Anläggnings-ID - Vad det är och hur du hittar det

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Anläggnings-ID - Vad det är och hur du hittar det

Här hittar du information om vad ett anläggnings-ID är och hur du hittar just ditt. Bra när du ska skaffa ett nytt elavtal eller byta till ett annat bolag.

Om anläggnings-ID


Anläggnings-ID är en unik identifiering för ditt hem eller företags elanläggning. Nummret består av 18-siffror och börjar på 735 999. Man kan säga att ditt anläggnings-ID fungerar som ett slags personnummer för din elanläggning.

Anläggnings-ID:et är viktigt att ha till hands när du tecknar elavtal eftersom det används av elhandelsleverantören för att identifiera din anslutning till nätet, kunna mäta din förbrukning och skicka ut fakturor med mera.
 

Så hittar du ditt anläggnings-ID


1. På fakturan - nummret brukar finnas på fakturan från ditt elbolag och elnätsföretag. Normalt börjar det på 735 999.

2. I dina avtal - kontrollera ditt anslutningsavtal med din elnätsägare eller avtalet med ditt elhandelsbolag om de inte är samma bolag.

3. På din elmätare - har du tillgång till elmätaren kan du hitta nummret där.

4. Kontakta din elnätsägare - om du inte hittar ditt anläggnings-ID kan du kontakta din elnätsägare för att få hjälp.
 

Områdes-ID och elområden


Ibland kan elhandelsbolaget även vilja veta vilket områdes-ID du har. Det är en kod bestående av tre bokstäver som anger var i landet anläggningen finns. Sverige är också indelat i fyra elområden där elpriserna varierar beroende på i vilket område du bor. Är du osäker på vilket elområde du tillhör kan du hitta det på samma sätt som när du tar reda på ditt anläggnings-ID.
 

Ska du flytta?


Ska du flytta och vill teckna ett elavtal till din nya adress? Alla bostäder har som sagt ett unikt anläggnings-ID. När du flyttar behöver du teckna ett nytt elnätsavtal och i samband med det kommer du få tillgång till ditt nya anläggnings-ID från ditt elnätsbolag. Detta kan ske via telefon, e-post eller vanlig post. Du kan också kontakta den som bott på adressen tidigare, fastighetsägaren eller eventuell hyresvärd.

Ska du flytta till en lägenhet behövs även lägenhetsnummret för att kunna ta reda på ditt anläggnigs-ID. Känner du inte till det nummret kan du ofta hitta det på utsidan av dörren eller på ditt postfack.
 

Vill du ha hjälp att teckna ett billigt elavtal?


Vi kan hjälpa dig att hitta ett bra avtal för just dig där du bor. Gå in på jämför el och teckna direkt själv eller få hjälp av våra rådgivare. Oavsett vilket som passar dig bäst är det helt kostnadsfritt för dig!
 

Lästips:

Fast eller rörligt elpris - Vad är bäst?

Vad kostar en kWh? – Få koll på din elräkning

Teckna elavtal till lägenhet - Så här gör du

Läst klart? Dags att jämföra elavtal!

Ange ditt postnummer nedan och hitta ett bra elavtal.

123 45

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Världens dyraste bil - Topp 10

3 minuters läsning

Har du cirka 230 miljoner kronor över? Då kan du köpa världens dyraste bil där lyx och elegans bara är förnamnet. Här ser du hela listan på världens tio dyraste bilar någonsin samt vilka några av ägarna är.   Topp ...

Föregående artikel
Så gör du för att överklaga parkeringsböter
3 minuters läsning