Vi blir inte lyckliga av pengar!

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Vi blir inte lyckliga av pengar!

Med mer pengar kan vi göra vad vi vill och köpa vad vi vill. Vi beter oss som om pengar ger oss lycka. Men hur ligger det egentligen till?

Varför hittar forskare inte några starka samband mellan pengar och lycka? Och hur kommer det sig att trots att vi människor ofta tror oss veta att pengar inte gör oss lyckliga så fortsätter vi att arbeta hårt för att tjäna pengar som vi inte behöver?
 

Tre orsaker till att pengar inte gör oss lyckliga:

  • Det är relativ inkomst som är viktigt. Vi bryr oss inte om vad vi faktiskt tjänar så länge som vi tjänar lika mycket eller mer än människor som vi har runt omkring oss. Tyvärr så fungerar det också så att när vi tjänar mer pengar omger vi oss med mer förmögna människor och jakten på mer pengar fortsätter.
     
  • Materiella saker gör oss inte lyckliga. Att köpa saker såsom hus, bil eller nya kläder ger oss bara en övergående kort lycka. Våra önskemål om materiella ägodelar skruvas också upp med samma eller högre takt som våra löner.
     
  • Vi tror att mer pengar betyder mer tid till roliga aktiviteter och tid till att njuta. Sanningen är dock att vi snarare tillbringar mer tid på arbetet med mindre fritid som följd. Vi föreställer oss att vi ska använda vår högre inkomst till mer fritidsaktiviteter när faktum är att vi bara spenderar mer tid på arbetet.

Så om pengar inte leder till lycka, varför jagar vi dem fortfarande?

Nobelprisvinnaren Daniel Kahneman förklarar det med att vi uppnår konventionella prestationer genom att jaga rikedom. Konventionella prestationer är t.ex. att få den eftertraktade befordran, kunna köpa den nya telefonen eller ha råd med det stora huset. Med andra ord saker som högt och tydligt säger: ”Här är jag och det här är vad jag kan göra”. Slutsatsen vi drar är att eftersom vi har dessa saker måste vi vara lyckliga. Faktum är att människor med mer pengar och status bara är mer nöjda med sina liv, inte lyckligare.

Finns få alternativ

En annan förklaring till vår tro att högre lön kommer göra oss lyckligare är att det knappt finns något annat alternativ. Vi bombarderas varje dag med budskap som säger att pengar gör oss lyckliga och med bilder av förmögna människor som ger sken av lycka. Alternativ som att ägna oss åt att göra något som är meningsfullt för oss eller något som förbättrar våra sociala relationer hör vi sällan om. Och här saknas förebilder.

Så även om vi verkar ha allt och känner oss nöjda, har vi kanske kvar en känsla av att något saknas. Kan det vara så enkelt att det är att känna glädje och lycka. Just nu. I detta ögonblick?

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Bli inte bedragen

1 minuts läsning

Bedrägeribrotten har ökat de senaste åren och därför vill vi förmedla råd från polisen, upplysningscentralen (UC) och bankerna om hur du kan skydda dig mot kreditbedrägerier – och vad du ska göra om du blir utsatt.   Vad du k...

Föregående artikel
Dags att flytta hemifrån? Glöm inte försäkringen!
3 minuters läsning