Tvätta båt – Så får du din båt skinande ren

Tvätta båt – Så får du din båt skinande ren

Här får du bra tips på hur du kan tvätta din båt för att få den skinande ren samtidigt som den håller längre och blir mer ekonomisk ute på sjön.

Att ta hand om din båt kan ibland kännas tidskrävande, men det är väl värt det för att den ska hålla längre och vara ren och fin ute på sjön. När du tvättar din båt finns det en del saker att tänka på, såsom att välja rätt rengöringsmedel och rätt metod. Här ger vi dig tipsen på hur du rengör din båt på bästa vis.
 

Så här rengör du din båt


Det finns flertalet olika metoder att välja mellan när det är dags att tvätta båten. Du kan exempelvis tvätta båten med högtryckstvätt, borsttvätt eller för hand. Vilken metod du ska använda dig av beror på hur smutsig båten är och vad som är lättast för dig.
 

Tvätta båt med borsttvätt


Borsttvätt är en enkel metod att använda dig av för att tvätta båten. Den fungerar ungefär på samma sätt som en biltvätt med stora borstar som rör sig längs skrovet. En sådan tvätt kostar cirka 300-500 kronor och tar 15 minuter. Detta är ett miljövänligt alternativ eftersom man inte använder några kemikalier. Du får en skinande ren båt utan att behöva ha dåligt samvete för miljön. Det är rekommenderat att göra en borsttvätt ungefär 3-5 gånger per säsong.
 

Tvätta båt med högtryckstvätt


Att tvätta din båt med högtryckstvätt är både smidigt och effektivt. Det finns dock några saker att tänka på för att gifter och kemikalier inte ska komma ut i miljön. Är din båt målad med självpolerande biocidfri färg kan det vara bra att lägga ut en fiberduk på marken som samlar upp färgpartiklarna. Duken lämnar du sedan in på en återvinningsstation. Är din båt istället målad med biocidfärg får den bara tvättas över en spolplatta eller en yta som är tätad och har rening eller uppsamling av spolvattnet.
 

Tvätta båt för hand


Det gamla hederliga sättet att rengöra din båt på är att helt enkelt tvätta för hand. Du kan antingen ta upp båten på land med en båttrailer eller hoppa ner i vattnet och börja skrubba. Oftast räcker det med en vanlig tvättsvamp och borste för att få bort havstulpaner och annan smuts.
 

Tvätta segel


Har du en segelbåt? Även stora segel behövs tvättas ibland, vilket du kan göra själv. Det du behöver är en större yta att vara på, vatten och tvättmedel eller såpa. Lägg ut seglet och häll på vatten och rengöringsmedel, låt medlet få verka en stund och skrubba sedan seglet med en borste. Därefter sköljer du rent seglet och det är som nytt.
 

Rengöra båten invändigt


Insidan är lika viktig som utsidan. Rengör båten invändigt genom att torka av alla ytor med en fuktig trasa och milt rengöringsmedel. Du kan sedan skölja bort rengöringsmedlet med vatten. Båtdynorna kan du dammsuga och skölja av med ljummet vatten.
 

Välj rätt produkter


Att välja rätt produkter när du ska rengöra din båt är av yttersta vikt, detta för att varken skada din båt eller miljö. Oavsett om du ska tvätta en aluminiumbåt, plastbåt eller träbåt bör du använda tvättmedel eller båtschampo som är anpassat för båten. Du kan även tvätta din båt med såpa och varmt vatten, framförallt uppe på däck. Undvik att använda dig av diskmedel eftersom det innehåller fosfater som kan skada livet i vattnet. En bra riktlinje är att använda dig av produkter som är miljömärkta och undvika produkter som innehåller nanomaterial.
 

Spola bort din dyra båtförsäkring


När du ändå är i tvättartagen kan du passa på att se över din båtförsäkring. Alldeles för många skvalpar omkring ute på sjön med dyra och dåliga villkor - helt i onödan. Om du vill så kan våra försäkringsexperter hjälpa dig att hitta en bra och billig försäkring till din båt, och det helt kostnadsfritt.

Jämför båtförsäkringar >>

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Sätta in kontanter – Så gör du på bästa sätt

1 minuts läsning

Om du vill sätta in kontanter på ett konto finns det lite olika sätt att göra det på. I takt med att allt fler banker lägger ned sina bankkontor ute i landet blir möjligheterna färre men generellt är det smidigaste att sätta in kontanter via en ...

Föregående artikel
Så undviker du semesterfällorna som kan kosta dig dyrt
1 minuts läsning