MC försäkring: stora premieskillnader mellan bolagen

MC försäkring: stora premieskillnader mellan bolagen

Våren närmar sig och ett tydligt tecken är att vi börjar se motorcyklar på Är du en av dem som står i startgroparna för MC-säsongen är det hög tid att se över din försäkring. Har du rätt skydd till rätt pris?

Se över både innehåll och pris

Innehållet i mc-försäkringar är ganska lika men det kan skilja en del för tex vilken ersättning du får för olika skadehändelser. Innan du bestämmer dig för en försäkring bör du se till att den försäkring du väljer uppfyller alla dina behov, krav och önskemål. Jämför därför alltid innehållet i försäkringarna så att ditt val blir en avvägning mellan premie, innehåll och olika självrisknivåer.

Vi jämförde premier för fyra olika motorcyklar (helförsäkring) för en förare mellan 50-60 år som bor i en storstad, använder skyddsutrustning och parkerar i låst garage. Resultatet från vår jämförelse ser du här:

  • HONDA GL 1500SE GOLDWING (2017): Erbjuden årspremie mellan 646 kronor och 3 406 kr kronor.  
  • BMW  touring (2019): Erbjuden årspremie mellan 4 186 kronor och 6 049  kronor.
  • Harley davidson (2017): Erbjuden årspremie mellan 7 094  kronor och 12 867 kronor.
  • Yamaha Vespa (2021): Erbjuden årspremie mellan 4 489 kronor och 4 763 kronor.

 
Vad påverkar premien

Priset på din MC-försäkring är kopplat till modell och förhållandet motorstorlek och viktklass. Din ålder och hur länge du har haft körkort med behörighet att köra motorcykel är andra parametrar som påverkar priset på MC-försäkringen. Var du bor och hur du parkerar din motorcykel påverkar också din premie.

Priserna på erbjudna premier skiljer sig även mycket mellan försäkringsbolagen. Det går inte att säga att ett bolag alltid erbjuder lägst pris på en försäkring eftersom bolagen har olika skadestatistik och kan vara specialiserade mot vissa områden eller motorcyklar. Du bör först titta på vilket skydd du vill ha och sen se över vilket bolag som ger önskat skydd till bäst pris.

Så fungerar en MC-försäkring

En motorcykelförsäkring fungerar som en bilförsäkring och är uppdelad i tre nivåer: trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring. Du som har en MC är enligt lag skyldig att ha en trafikförsäkring från den dag du blir ägare till fordonet. Den täcker skador som du själv orsakar med din MC men täcker inte andra skador på din egen motorcykel. För detta skydd behöver du en halv- eller en helförsäkring.

Jämför motorcykelförsäkring här >>

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Hopbakslån – Baka ihop dina lån och krediter

3 minuters läsning

Har du många smålån och krediter? Då kan ett hopbakslån hjälpa dig att få ner din månadskostnad. När du bakar ihop dina lån kan du många gånger få en lägre ränta och därmed sänka dina låneko...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)