Så gör du för att överklaga parkeringsböter

Så gör du för att överklaga parkeringsböter

Har du fått parkeringsböter som du vill överklaga? Här kan du läsa om hur du går tillväga och bra saker att tänka på om du fått en felaktig parkeringsbot.

Vad innebär parkeringsböter?


Parkeringsböter kan utfärdas av flera olika skäl, till exempel om du parkerar på en plats där parkering inte är tillåten, om du överskrider tiden på en parkeringsbiljett, eller om du parkerar på en plats som är reserverad för funktionshindrade utan att ha en giltig parkeringsbricka eller tillstånd.

Bötesbeloppet varierar beroende på överträdelsen. Om du får en bot som du anser är felaktig eller orättvis, har du rätt att överklaga. 

Det finns två olika typer av parkeringsböter:

  • Parkeringsanmärkning – hanteras av Polisen och är en parkeringsbot som utfärdas på kommunal gatumark
  • Kontrollavgift – en parkeringsbot som utfärdas på privat mark av ett parkeringsbolag och hanteras därför av parkeringsbolaget själva
     

Hur kan man överklaga parkeringsböter?


Hur du gör för att överklaga parkeringsböter beror på om det är en parkeringsanmärkning eller en kontrollavgift. Här går vi igenom hur du gör och vad som är viktigt att tänka på.

1. Läs igenom parkeringsboten noggrant
Innan du överklagar en parkeringsbot bör du först ta en titt på vad som står på den. Läs igenom all information noggrant och kontrollera om det är en parkeringsanmärkning eller en kontrollavgift. Är det en parkeringsanmärkning måste du betala boten innan du kan överklaga. Är det en kontrollavgift ska du inte betala eftersom det då innebär att du accepterar avgiften.

2. Ta bilder och/eller anteckningar
Om du anser att parkeringsboten är felaktig eller orättvis, ta bilder och skriv ner allt som du tror kan hjälpa din sak, till exempel om det var en felaktig skyltning eller om du hade en giltig parkeringsbiljett.

3. Överklaga parkeringsboten
Är det en parkeringsanmärkning överklagar du parkeringsboten på Polisens hemsida genom att använda dig av deras e-tjänst. Du kan även använda dig av en blankett för att göra en bestridan. Tänk på att du måste bestrida boten senast sex månader efter det att du betalat avgiften eller efter det att Kronofogden vidtagit åtgärder för att driva in den.

Är det en kontrollavgift överklagar du parkeringsboten genom att kontakta parkeringsbolaget och förklara ditt fall över telefon eller e-post. Se till att du har all nödvändig information och dokumentation nära till hands när du gör detta. Det bästa är att bestrida kontrollavgiften skriftligen så du får bevis på att du bestridit avgiften. På nätet kan du hitta mallar för att överklaga parkeringsböter som kan vara till hjälp.
 

Om din överklagan avslås


Om din överklagan avslås har du alltid rätt att driva ärendet vidare. Hos Polisen behöver du göra det inom tre veckor från det att du fick ditt beslut. De lämnar då vidare dina handlingar till Tingsrätten. Vill du överklaga ett beslut från parkeringsbolaget så prövas tvisten i domstol.
 

Är det någon idé att överklaga parkeringsböter?


Det beror på situationen. Det är ditt ansvar som bilägare att se till att du har en giltig parkeringsbiljett som är synlig vid en kontroll. Betalar du avgiften via sms eller app är det ditt ansvar att se till att du anger rätt information. Har du gjort allt korrekt och ändå får böter kan det vara värt att överklaga, om du har bevis och kan göra det troligt att parkeringsboten är felaktig.
 

Lästips:

Så gör du om du råkat ut för en parkeringsskada

Då ska du besikta bilen (komplett guide)

Tvätta bilen – Tipsen som gör din bil skinande ren

Läst klart? Dags att jämföra bilförsäkring!

Jämför bilförsäkringar och hitta en bra försäkring för din bil.

ABC123

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Anläggnings-ID - Vad det är och hur du hittar det

1 minuts läsning

Om anläggnings-ID Anläggnings-ID är en unik identifiering för ditt hem eller företags elanläggning. Nummret består av 18-siffror och börjar på 735 999. Man kan säga att ditt anläggnings-ID fungerar som ett slags personnummer ...

Föregående artikel
Flyttstädning – Vad ingår och vad kostar det?
1 minuts läsning