Håll koll på kostnaderna för aktiehandeln


Det talas mycket om avgifter på fonder, men det kan också bli dyrt att köpa enskilda aktier. Det finns bara ett sätt att komma undan med låga avgifter: att göra jobbet själv.

När du köper eller säljer en enskild aktie måste du betala en avgift till mäklaren. Priset på denna tjänst har ett särskilt namn: courtage. Storleken på courtaget varierar mycket mellan bankerna. Men hur lågt courtaget än är, lönar det sig inte att göra alltför små aktieaffärer.


Internetmäklarna
Inte oväntat är courtagen som lägst hos internetmäklarna. Det är för att du egentligen gör jobbet med att köpa och sälja själv när du lägger din order i internetmäklarens system.

Minimicourtagen hos nätmäklarna ligger vanligtvis under hundralappen per affär. Du måste alltså betala minst den summan varje gång du köper, men också varje gång du säljer. Som privatsparare ligger du därmed nästan 1 hel procent back redan från början - oavsett hur börsen går.


Storbankerna
Hos storbankerna kan minimicourtaget springa upp i nästan det dubbla. Men minimicourtagen utgör inte hela prisbilden - alla som handlar med aktier har en djungel av priser som varierar beroende på hur mycket du handlar för (ju mer aktier du köper eller säljer, desto lägre procenttal på courtaget) och på hur du har lyckats förhandla med din bank.

Fördelen med en storbank jämfört med en internetbank är nämligen att där finns det utrymme för förhandlingar, och att du kan få personlig rådgivning när du gör ditt aktieval. Men råden kostar, och ansvaret för hur placeringen ska gå är ändå alltid ditt.


Compricer

Senaste från Expertpanelen

2018-12-19
Fråga: När får vi ränta på våra sparkonton igen?

Läs Emma Perssons svar här

Jämförs just nu av andra! Compricer

Rörligt pris, bor i lägenhet, 1400 kWh/år

Lägst årskostnad 1 003 kr
Högst årskostnad 2 337 kr
Att spara 1 334 kr

Jämför här

Vi stödjer MinStoraDag! Compricer

Min Stora dag

Vi hjälper varje dag hundratals personer att spara pengar genom att hitta bättre privatekonomiska avtal.

Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!

Bilförsäkring Compricer

Bilförsäkring Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!
Ring 08-5000 2000!

Jämför här