Flyttstädning – Vad ingår och vad kostar det?

Flyttstädning – Vad ingår och vad kostar det?

Vad kostar en flyttstädning och vad brukar ingå? Här hittar du allt du behöver veta om flyttstädning och vad du bör tänka på när du anlitar en städfirma.

Är det dags att flytta? Då är det även dags att börja tänka på flyttstädning. Ett något mindre roligt moment med att flytta men som tur är finns det hjälp att få. Numera finns det många städbolag som erbjuder flyttstädning och tack vare rutavdraget behöver det inte kosta så mycket.
 

Vad ingår i flyttstädning?


När du ska flytta ut behöver du nästintill alltid utföra en flyttstädning för att bostaden ska vara i rent och fint skick inför nästa person som ska flytta in. Anlitar du en städfirma för att utföra städningen ingår normalt följande moment:

  • Dammsugning och våttorkning av golv
  • Rengöring av tak och väggar
  • Rengöring av skåp, garderober och hyllor
  • Rengöring av spis, mikrovågsugn, kyl och frys
  • Rengöring av handfat, toalett, dusch, badkar
  • Rensning av avlopp och avloppsbrunn
  • Torkning av lister, dörrar och trösklar
  • Rengöring av element och fönsterbänkar
  • Fönsterputsning

Be gärna städbolaget om en checklista inför flyttstädningen så du vet exakt vad de kommer göra.
 

Vad ingår inte i flyttstädning?


Även om mycket ingår i flyttstädning är det också vissa saker som inte ingår som kan vara bra att ha koll på. Vanligen rengör städfirman ingenting utomhus såsom trädgård eller husets fasad.
 

Vad kostar flyttstädning?


Priset för flyttstädning varier relativt mycket mellan olika städfirmor och var du bor i landet. De flesta använder sig av fasta priser per kvadratmeter för olika bostadsytor och ju större du bor desto billigare blir priset per kvadratmeter.

Vi tar ett exempel:

Bostadsyta Pris
0-50 kvm 3 000 kr
51-80 kvm 65 kr/kvm
81-100 kvm 60 kr/kvm
101-200 kvm 55 kr/kvm

 

Många gånger blir det billigare om städningen utförs på dagen på vardagar. Under kvällar och helger kan priserna vara upp till 60 procent högre.

Det finns även de städbolag som tar betalt per timme. Var dock försiktig med detta då risken med denna prissättning är att du inte vet hur mycket kostnaden kommer bli på förhand.
 

Rutavdrag för flyttstädning


Glöm inte bort att du även har rätt till att använda rutavdrag för flyttstädning. Det innebär att hälften av arbetskostnaden dras av på fakturan. Så för en lägenhet på 50 kvadratmeter skulle du betala 1 500 kronor enligt prislistan ovan.

Rutavdraget och rotavdraget räknas ihop så du får som mest använda dig av 75 000 kronor per person och år. På Skatteverkets hemsida kan du läsa mer om hur rutavdraget fungerar.
 

Jämför offerter för flyttstädning


Priserna för flyttstädning kan som sagt skilja en hel del mellan olika aktörer. En bra idé är därför att ta in offerter från flera olika städbolag och jämföra. Tänk på att inte bara jämföra priserna utan även vad som ingår i flyttstädningen.

Kolla även upp omdömen och referenser från tidigare kunder för att säkerställa att det är ett seriöst företag. Det kan även vara bra att välja en städfirma som har nöjdhetsgaranti, vilket innebär att om nästa person som flyttar in i bostaden inte godkänner städningen åtgärdar städfirman detta utan kostnad.
 

Att tänka på inför flyttstädning


När du anlitar en städfirma för att utföra flyttstädning finns det några saker som kan vara bra att tänka på för att de ska kunna utföra arbetet så smidigt som möjligt.

1. Ta bort möbler
Innan en flyttstädning ska bostaden tömmas på möbler så att städfirman kan utföra städningen utan att soffor, sängar och andra stora möbler står i vägen.

2. Flytta på inredning
Du behöver oftast flytta på tyngre inredning såsom spis och badkar själv för att städarna ska kunna komma åt bakom.

3. Avfrosta frys och kyl
Du behöver tömma kyl och frys samt avfrosta och stänga av dem inför flyttstädningen.
 

Städfirmans försäkringar gäller


Om det skulle uppstå några skador i hemmet under flyttstädning så är det oftast städfirmans försäkringar som gäller. Men det är ändå viktigt att du har kvar din hemförsäkring i din gamla bostad tills den dagen du lämnar ifrån dig nycklarna. Har du inte redan skaffat en hemförsäkring för din nya bostad kan du enkelt och smidigt jämföra hemförsäkringar här på Compricer!
 

Lästips:

Detta kan hända om du inte har en hemförsäkring

Säga upp din hemförsäkring – Så här gör du

7 bra tips för dig som ska flytta till hus

Flytta hemifrån - Lista på bra saker att tänka på

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Så gör du för att överklaga parkeringsböter

3 minuters läsning

Vad innebär parkeringsböter? Parkeringsböter kan utfärdas av flera olika skäl, till exempel om du parkerar på en plats där parkering inte är tillåten, om du överskrider tiden på en parkeringsbiljett, eller om du parkerar på en p...

Föregående artikel
Missa inte deklarationen på tisdag!
4 minuters läsning