Nätmäklare passar den självständige


Nätmäklare
För bara tio år sedan fanns det knappt några nätmäklare. Den som ville göra aktieaffärer var tvungen att vända sig till en bank eller fondkommissionär och betala dryga courtage. Sedan etablerades en hel rad nätmäklare, som alla lockade kunder med låga courtage. Så småningom köpte de olika nätmäklarna varandra, och i dag finns bara en handfull kvar. Men courtaget, alltså priset för att göra en aktieaffär, är fortfarande lågt hos dem.


Du gör valen, de gör jobbet.
Nätmäklarens affärsidé liknar Ikeas: du gör en del av jobbet själv, mot att priset är lågt. Som kund hos nätmäklaren måste du själv ha idéer om vilka aktier eller fonder du ska köpa och sälja. Du får numera även viss hjälp av informationsmaterial på mäklarens hemsida.

Det är skälet till att många aktiekunder ändå väljer att vara kvar som kund hos någon av de stora bankerna eller fondkommissionärerna. Där är courtaget högre, men i gengäld får du personlig kontakt med en rådgivare som kommer med idéer om lämpliga aktieaffärer. Du får ett bollplank och kvalificerade råd.


Viktigt att tänka på
Det är alltid du själv som har ansvaret för aktieaffären. I ingetdera fallen kan du skylla på mäklaren om det går snett.
Senaste från Expertpanelen
2022-09-28

Fråga: Vilken pension är pensionsgrundande?

Läs mer här

Jämförs just nu
El
Rörligt pris, bor i villa, 17000 kWh/år
  • Lägst årskostnad 66 456 kr
  • Högst årskostnad 100 172 kr
  • Att spara 33 716 kr

Jämför el

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar. I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här