Elprisstöd nr. 2 godkänt. Så här mycket får du.

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Elprisstöd nr. 2 godkänt. Så här mycket får du.

Elprisstöd nummer 2 kommer att gå till alla fyra elområden i Sverige, baseras på elförbrukningen under november och december 2022 och betalas ut till hushåll där elpriset i snitt har legat över 75 öre per kWh.

Så beräknas ditt stöd beroende på i vilket elområde du bor:

  • I elområde ett och två får du 90 öre per förbrukad och debiterad kWh under november och december 2022.
     
  • I elområde tre får du 126 öre per förbrukad och debiterad kWh under november och december 2022.
     
  • I elområde fyra får du 129 öre per förbrukad och debiterad kWh under november och december 2022.

Elprisstödet ges för 80 procent av elförbrukningen under den aktuella perioden. Avdraget sker alltså mot förbrukningen och inte mot ersättningen.

Ett exempel: Ett hushåll i elområde 1 som har haft en förbrukning om 1 500 kWh under november och december 2022 får en ersättning på 1 080 kronor (1 500 kWh * 0,8 * 90 öre/kWh).

Till vem betalas stödet ut?

Stödet betalas ut “i vår” till den fysiska person som hade ett eget elnätsavtal den 31 december 2022 för den uttagspunkt där el förbrukades under november-december 2022.

Finns det något tak?

Det finns inget tak för stora elförbrukare och du behöver inte ansöka om stödet. Stödet omfattar inte företag eller juridiska personer.

Vem betalar ut stödet?

Det är ännu inte bestämt vilken myndighet som ska betala ut pengarna för elprisstöd 2. Elprisstöd 1 betalas ut av försäkringskassan och för att få det i tid behöver du senast den 13 februari i år anmäla ett konto för utbetalning hos Swedbank.

Se upp för bedrägeriförsök!

Ps. Ingen kommer att kontakta dig och be dig identifiera dig med bankid för att få ut dina pengar. Om du blir kontaktad på detta sätt så rör det sig om ett bedrägeriförsök.

Lästips:

Så fungerar det nya elprisstödet

Bästa elbolaget 2022 och inför 2023 (hela listan)

Värsta energitjuvarna i hemmet

 

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Så gör man en kreditupplysning på sig själv

3 minuters läsning

Att göra en kreditupplysning på sig själv När du ansöker om ett lån, köper något på kredit som kostar mycket pengar eller ska teckna ett hyreskontrakt tas normalt en kreditupplysning på dig. Näringsidkaren beställer en kreditko...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)