Ha roligt medan pengarna växer – starta aktieklubb


En aktiesparklubb är ett roligt sätt att umgås och hitta smarta aktieplaceringar.

Så här gör ni för att bilda klubben:

  • Börja med att bestämma vad vinstpengarna ska användas till - det gör det hela mycket roligare. En gemensam resa kanske?
  • Sedan över till administrationen: Upprätta ett avtal mellan medlemmarna. Det är en försäkring om att ni kommer att fortsätta vara vänner. Där bestäms under vilka villkor medlemmar ska betala in sina sparpengar till klubben och hur man får gå ur. Men även hur man ska rösta fram aktier, vilken majoritet som ska krävas etc.
  • Hur många medlemmar ska ni vara? Av praktiska skäl bör det varken vara för få eller för många, helst inte fler än 15 eller färre än fyra.
  • Ta reda på hur det går till att köpa och sälja. Smidigast är att skaffa en depå hos en bank eller nätmäklare. Tänk också på att alla måste deklarera för både vinster och förluster motsvarande sin andel i klubben.
  • Bestäm vilken typ av bolag ska ni satsa på - exportföretag, tillväxtföretag eller bara bolag med snygga vd:ar? Ska ni ta etiska hänsyn? Miljöhänsyn?
  • Diskutera om ni ska ha "målkurser" för när det är dags att sälja. Exempel: Bestäm att ni alltid ska sälja när en aktie antingen har stigit 10 procent, eller gått ner 5 procent.
  • Bestäm ett slutdatum för när klubben antingen ska upplösas eller ombildas. Då kan de som eventuellt har tröttnat hoppa av, utan konflikter.

Kom ihåg att aktieplaceringar alltid innebär en risk. Det är inte samma sak som att spara på bank. Ni kan förlora pengarna.

 

Jämför aktiehandel idag!Compricer

Senaste från Expertpanelen

2018-12-19
Fråga: När får vi ränta på våra sparkonton igen?

Läs Emma Perssons svar här

Jämförs just nu av andra! Compricer

Helförsäkring, Volvo b + v70 v70

Lägst årskostnad 6 696 kr
Högst årskostnad 13 240 kr
Att spara 6 544 kr

Jämför här

Vi stödjer MinStoraDag! Compricer

Min Stora dag

Vi hjälper varje dag hundratals personer att spara pengar genom att hitta bättre privatekonomiska avtal.

Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!

Bilförsäkring Compricer

Bilförsäkring Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!
Ring 08-5000 2000!

Jämför här