Jämför courtage på aktiehandel

Här kan du jämföra avgifter på aktiehandel. Sänk dina kostnader!
 • Courtage:  0,000 - 0,250 %
 • Minicourtage:  0 - 99 kr
Avanza Bank är en av Sveriges största aktör inom aktie- och fondhandel och erbjuder en av marknadens lägsta avgifter på aktie-, fond- och pensionssparande.
Mangold Fondkommission
 • Courtage:  0,035 - 0,150 %
 • Minicourtage:  49 - 99 kr
Nordnet
 • Courtage:  0,000 - 0,250 %
 • Minicourtage:  0 - 99 kr
Nordea
 • Courtage:  0,000 - 0,090 %
 • Minicourtage:  1 - 199 kr
Skandiabanken
 • Courtage:  0,044 - 0,250 %
 • Minicourtage:  8 - 75 kr
Swedbank
 • Courtage:  0,000 %
 • Minicourtage:  0 - 99 kr
SEB
 • Courtage:  0,090 %
 • Minicourtage:  1 kr
Länsförsäkringar
 • Courtage:  0,050 %
 • Minicourtage:  20 kr
Handelsbanken
 • Courtage:  0,090 %
 • Minicourtage:  9 kr
Aktieinvest
 • Courtage:  0,000 - 0,150 %
 • Minicourtage:  0 - 99 kr
Compricer är en del av Schibsted
Compricer är en del av
Via mejl bjuder Compricer slumpmässigt in en del av sina kunder att lämna recensioner. Genomsnittligt betyg beräknas baserat på alla lämnande omdömen hos Trustpilot, oavsett om de kommer från verifierade kunder eller inte, med beaktande av faktorer som aktualitet, mängd och stjärnbetyg.

Jämför courtage på aktiehandel

Jämför courtage på aktiehandel
Funderar du på att börja handla med aktier för första gången? Eller vill du se om du kan spara pengar på att byta till en billigare aktör? Här kan du jämföra courtage på aktier och hitta en så billig och bra handelsplattform som möjligt för ditt sparande.

Så fungerar det


Vi har samlat landets största och vanligaste aktörer som du kan handla aktier genom. Börja med att fylla i ungefär hur många affärer du gör under ett år (köp och sälj), hur stor den genomsnittliga affären är och storleken på din portfölj. Klicka sedan på knappen “Jämför nu!” för att få en lista presenterad med det billigaste alternativet för dig överst.

Vill du hellre använda några av våra exempelsökningar kan du klicka på dessa så fylls sökfunktionen i automatiskt.

I jämförelsen hittar du bolagens olika kostnader vid köp och försäljning av aktier på den svenska Stockholmsbörsen, eventuella räntor för in- och utlåning samt vad kostnaden blir under ett år givet vilka val du gjort.

Samtliga aktörer i jämförelsen har tillstånd av Finansinspektionen (FI) att bedriva värdepappershandel i Sverige.

Avgifter vid aktiehandel

Avgifter vid aktiehandel

Vad är courtage?


Courtage, eller kurtage som det också heter, kallas den avgift som du betalar till banken när du köper eller säljer aktier. Avgiften dras på det totala belopp som affären omfattar.

Olika typer av courtage


När du gör en jämförelse ovan kan du se att courtaget ibland består av tre delar. Rörligt courtage, fast courtage samt minimicourtage.

Rörligt courtage är en procentsats på det belopp som du köper eller säljer aktier för. Låt oss anta att du handlat aktier till ett värde av 10 000 kronor till courtaget 0,05 %. Kostnaden för affären blir då 5 kronor (10 000 * 0,05 % = 5).

Fast courtage innebär att du betalar samma avgift oavsett hur mycket du köper aktier för. Det är vanligast vid lite större affärer.

Minimicourtage är den lägsta avgift som en affär kan kosta. Skulle det rörliga courtaget understiga minimicourtaget räknas kostnaden upp till miniminivån.

Låt oss anta att du handlat aktier till ett värde av 10 000 kronor. Det rörliga courtaget är 0,05 % och minimicourtaget 20 kronor. Kostnaden för affären blir då 20 kronor då det rörliga courtaget (5 kronor) understiger miniminivån om 20 kronor.

Olika banker har olika priser beroende på vilket konto du väljer. Det kan innebära att du ibland kan ha en kombination av rörligt och fast courtage samt minimicourtage. Ibland finns inget fast- eller minimicourtage alls.

I jämförelsen kan du se vilka courtageavgifter som bankerna tar för just det belopp du brukar handla för i genomsnitt. En del banker kan även ta ut andra avgifter som exempelvis depåavgifter och liknande.

Courtageavgifterna i jämförelsen avser handel på Stockholmsbörsen. För handel på andra marknader kan courtaget variera.

Courtageklasser


De flesta banker och nätmäklare erbjuder olika avgifter beroende på hur många och stora affärer du brukar göra. Ofta kan du även växla mellan olika courtageklasser beroende på hur ditt handelsmönster förändras.

En del mäklare erbjuder även kostnadsfri handel med aktier upp till ett visst belopp, så kallad courtagefri handel.

Handlar du mycket eller med stora belopp kan du normalt förhandla med mäklarna om rabatt på courtaget.

Spara pengar

Spara pengar

Så mycket kan du spara


Att hålla koll på courtaget är viktigt. Framför allt om du gör många affärer under ett år. Till synes små skillnader i procentsatser kan få stora konsekvenser för plånboken.

Anta att du gör 20 st affärer om 20 000 kronor under ett år till ett minimicourtage om 99 kronor. Kostnaden blir då 20 * 99 = 1 980 kronor. Hade du istället valt ett rörligt courtage på 0,05 % hade du istället betalat 200 kronor ([0,05 % * 20 000] * 20 = 200). En skillnad på 1 780 kronor per år!

Som du ser kan det alltså finnas mycket pengar att spara på att se över vilket courtage som är billigast för just dig och ditt handelsmönster.

Billigaste och bästa courtaget


Courtaget varierar beroende på hur många affärer du gör, hur stora de är samt värdet på din portfölj. Välj det billigaste och bästa courtaget för just dig!

Välja bank, nätmäklare eller fondkommissionär

Välja bank, nätmäklare eller fondkommissionär
I jämförelsen kan du se olika banker, nätmäklare och fondkommissionärer. Det vanligaste idag är att du som kund gör en aktieaffär via nätet hos en mäklare som har tillstånd att bedriva aktiehandel. Denna mäklare kan vara en bank, nätmäklare eller fondkommissionär.

Dessa erbjuder även handel med fonder och övriga värdepapper.

När du ska välja en mäklare för din aktiehandel är courtaget viktigt men har du även andra behov är det viktigt att också jämföra dessa. Det kan handla om specifika önskemål du har på handelsplattformen eller kringtjänster som du tycker är viktiga.

Investeringssparkonto (ISK), kapitalförsäkring (KF) eller depå


När du ska börja handla aktier kan du göra det via ett investeringssparkonto (ISK), en kapitalförsäkring (KF) eller på en depå. Det finns även andra sätt att handla aktier på men för dig som privatperson är dessa de vanligaste. Läs på innan om hur de fungerar, regler för skatt och vilka fördelar samt nackdelar som finns med respektive.

Hitta bästa tjänsten för aktiehandel på nätet


När du funderat över ditt behov och jämfört avgifter är det bara att öppna ett konto hos den mäklare som passar dig bäst.

Så går aktiehandel till

Så går aktiehandel till
Det vanligaste sättet att handla aktier på idag är att du öppnar ett konto hos en mäklare, sätter in pengar och sedan lägger en köp- eller säljorder via nätet. Ordern går sedan till den börs eller marknadsplats där aktien du vill handla är noterad. Om en motpart vill göra affär med dig till det pris du önskat går affären igenom och pengar samt aktier byter ägare.

Hos de flesta aktörer kan du även lägga en order över telefon men till ett mycket högre courtage än vid en affär via internet. Vår jämförelse avser handel med aktier över nätet.

Grunderna i ett framgångsrikt aktiesparande


Det finns lika många strategier på börsen som det finns sparare men här har vi samlat våra bästa tips som passar både för nybörjaren och den mer erfarna.

 • Ha ett mål med ditt sparande
 • Spara långsiktigt
 • Starta ett automatiskt månadssparande
 • Välj den risk du är bekväm med
 • Sprid dina risker bland flera olika aktier och branscher
 • Ha tålamod - gör inte för mycket affärer i onödan
 • Välj ett konto med så lågt courtage som möjligt

Om oss

Om oss på Compricer
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi och varje dag hjälper vi tusentals svenskar att fatta bra ekonomiska beslut.

Vi ägs av Schibsted, Skandinaviens största mediekoncern, som bland annat äger Aftonbladet, Svenska Dagbladet och Blocket med flera.

Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket samt står under Finansinspektionens tillsyn.

Vi har mycket nöjda kunder och det syns på Trustpilot där våra kunder gett oss betyget Utmärkt vilket är det bästa omdömet som går att få.

Just nu jämför vi courtage från:

Aktieinvest, Avanza, Handelsbanken, Länsförsäkringar, Mangold Fondkommission, Nordea, Nordnet, SEB, Skandia samt Swedbank.

Fördelar med att jämföra courtage på Compricer


✅ Jämförelse av flera bolag
✅ Snabbt och enkelt
✅ Helt kostnadsfritt!

Vanliga frågor och svar om aktiehandel och courtage

Vad är courtage?

Courtage, eller kurtage som det också heter, kallas den avgift som du betalar till banken när du köper eller säljer aktier. Avgiften dras på det totala belopp som affären ligger på.

Vilken tjänst är bäst för aktiehandel?

Vi rekommenderar att du funderar över ditt behov och sedan väljer den tjänst som erbjuder dig det till det lägsta priset.

Vilken nätmäklare är billigast?

Vilken nätmäklare som är billigast för dig beror på hur ditt handelsmönster ser ut och eventuella extratjänster som du vill ha. Gör en jämförelse på Compricer och se var du kan handla aktier till det billigaste courtaget.

När dras courtaget?

Courtaget dras normalt under natten efter att börsen stängt för dagen.

Vad är rörligt och fast courtage?

Rörligt courtage innebär att du betalar en procentsats av värdet på din affär. Ett fast courtage innebär att du betalar en fast summa i kronor oavsett hur stor affären är.

Vad innebär minimicourtage?

Den lägsta kostnad som en affär kan kosta.

Christina Sahlberg, Sparekonom

Granskad av

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.