Många sparar till barn och barnbarn på investeringssparkonton eller i Kapitalförsäkringar, men vad gäller om den som sparar går bort?
Investeringssparkonto
Om du är gift och din partner går bort så gäller den legala arvsrätten dvs. du ärver “rätten av med fri förfoganderätt förfoga över kvarlåtenskapen” enligt ärvdabalken. Ett Investeringssparkonto (ISK) är ingen försäkring vilket innebär att det inte finns någon förmånstagare till kontot. Du ärver alltså din partners pengar inklusive sparandet på ISK.
För att sparandet på ett ISK ska gå till barn eller barnbarn (eller andra) så behövs det ett testamente där detta tydliggörs. Med hjälp av ett testamente kan en testator (den som skriver testamentet) välja att frångå den legala arvsordningen. Då kommer sparandet att fördelas i enlighet med vad som står i testamentet, med undantag för bröstarvingar som alltid har rätt att få ut sin laglott.
Är ni sambos så är det din partners barn i första hand som ärver pengarna eftersom sambos inte har någon arvsrätt. För att du ska få ta del av pengarna på Investeringskontot krävs det även här ett testamente.
Kapitalförsäkring
En kapitalförsäkring, är som det låter en försäkring och vad som gäller för detta hittar du i försäkringsavtalslagen. En kapitalförsäkring är ett så kallat förmånstagarförordnande, dvs försäkringen har en förmånstagare. Det kan vara personen som tecknar den men om den skapas för att spara till någon annan, till exempel ens barn eller barnbarn, ska de stå som förmånstagare. Vid ett dödsfall så tillfaller sparandet förmånstagaren - den ingår alltså inte i arvet efter försäkringstagaren.
Lästips:
När lönar sig ett ISK med nya skattenivån?
Bouppteckning – Så går det till (guide)
Ekonomiskolan del 6: Långsiktigt sparande
Ekonomiskolan del 11: Olika delar i livet
Aktuella sparkontoräntor
Här kan du hitta det bästa sparkontot. Jämför sparräntor och se var du får den högsta räntan.
Samtliga banker och inlåningsföretag omfattas av insättningsgaranti.
Observera att insättningsgarantin kan komma att gälla i annat land. Läs mer genom att trycka på informationsknappen, eller läs mer på aktörens hemsida. .
SBAB Bank
Landshypotek Bank
Erik Penser Bank
Marginalen
Nordnet
Volvofinans Sparkonto
Nordiska
Collector sparkonto
Bank Norwegian
Borgo
Brocc Finance
Nordax Bank
Skandia
JAK Medlemsbank
Vi erbjuder både fasträntekonton med löptider mellan 3-6 månader och sparkonton med rörlig ränta utan bindningstid. Självklart omfattas ditt sparande av den statliga insättningsgarantin.
Ansök direkt på vår hemsida och öppna ditt konto redan idag!
Resurs Bank
Den statliga insättningsgarantin som garanterar upp till 100 000 euro per kund,
gäller för alla sparkonton hos Resurs Bank.
Santander Consumer Bank
Svea Bank
Qliro
TF Bank
SevenDay Bank
Nstart
BIGBANK
Mangold
Serafim Finans
Froda
Carnegie
prova att ändra filtreringen
Övrig information
Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonton där fler parametrar visas.
För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.
När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 1 050 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!