Rätt strategi på börsen

Stockholmsbörsen går upp och ner och det är viktigt att förstå att pengarna man investerar här både kan öka och sjunka i värde. I genomsnitt har stockholmsbörsen gått upp 8 procent per år så en långsiktig strategi lönar sig.


Alla sparare gör klokt i att en gång för alla bestämma sig för hur stor del av sparandet som ska vara placerat på börsen, och hur stor del som ska ligga säkrare i korta räntefonder, obligationer eller på sparkonto.


En gång om året kan du se över den fördelningen. När börsen har gått upp ett tag kanske det ligger mer sparpengar än du tänkt dig i aktier - som ju ändå är en riskfylld placering. Då är det läge att sälja en del och placera om i räntepapper.


Om du har missat det här och börsen redan har börjat sjunka, finns det ingen anledning till panik. Den som sparar långsiktigt har säkert ändå fått en hyfsad avkastning. Men se över ditt totala sparande och placera så här:

  • Pengar som du ska spara långsiktigt - ha kvar dem på börsen. De senaste hundra åren har Stockholmsbörsen trendmässigt gått upp.

  • Månadsspara gärna. Då köper du både i upp och nedgång och behöver inte tänka på tajmingen.

  • Sprid riskerna genom att köpa många olika aktier/fonder – gärna med geografisk spridning och aktier/fonder i flera olika branscher.

  • Sparar du i fonder se till att du inte betalar för höga avgifter och se till att fonden avkastar bra i jämförelse med index. Eller köp helt enkelt indexfonder. I genomsnitt slår inte aktivt förvaltade fonder index över tid.

  • Pengar som du ska ha inom ett eller två år - sälj och lägg i korta räntefonder eller sätt in på sparkonto.

  • Om du behöver en större summa vid en viss tidpunkt - till exempel för att betala skatt nästa år - sälj aktierna/fonderna och säkra pengarna.
Senaste från Expertpanelen
2023-02-03

Fråga: Bör man välja rörlig eller bunden boränta nu?

Läs mer här

Jämförs just nu
El
Rörligt pris, bor i villa, 20000 kWh/år
  • Lägst årskostnad 25 457 kr
  • Högst årskostnad 77 653 kr
  • Att spara 52 196 kr

Jämför el

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar. I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här