Sälja lägenhet - Tips när du ska sälja lägenheten

Sälja lägenhet - Tips när du ska sälja lägenheten

Lär dig steg-för-steg hur du säljer din lägenhet med vår guide. Få värdefulla tips och råd om hur du bör gå tillväga när du ska sälja lägenheten.

Att sälja en lägenhet är en stor händelse i livet och en process som kräver planering, tålamod och noggrannhet. Det finns många faktorer att ta hänsyn till, från att bestämma rätt tidpunkt för försäljningen till att förbereda bostaden för visningar och förhandla om priset.

Här går vi igenom processen med att sälja en lägenhet steg-för-steg och ger dig värdefulla tips och råd längs vägen.
 

1. Hitta rätt tidpunkt för att sälja lägenheten


När är det egentligen bäst att sälja en lägenhet? Svaret varierar beroende på faktorer som plats, marknadsförhållanden och säsong men generellt sett är våren och hösten populära perioder för att köpa en ny bostad. Under dessa perioder är många människor mer benägna att flytta.

Under våren får bostäder ofta mer exponering och det finns en känsla av nystart och förändring i luften. Även hösten är attraktiv eftersom köpare ofta är mer angelägna om att hitta en ny bostad innan vintern.
 

2. Sälja själv eller anlita en mäklare


Nu ska du bestämma dig för om du vill sälja lägenheten själv eller anlita en mäklare. Väljer du att gå vidare med en mäklare är det viktigt att du förhandlar om mäklararvodet.
 

3. Förberedelse inför försäljning


Innan du lägger ut din lägenhet till försäljning är det viktigt att göra den så attraktiv som möjligt för potentiella köpare. Här kommer några tips:

  • Renoveringar och uppfräschning av bostaden - ta itu med eventuella reparationer och överväg att göra mindre förbättringar som kan öka värdet på bostaden.
  • Städning och organisering - städa och rensa bostaden ordentligt för att skapa en fräsch och välkomnande atmosfär.
  • Homestyling - anlita en professionell homestylist som kan hjälpa till med att skapa en inbjudande och attraktiv inredning för visningarna.

Här kan du läsa mer om hur du kan höja värdet på din bostad inför en försäljning.
 

4. Prissättning och marknadsföring


En av de mest avgörande faktorerna för att sälja din lägenhet framgångsrikt är att fastställa rätt pris. Det är viktigt att vara realistisk och ta hänsyn till faktorer som läget, bostadens skick och marknadsförhållandena. En fastighetsmäklare kan ge dig en professionell värdering av din bostad och hjälpa dig att bestämma det optimala priset för din lägenhet.

När priset är fastställt behövs det professionella och lockande bilder av din lägenhet för att väcka intresse. Vanligtvis samarbetar mäklaren med en fotograf som är expert på att fotografera bostäder. Sedan marknadsför mäklaren din lägenhet genom olika kanaler som annonser på nätet, sociala medier, lokala tidningar och mäklarbyråer för att nå ut till så många potentiella köpare som möjligt.
 

5. Visningar och budgivningar


Nästa steg är att anordna visningar. Har du anlitat en mäklare tar de hand om allt och du behöver inte ens vara hemma under visningen. Potentiella intressenter får en rundvandring i lägenheten och får svar på alla sina frågor. Var flexibel när det gäller visningstider för att underlätta för fler intressenter att se din lägenhet. Ju fler som kommer desto bättre är det normalt.

Om en köpare är intresserad av din lägenhet kommer denne ge ett bud. Är det flera som lämnar bud samtidigt kan en budgivning uppstå där köparna "tävlar" om att ge det bästa budet. Du behöver inte sälja till den som gett det högsta budet men vanligt är att den som är villig att betala mest också är den som får köpa lägenheten.
 

6. Säljprocessen och juridiska aspekter


När du har accepterat ett bud och nått en överenskommelse med köparen inleds den formella säljprocessen. Detta innebär att upprätta ett köpekontrakt och involverar ofta juridiska dokument och överlåtelsehandlingar, inte minst bostadsrättsföreningens godkännande av den nya köparen. Du som säljare har dessutom en upplysningsplikt medan köparen har en undersökningsplikt. I samband med köpet ska handpenning betalas som ett första steg.

Har du en mäklare får du oftast hjälp med alla dessa delar. Säljer du utan mäklare kan det vara klokt att anlita en jurist för att hjälpa till med denna del av processen och se till att allt går rätt till.
 

7. Deklarera din bostadsförsäljning


När du säljer en bostadsrätt måste du deklarera försäljningen året efteråt. Om lägenheten säljs med vinst måste du också betala vinstskatt som ligger på 22 procent.

Du kan också välja att skjuta upp skatten, ett reavinstuppskov, vilket innebär att du skjuter upp betalningen av vinstskatten till framtiden. Detta innebär inte att du slipper att betala skatten, utan endast att betalningen blir uppskjuten. Det finns inte längre någon ränta på reavintsuppskovet, vilket är en klar fördel för dig som säljare.

För att vara berättigad till ett reavinstuppskov måste vissa villkor vara uppfyllda:

  • Försäljningen ska gälla en permanent privatbostad 
  • Du måste köpa en ny bostad inom en viss tid

Hur lång tid tar det att sälja en lägenhet?


Så - hur lång tid tar det att sälja en lägenhet? Svaret är att det varierar beroende på faktorer som plats, efterfrågan och priset på lägenheten. Det kan ta allt från några veckor till flera månader att sälja en lägenhet, så ha tålamod och förvänta dig inte omedelbara resultat.
 

Fler lästips för dig som ska sälja din lägenhet


Här kan du läsa om hur du höjer värdet på din bostad inför en försäljning och hur du får en värdering av din bostad. Du kan även läsa vad som gäller kring handpenning och flyttstädning.

Vill du spara pengar? Jämför hem- & villaförsäkring!


Jämför och hitta en bra försäkring för dig.

123 45

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Mäklararvode - så fungerar det

1 minuts läsning

Om mäklararvode Mäklararvode är den avgift som en fastighetsmäklare tar för att förmedla försäljningen av en bostad. Den består vanligtvis av en procentuell andel av försäljningspriset och kan variera beroende på olika faktor...

Föregående artikel
Uppläggningsavgift - allt du behöver veta
1 minuts läsning