Snabba klipp och långa puckar


Snabbt eller långsiktigt?
Svenskarna är ett aktieägande folk. Många drömmer om det snabba klippet, och för en del går drömmen i uppfyllelse. Men frågan är vilket är bäst - snabba aktieaffärer eller långsiktigt aktiesparande?


Det långsiktiga sparandet
För normalspararen ska aktier alltid vara långsiktigt. Det är riskfyllt att spara i aktier på kort sikt, eftersom börsen när som helst kan dyka. Om du behöver dina sparpengar just i en svacka, är det risk att du får ut mindre än du satte in.

Men på lång sikt, fem eller helst tio år, går börsen i princip alltid upp. Så har det i alla fall varit de senaste hundra åren. Därför är det lämpligt att till exempel ha sitt pensionssparande placerat i aktier. När tiden för när man ska ta ut pengarna närmar sig, flyttar man undan för undan över dem i tryggare sparformer, exempelvis obligationer. För att minska risken är det smart att ha sitt långsiktiga aktiesparande fördelat på många olika aktier, helst 12-15 stycken. Välj olika branscher och olika marknader som du tror har en framtid.


De snabba affärerna
Och så finns det klipparna, de som köper en aktie på morgonen och säljer på kvällen. Den här typen av aktieaffärer kräver både kunskap och tid. Man måste följa aktiemarknaden nästan minut för minut och sälja i exakt rätt tid. Aktieklipparen bryr sig ofta inte om att fundera över om den aktie han just har ögonen på är värd det han betalar för den. Inte heller tänker han på vad bolaget har för verksamhet och om det kan ge några vinster framöver. Det enda som är viktigt är marknadens psykologi - kommer andra aktörer att köpa och sälja den här aktien i dag? Kort sagt - klipparen bör ha mycket pengar att spela med och starka nerver.
Compricer

Senaste från Expertpanelen

2019-02-23
Fråga: Hur vet man om man kan få skuldsanering? Vart vänder man sig för hjälp?

Läs Sharon Lavies svar här

Jämförs just nu av andra! Compricer

Fast pris, bor i lägenhet, 20000 kWh/år

Lägst årskostnad 11 825 kr
Högst årskostnad 13 925 kr
Att spara 2 100 kr

Jämför här

Vi stödjer MinStoraDag! Compricer

Min Stora dag

Vi hjälper varje dag hundratals personer att spara pengar genom att hitta bättre privatekonomiska avtal.

Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!

Bilförsäkring Compricer

Bilförsäkring Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!
Ring 08-5000 2000!

Jämför här