Compricer - Jämförelsetjänsten för privatekonomi

Ring oss på: 08 - 5000 2000

Öppettider: 9-18 (vardagar)

Ska man lita på ekonomiexperters prognoser?

2018-04-04

PRIVATEKONOMISpotify introducerades på den amerikanska börsen i går. Experterna var många som gav sin analys av om det var köpläge eller inte och om hur aktien kan komma att utveckla sig framöver. Några experter kommer att ha rätt. Fler kommer att ha fel.


Vi överskattar kompetens och underskattar tur
En erfaren schackspelare ”en expert på schack” vinner ofta över en nybörjare. Erfarenheten gör att han/hon kan göra smartare drag eftersom han/hon kan se flera drag framåt. Nybörjaren kan reglerna men har begränsad erfarenheten av spelet.

Fungerar en ekonomiexpert, som gör analyser av tex hur väl Spotify kommer att utveckla sig, likadant? Kan bred kunskap och lång erfarenhet göra honom/henne till en bra prognosmakare för ett företags framtid? Svaret är nej. För att erfarenhet och kunskap ska kunna göra oss till bra prognosmakarna behöver vi en regelbunden miljö, som i schack. Och vår ekonomiska värld är allt annat än regelbunden på längre sikt. Slumpen styr betydligt mer än vad vi tror.

De flesta människor överskattar sig själva
När vi blir tillfrågade om vi är sämre bilförare än genomsnittet svarar endast 4 procent ja. Vår övertro på oss själva gäller även för hur vi tycker att vi presterar på jobbet eller hemma med vår partner. De flesta av oss anser att vi ligger väl över genomsnittet. Tyvärr överskattar experter sig själva än mer. Och vi tror ofta på experter. När en expert vi tror på talar stängs delar av vårt eget kritiskt tänkande av.

Allt verkar logiskt i efterhand
Vi skapar berättelser om det förflutna för att förklara det som redan skett. Att det som känns logiskt vid en tillbakablick hade gått att förutsäga är en kraftfull känsla. Och illusionen av att vi förstår det förflutna skapar en övertro på vår förmåga att förutse framtiden.

Två studier visar att personer som ägnar tid åt och försörjer sig på att studera ett bestämt ämne inte levererar bättre än slumpen när det kommer till längre prognoser. Trots stor kunskap och lång erfarenhet:

  • I den första studien bad man 284 personer, som försörjde sig på att kommentera eller ge råd om politiska och ekonomiska trender, att skatta sannolikheterna för att vissa händelser skulle inträffa i en inte alltför avlägsen framtid tex: ”Vilket land skulle bli nästa stora tillväxtmarknad?”. 80 000 förutsägelser gjordes. De fick för var och en av händelserna gradera sannolikheterna för tre alternativa utfall: oförändrat läge, mer av något eller mindre av något. Resultatet: Experterna presterade något sämre än slumpen.
     
  • I den andra studien fick finansdirektörer i större koncerner i USA, under ett antal år, skatta avkastningen på S&P500 index (amerikanskt aktieindex) för det kommande året. 11 600 prognoser gjordes. Resultatet: Korrelationen mellan finanschefernas skattningar och utfallet låg lite under noll. När de menade att marknaden skulle gå ner var det lite mer sannolikt att den i själva verket skulle gå upp. 


Det är inte fel på experterna. Det är omvärlden som är oförutsägbar!
Att ge prognoser om vår ekonomiska framtid är i stort sätt omöjligt. Världen är allt annat än ett slutet system som går att förutse med kunskap och erfarenhet (som schack). De som lyckas har ofta tur även om vi gärna ser det som skicklighet. Det går mot vår natur att inte tillskriva oss skicklighet när våra prognoser slår in, och att inte skylla på saker utanför vår kontroll när prognoserna inte slår in.

Kortsiktiga trender kan förutspås och beteenden och prestationer kan förutsägas med rätt god precision utifrån tidigare beteenden och prestationer. Men man bör inte förvänta sig mer. Långsiktiga prognoser gör både du, jag och experterna lika bra/dåligt som slumpen. Ibland lyckas vi och ibland inte.

Har jag övertygat er? Troligtvis inte. Att vi inte skulle vara smarta tänkande varelser som har kontroll, kan göra prognoser, kan se mer än de flesta andra och kan påverka framtida resultat är jobbiga insikter. Fakta som ifrågasätter dessa grundläggande antagandena kan vårt intellekt helt enkelt inte bearbeta.


Skriven av: Christina Söderberg, Compricers sparekonom
Kontakt: christina.soderberg@compricer.se


Prenumerera på nyheter

Vårt nyhetsbrev kommer ut varje vecka och är fyllt med privatekonomiska tips och nyheter.

Anmäl din epost-adress här:

Följ oss i sociala medier

Elisabeth HedmarkClaes HembergMaria LandebornJohanna KullMagnus HjelmérMaja EnglundHenrik SenestadEmma Persson

Expertpanelen

2018-04-16 Fråga: Hur tycker ni att man ska spara till sitt nyfödda b...
2018-03-20 Fråga: Vilken PPM fondförvaltare ska jag välja? Eller hur ...

Ställ en fråga


Jämförs just nu!

Bilförsäkring

Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!
Ring 08-5000 2000!

Jämför bilförsäkring här

Facebook


Senaste nyheten

Valår och vårbudget!

2018-04-17

PRIVATEKONOMII måndags presenterade finansminister Magdalena Andersson vårbudgeten 2018, regeringens sista budget. Budgeten innehöll inga nyheter som påverkar vår plånbok. Däremot innehöll höstbudgeten många plånboksreformer och det är troligt att regeringen sparar sina bästa förslag inför valrörelsen.

Få tips och råd och aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.
Fyll i din e-postadress nedan:

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Vi stödjer MinStoraDag!

Vi hjälper varje dag hundratals personer att spara pengar genom att hitta bättre privatekonomiska avtal.

Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar. I gengäld stödjer vi MinStoraDag!

Compricer Wiki

Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.


Till Wiki'n


 
OM COMPRICER | KONTAKT | PRESS | JOBB | PERSONUPPGIFTSPOLICY | VILLKOR | COOKIES | FÖRSÄKRINGSFÖRMEDLING

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter
att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån.
Tjänsten är helt kostnadsfri för dig som konsument och vi hjälper även till via telefon.
Spara pengar med Compricer!
Compricer © 2018

Samlade tjänster för en bättre privatekonomi - vi jämför och förmedlar bästa priset för dig

CompricerLendoMittBolånKundkraft