MC försäkring: stora premieskillnader mellan bolagen

MC försäkring: stora premieskillnader mellan bolagen

Sommaren närmar sig och ett tydligt tecken är att vi börjar se motorcyklar på vägarna. Är du en av dem som står i startgroparna för MC-säsongen är det hög tid att se över din försäkring. Har du rätt skydd till rätt pris?

Se över både innehåll och pris

Innehållet i mc-försäkringar är ganska lika men det kan skilja en del för tex vilken ersättning du får för olika skadehändelser. Innan du bestämmer dig för en försäkring bör du se till att den försäkring du väljer uppfyller alla dina behov, krav och önskemål. Jämför därför alltid innehållet i försäkringarna så att ditt val blir en avvägning mellan premie, innehåll och olika självrisknivåer.

Vi jämförde premier för fyra olika motorcyklar (helförsäkring) för en förare mellan 50-60 år som bor i en storstad, använder skyddsutrustning och parkerar i låst garage. Resultatet från vår jämförelse ser du här:

  • Triumph Street (2010): Erbjuden årspremie mellan 6 347 och 11 813 kronor.
  • Honda CBR 125R (2006): Erbjuden årspremie mellan 1 717 och 5 978 kronor.
  • Suzuki SV650SU (1999): Erbjuden årspremie mellan 2 369 och 13 260 kronor.
  • Yamaha 850 (1993): Erbjuden årspremie mellan 931 och 3 107 kronor.

Vad påverkar premien

Priset på din MC-försäkring är kopplat till modell och förhållandet motorstorlek och viktklass. Din ålder och hur länge du har haft körkort med behörighet att köra motorcykel är andra parametrar som påverkar priset på MC-försäkringen. Var du bor och hur du parkerar din motorcykel påverkar också din premie.

Priserna på erbjudna premier skiljer sig även mycket mellan försäkringsbolagen. Det går inte att säga att ett bolag alltid erbjuder lägst pris på en försäkring eftersom bolagen har olika skadestatistik och kan vara specialiserade mot vissa områden eller motorcyklar. Du bör först titta på vilket skydd du vill ha och sen se över vilket bolag som ger önskat skydd till bäst pris.

Så fungerar en MC-försäkring

En motorcykelförsäkring fungerar som en bilförsäkring och är uppdelad i tre nivåer: trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring. Du som har en MC är enligt lag skyldig att ha en trafikförsäkring från den dag du blir ägare till fordonet. Den täcker skador som du själv orsakar med din MC men täcker inte andra skador på din egen motorcykel. För detta skydd behöver du en halv- eller en helförsäkring.

Jämför motorcykelförsäkring här >>

Lästips:

MC kort - 5 tips till dig som ska ta MC-körkort

Köpa motorcykel – Bra saker att tänka på

 

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Riksbanken höjer igen och aviserar fler höjningar

1 minuts läsning

De motiverar höjningen så här: “Inflationen är fortfarande alldeles för hög och den underliggande inflationen har under årets första månader blivit påtagligt högre än väntat. För att inflationen ska falla och stabilis...

Föregående artikel
Betalar du 4 % i boränta och får 0 % på sparkontot?
2 minuters läsning