Varför är det olika skatt i olika kommuner? Och vilken skattetabell har jag som pensionär?

2 minuters läsning
Varför är det olika skatt i olika kommuner? Och vilken skattetabell har jag som pensionär?

Gå vidare för att läsa svaren från våra experter!

Varför är det olika skatt i olika kommuner? Och vilken skattetabell har jag som pensionär?

Hej! Kommunen ska enligt lag tillhandahålla sina invånare viss samhällelig service i form av t ex äldrevård och skola. För att finansiera detta beskattar man de som bor i kommunen. Det är kommunfullmäktige i varje kommun som bestämmer skattesatsen och hur hög den är beror på hur stora skatteintäkter och utgifter kommunen har. Det i sin tur beror på t ex demografi och inkomstnivåer i kommunen. Bor det många äldre i kommunen blir t ex kostnaderna för äldreomsorg högre och skatteintäkterna lägre.

Emma Persson, Privatekonom Länsförsäkringar


Var skall man säkrast lägga sina sparpengar utan statlig garanti i dag?

Det finns inga säkra ställen att lägga sparpengarna på om du ska just välja bort sparkonton med statlig insättningsgaranti. Ett alternativ som är mindre riskfyllt än börsen skulle kunna vara korta räntefonder men här gäller det att veta vad man köper. Vad fonden är exponerad mot och vad har den lånat ut till? Korta räntefonder som bara lånar ut till stater som Tyskland eller Norge är mycket mer säker än en lång räntefond som lånar ut till privata företag. Oftast kan man se en mix av både stats- och företagsobligationer.

En annan aspekt att tänka på är om pengarna placerade i en annan valuta. Då kan din avkastning påverkas av växelkursen mot SEK. Är du intresserad av räntefonder är det viktigt att du undersöker den specifika fonden du är intresserad av och ser över avgifter och fördelningen mellan långa och korta räntor i fondens portfölj. Titta vilka 10 största innehaven som fonden består av för att se vilka företag eller stater som fonden har lånat ut till.

Sharon Lavie, Familjeekonom


Vilken skattetabell har jag som pensionär 2020?
 
Hej och tack för din fråga!
 
Din ålder spelar roll för hur stor skatten på pensionen blir. Grundavdragen skiljer sig vilket gör att pensioner som tas ut före det år du fyller 66 år är skattas högre än när du blir äldre. Är du född 1954 eller tidigare omfattas du av den lägre skatten för 2020. Har du exempelvis en inkomst på 25 000 kr/mån (skattetabell 32) blir skatten före 66 år 7600 kr och från 66 år 5600 kr.
 
Läs mer hos Min Pension om pension och skatt. Skatteverket har också en räknesnurra.
 
Maja Englund, Pensionsekonom SPP
 
 
För fler frågor från er läsare och svar från våra experter, besök vår expertpanel: Compricers Expertpanel

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Dyraste och billigaste miljöbilen att äga 2020

2 minuters läsning

Total Cost of Ownership – TCO Prislappen på bilen är lätt. Den står där och du kan väga den mot andra alternativ men vad en bil faktiskt kostar beror på en mängd olika faktorer. Förutom inköpspriset har du löpande kostnader fö...

Föregående artikel
Bolån till fritidshus - detta gäller
2 minuters läsning