Vi blir inte lyckliga av pengar!

Privatekonomi /
Vi blir inte lyckliga av pengar!

Med mer pengar kan vi göra vad vi vill och köpa vad vi vill. Vi beter oss som om pengar ger oss lycka. Men hur ligger det egentligen till?

Varför hittar forskare inte några starka samband mellan pengar och lycka? Och hur kommer det sig att trots att vi människor ofta tror oss veta att pengar inte gör oss lyckliga så fortsätter vi att arbeta hårt för att tjäna pengar som vi inte behöver?
 

Tre orsaker till att pengar inte gör oss lyckliga:

  • Det är relativ inkomst som är viktigt. Vi bryr oss inte om vad vi faktiskt tjänar så länge som vi tjänar lika mycket eller mer än människor som vi har runt omkring oss. Tyvärr så fungerar det också så att när vi tjänar mer pengar omger vi oss med mer förmögna människor och jakten på mer pengar fortsätter.
     
  • Materiella saker gör oss inte lyckliga. Att köpa saker såsom hus, bil eller nya kläder ger oss bara en övergående kort lycka. Våra önskemål om materiella ägodelar skruvas också upp med samma eller högre takt som våra löner.
     
  • Vi tror att mer pengar betyder mer tid till roliga aktiviteter och tid till att njuta. Sanningen är dock att vi snarare tillbringar mer tid på arbetet med mindre fritid som följd. Vi föreställer oss att vi ska använda vår högre inkomst till mer fritidsaktiviteter när faktum är att vi bara spenderar mer tid på arbetet.

Så om pengar inte leder till lycka, varför jagar vi dem fortfarande?

Nobelprisvinnaren Daniel Kahneman förklarar det med att vi uppnår konventionella prestationer genom att jaga rikedom. Konventionella prestationer är t.ex. att få den eftertraktade befordran, kunna köpa den nya telefonen eller ha råd med det stora huset. Med andra ord saker som högt och tydligt säger: ”Här är jag och det här är vad jag kan göra”. Slutsatsen vi drar är att eftersom vi har dessa saker måste vi vara lyckliga. Faktum är att människor med mer pengar och status bara är mer nöjda med sina liv, inte lyckligare.

Finns få alternativ

En annan förklaring till vår tro att högre lön kommer göra oss lyckligare är att det knappt finns något annat alternativ. Vi bombarderas varje dag med budskap som säger att pengar gör oss lyckliga och med bilder av förmögna människor som ger sken av lycka. Alternativ som att ägna oss åt att göra något som är meningsfullt för oss eller något som förbättrar våra sociala relationer hör vi sällan om. Och här saknas förebilder.

Så även om vi verkar ha allt och känner oss nöjda, har vi kanske kvar en känsla av att något saknas. Kan det vara så enkelt att det är att känna glädje och lycka. Just nu. I detta ögonblick?


Skriven av: Christina Söderberg, Compricers sparekonom
Kontakt: christina.soderberg@compricer.se

 

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
El
Fast pris, bor i villa, 10000 kWh/år
  • Lägst årskostnad 2 925 kr
  • Högst årskostnad 6 763 kr
  • Att spara 3 838 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Varningen: Minusränta på våra sparkonton.
Varningen: Minusränta på våra sparkonton.
Ditt bolån. Ekonomiskolan del 8.
Ditt bolån. Ekonomiskolan del 8.
Nästan en halv miljon hushåll betalar tusenlappar i onödan för sin el
Nästan en halv miljon hushåll betalar tusenlappar i onödan för sin el

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin