Ekonomiskolan del 12: Sammanfatta, uppdatera och fira!

Ekonomiskolan /
Ekonomiskolan del 12: Sammanfatta, uppdatera och fira!

Du har genom att gå igenom vår ekonomiskola tagit dig förbi tankevurpan prokrastinering som vi gick igenom i del 4: Tankevurpor. Du sköt inte upp läsandet till imorgon eller till nästa år. Du har troligtvis också blivit övertygad om att en bättre ekonomi kan ge dig ett rikare liv. Och att det inte går att skjuta upp det längre. Det är nu det gäller.

Grymt bra jobbat!

Genom att ta tag i en sak i taget är du igång. På väg mot din drömekonomi. Du behöver inte göra allt som du har läst om i skolan, framför allt inte allt samtidigt. Gör du en eller två saker har du förbättrat din ekonomi rejält. Vill du ta många av de actions som föreslås i ekonomiskolan, så bestäm dig för att du har exempelvis ett år på dig. Börjar du i januari så är du klar i god tid före jul och nyår.

Planera redan nu in några timmar varje år då du ser över din budget, dina avtal och ditt sparande. Det ger en mängd vinster att njuta av under resten av ditt liv.

Långsiktig checklista

Fira att du har läst alla eller några delar i vår ekonomiskola. Som sagt, grymt bra jobbat! Här kommer en sista checklista som du kan gå igenom i din egen takt. Gå gärna tillbaka till de olika delarnas checklista för att påminna dig om vad du behöver göra.

Del 1: Gör en budget. Din budget är grunden för allt annat. Du behöver se din ekonomi svart på vitt för att kunna göra förändringar. Du behöver inget fint dokument eller en app. Ett papper med två spalter räcker gott.

 

Del 2: Se över dina inkomster. Kan du göra något för att få upp dem? Löneförhandla? Skaffa extra inkomster? Deklarera mer aktivt?

 

Del 3: Se över dina utgifter. Vill du fortsätta att spendera dina pengar som du gör? Börja med att se över alla dina avtal och abonnemang. Fortsätt sedan med andra kostnader såsom mat, transport och kläder.

 

Del 4: Tankevurpor. Gå igenom den här delen som förklarar varför vi beter oss som vi gör när vi fattar ekonomiska beslut. Känner du igen dig? Kan du göra något för att undgå att “falla dit” nästa gång?

 

Del 5: Skaffa ett sparkonto med ränta och insättningsgaranti.

Sätt upp en autogiroöverföring från ditt lönekonto varje månad så har du början till en buffert.

 

Del 6: Öppna ett investeringssparkonto (ISK) och välj två globala indexfonder. Sätt upp en autogiroöverföring från ditt lönekonto varje månad så har du ett långsiktigt sparande.

 

Del 7: Nu är det dags att se över dina försäkringar. Har du de försäkringar du behöver? Och till rätt pris?

 

Del 8: Ditt bolån. Är det dags att ta tillbaka den där ränterabatten som har gått ut eller ska du ta ett nytt lån? Du ska inte betala listräntan! 

 

Del 9: Har du privatlån ska du nu fundera på om du kan få ner räntekostnaden för dem genom att byta bank. Eller kan du kanske lägga upp en snabbare återbetalningsplan?

 

Steg 10: Nu är det dags att en gång för alla se över din pension.

Gå in på minpension.se och sätt dig in i hur just din pension ser ut. Börja med premiepensionen. Kanske ska du byta till AP7 Såfa? Ta sedan tag i tjänstepensionen. Och till sist din privata pension. 

 

Del 11: Gå igenom den sista delen av ekonomiskolan och fundera över om du borde starta ett sparande inför studier, skriva ett samboavtal, sätta upp ett sparande till ditt barn eller skriva ett testamente. Gör en lista och bocka av en sak i taget.

 

Du har nu gått igenom hela din ekonomi. Vare sig det tog en månad eller ett år har du nu lagt grunden för ett friskare, friare, roligare och rikare liv. Ett liv där du har kontroll över din ekonomi – inte ett liv där din ekonomi styr dig. Det är dags att fira. På riktigt! Fira alla tusenlappar du har sparat och fira att du nu har kontroll. 

Du har fixat din privatekonomi!

Mer information om ekonomiskolan hittar du här: Compricers ekonomiskola. 

Du hittar också vår skola hos Prisjakt som även ger er tips och trix om hur du kan shoppa smart.

Mer information runt de olika stegen i ekonomiskolan hittar du också i boken: "Fixa din privatekonomi: smarta lifehacks för mer pengar och ett rikare liv" som du hittar här: Bokus. Finns även som ljudbok.

Läs vidare


Föregående artikel
Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Nyheter för din plånbok
Riksdagen sa ja: Höjt tillfälligt tak för rotavdrag
Riksdagen sa ja: Höjt tillfälligt tak för rotavdrag
Klimatsäkring av din bostad: Så kan du få 60 000 kronor i bidrag
Klimatsäkring av din bostad: Så kan du få 60 000 kronor i bidrag
Tips på hur du kan spara pengar inför semestern
Tips på hur du kan spara pengar inför semestern

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Jämförs just nu
Bilförsäkring
Helförsäkring, Volvo b + v70 v70
  • Lägst årskostnad 7 983 kr
  • Högst årskostnad 11 704 kr
  • Att spara 3 721 kr

Jämför bilförsäkring