Riksbanken sänkte räntan med hela en procentenhet i februari. Jag har inget lån och gynnas inte personligen. Räntan på mitt sparkonto kommer säkerligen fortsätta sjunka. Gör Riksbanken rätt i att sänka så mycket, ökar inte risken för överkonsumtion och överbelåning som var på tal för inte allt för länge sedan?
Riskerna för hög skuldsättning och framförallt bubblor i ekonomin tror jag att Riksbanken är mycket medveten om. Det man kan förvänta sig är att när Riksbanken ser tecken på att konjunkturen vänder kommer man mycket snabbt och markant att höja reporäntan igen. Just för att minska riskerna du lyfter fram.
Apropå att räntan på sparkontot kan kännas låg: Det är egentligen realräntan som är intressant, dvs räntan du ser, den nominella räntan, minskad med inflationen. Det är inte säkert att du får mindre ”betalt” för ditt sparande bara för att nominella räntan sjunker.
År 2005 var räntorna också väldigt låga, men eftersom inflationen var så låg fick man behålla mer kvar av sitt sparande och avkastningen när året var slut än fallet var förra året då vi tyckte att vi äntligen fick betalt för vårt sparande (se min krönika i januari).