Att tänka på när du tar ett billån

Att tänka på när du tar ett billån

Funderar du på att köpa en bil?

Nedan finns ett antal punkter som är bra att tänka på i samband med att du tar ett billån.

 

Krav på helförsäkring

Många aktörer kräver att bilen är helförsäkrad under lånets löptid. Vissa aktörer erbjuder både lån och försäkring och då kan du kanske förhandla dig till bättre villkor. Om du åker utomlands med bilen se till att din försäkring gäller i det aktuella landet annars kan du få problem om något skulle hända.

 

Andra fordon

De flesta aktörer erbjuder även lån till MC, husvagn, husbil och skoter. I vissa fall är det dock andra förutsättningar på lånet.

 

Auktoriserad återförsäljare

Flera aktörer kräver att bilen köps hos en auktoriserad återförsäljare. Om du ska köpa en bil från en privatperson erbjuder vissa bolag speciella billån, hos övriga måste du ta ett vanligt privatlån. Jämför privatlån här

 

Vid köp från privatperson

Om du köper av privatperson är det värt att vara extra försiktig och kolla upp information kring bilen. Begär att få kvitto på att bilen är betald och kontrollera att den du köper av verkligen äger bilen. Detta och uppgifter om bilen är besiktigad och om skatten är betald får du via Bilregistret som nås via 0771-14 15 16. Där ska du också kunna ta reda på om bilen redan är belånad. Gå gärna in på Konsumentverket för ytterligare tips.

 

Kontantinsats minst 20 %

Enligt konsumentkreditlagen måste säljaren ta ut en kontantinsats av köparen. I princip alla aktörer kräver att du betalar 20 % kontantinsats, detta kan dock i de flesta fall vara i form av en inbytesbil.

 

Fast eller rörlig ränta

Hos många bolag kan du välja om du vill ha fast eller rörlig ränta på ditt billån. Den rörliga räntan är normalt sett kopplad till STIBOR. Som vid exempelvis bolån måste du göra din bedömning av det framtida ränteläget samt dina förutsättningar och avgöra vad som passar dig bäst. I Compricers prisjämförelse för billån används enbart rörliga räntor.

 

Miljöbil

Vissa bolag (just nu Swedbank och SEB) erbjuder bättre villkor vid lån till miljöbilar. Om du funderar på att köpa en miljöbil kan det vara värt att undersöka detta närmare. Gör en avancerad sökning och klicka för miljöbil här.

 

Ålder på bilen

De flesta aktörer ger även lån vid köp av begagnade bilar. Dock har de flesta en gräns för hur gammal bilen får vara vid lånets tecknande samt vad lånets inlösen. Dessa gränser kan dock vara flytande och funderar du på att ta ett lån på en äldre bil kan det vara värt att kontakta respektive bolag.

 

Amortering

I vissa fall kan du välja om du vill ha rak amortering eller annuitet. Amorteringstakten är ofta anpassad till värdeminskningen för din bil. Det gör att du undviker att ha en för stor skuld när du vill byta bil nästa gång. Du kan ofta extraamortera eller lösa lånet när du vill, utan kostnad. I Compricers prisjämförelse används annuitet för att få en rättvis jämförelse mellan de olika aktörerna.

 

Restskuld

Du kan i många fall välja en restskuld för ditt lån. Efter kontraktstiden kan du då förlänga ditt lån, lösa lånet eller byta till en ny bil. Billån med restvärde kan vara en fördel om du byter bil ofta, eftersom det ger en lägre månadskostnad. Byter du bil ofta finns sällan anledning att betala av hela bilen på några få år. I avancerad sökning kan du ange restskulden.

 

Bilmärkenas egna finansbolag

De flesta bilmärken har egna finansbolag som erbjuder finansiering vid bilköp. Eftersom dessa bolag enbart erbjuder finansiering för aktuellt bilmärke eller hos sina auktoriserade återförsäljare är dessa inte med vid jämförelserna på Compricer. Det kan dock givetvis även vara värt att kolla med dessa i de fall det är applicerbart för dig.

 

Avdragsrätt

30 % av skuldräntorna upp till 100 000 kronor är avdragsgilla. Det kan också vara värt att ta ett tillägg till lånet i form av en frivillig försäkring som kallas låneskydd. Den hjälper dig med återbetalningen av ditt lån om du skulle drabbas av ofrivillig arbetslöshet eller bli långvarigt sjukskriven. I händelse av dödsfall löses ofta hela den återstående skulden. De flesta av aktörerna har någon form av låneskydd där man ofta betalar en fast procentsats av månadskostnaden.

 

Vill du ha hjälp med dina privatekonomiska avtal?
Ring oss!

Jämförs just nu
Bilförsäkring
Helförsäkring, Subaru subaru xv
  • Lägst årskostnad 6 117 kr
  • Högst årskostnad 8 498 kr
  • Att spara 2 381 kr

Jämför bilförsäkring