklaren. Detta ger dig bättre kontroll över kostnaderna och kan vara fördelaktigt vid försäljning av dyrare bostäder.
 

Priset är inte allt


Som för allt annat är priset inte allt. Det gäller även för bostadsaffärer. Se till helheten och bestäm dig för vad du förväntar dig av en mäklare. Hitta sedan en som har bra referenser och som du har förtroende för. Därefter kan du försöka förhandla ned arvodet så mycket som möjligt.
 

Du har rätt att göra avdrag för mäklararvodet


Kom ihåg att mäklararvodet du betalar är avdragsgillt i din deklaration som en försäljningsutgift. Genom att göra avdrag för kostnaden minskar du din vinstskatt eller ökar din skattemässiga förlust. Det innebär att du får tillbaka cirka 22 procent av mäklararvodet om du gör en vinst och ungefär 15 procent om du gör en förlust vid försäljning av din bostad.
 

Fler lästips för dig som ska sälja din bostad


Här kan du läsa om hur du höjer värdet på din bostad inför en försäljning och hur du får en värdering av din bostad. Läs om hur du kan säga upp din hemförsäkring, om hur en dolda fel försäkring fungerar samt vad som gäller kring handpenning och flyttstädning.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Spara pengar - Experternas 323 bästa tips

1 minuts läsning

Så lyder början på pressmeddelandet från förlaget Polaris Fakta om vår nya bok. Så kul att den är klar! Jag hoppas att vi kan inspirera dig med våra spartips som sträcker sig från små oväntade tips till större mer ...

Föregående artikel
Sälja lägenhet - Tips när du ska sälja lägenheten
1 minuts läsning