Snabba klipp och långa puckar

Snabbt eller långsiktigt?
Svenskarna är ett aktieägande folk. Många drömmer om det snabba klippet, och för en del går drömmen i uppfyllelse. Men frågan är vilket är bäst - snabba aktieaffärer eller långsiktigt aktiesparande?


Det långsiktiga sparandet
För normalspararen ska aktier alltid vara långsiktigt. Det är riskfyllt att spara i aktier på kort sikt, eftersom börsen när som helst kan dyka. Om du behöver dina sparpengar just i en svacka, är det risk att du får ut mindre än du satte in.

Men på lång sikt, fem eller helst tio år, går börsen i princip alltid upp. Så har det i alla fall varit de senaste hundra åren. Därför är det lämpligt att till exempel ha sitt pensionssparande placerat i aktier. När tiden för när man ska ta ut pengarna närmar sig, flyttar man undan för undan över dem i tryggare sparformer, exempelvis obligationer. För att minska risken är det smart att ha sitt långsiktiga aktiesparande fördelat på många olika aktier, helst 12-15 stycken. Välj olika branscher och olika marknader som du tror har en framtid.


De snabba affärerna
Och så finns det klipparna, de som köper en aktie på morgonen och säljer på kvällen. Den här typen av aktieaffärer kräver både kunskap och tid. Man måste följa aktiemarknaden nästan minut för minut och sälja i exakt rätt tid. Aktieklipparen bryr sig ofta inte om att fundera över om den aktie han just har ögonen på är värd det han betalar för den. Inte heller tänker han på vad bolaget har för verksamhet och om det kan ge några vinster framöver. Det enda som är viktigt är marknadens psykologi - kommer andra aktörer att köpa och sälja den här aktien i dag? Kort sagt - klipparen bör ha mycket pengar att spela med och starka nerver.
Senaste från Expertpanelen
2023-02-03

Fråga: Bör man välja rörlig eller bunden boränta nu?

Läs mer här

Jämförs just nu
El
Rörligt pris, bor i villa, 4800 kWh/år
  • Lägst årskostnad 6 001 kr
  • Högst årskostnad 18 613 kr
  • Att spara 12 612 kr

Jämför el

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar. I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här