Nu kommer det nya pengar till ditt PPM konto
Om du tjänade mer än 17 343 kronor under 2008 får du nu i början av december nya pengar insatta på ditt PPM-konto. Är du född 1954 eller senare avsätts 2,5 procent av din lön till premiepension. Inkommande belopp ligger i år på i genomsnitt runt 5 000 kronor. Hade du en inkomst överstigande 387 400 kronor under 2008 får du det maximala beloppet cirka 9 000 kronor insatt. På www.ppm.nu kan du läsa om hur fondhandeln fungerar hos PPM.

Värdet på andelar i Premiesparfonden har stigit med cirka 30 procent i år
Har du inte gjort något eget val är dina pengar insatta i Premiesparfonden som förvaltas av den Sjunde AP-fonden. De placerar just nu 82 procent av pengarna i aktier. 52 procent placeras i globala aktier, 20 procent placeras i svenska aktier och 10 procent i aktier på s.k. tillväxtmarknader. På Sjunde AP-fondens hemsida kan du läsa om innehavet i detalj.

Lär dig hur fondsparande fungerar genom att göra ett eget val
Även om Premiesparfonden lyckats bra i år tycker jag att de flesta borde göra ett eget val. Viktigast är det för dig som är ung. Du har ännu så länge ett lågt belopp men med tiden kommer beloppet om du lyckas väl med dina val att bli stort och betydelsefullt för din pension. Passa därför på att lära dig hur fondsparande fungerar. De kunskaper du får om fondsparande i PPM kommer du att ha glädje av hela livet för sparande på lång sikt. Du som börjar närma dig pensionen kanske tycker att 82 procent i aktier innebär en för stor risk. Du kan då göra ett eget mindre riskfyllt val. Det är du själv som avgör.

Om du inte oroar dig när värdet varierar över tiden kanske du vill ha kvar delar eller allt i aktiefonder även när du har gått i pension. Det finns mycket gratis hjälp att få på nätet och i tidningar för dig som vill lära dig mer om fondsparande. På www.morningstar.se och www.privataaffarer.se kan du just nu hitta förslag på ppm-portföljer. På www.fondspara.se och www.placera.nu finns också mycket information om fonder och hur du kan göra när du ska välja fonder.

Fondhandeln med de nya pengarna kommer att starta 8 december
Du kan än så länge när du vill helt kostnads- och skattefritt göra nya val. De nya pengarna placeras i de fonder du senast valt. Fondhandeln med de nya pengarna kommer att starta 8 december och de fondbyten som görs efter 3 december kommer inte att genomföras förrän tidigast 11 december skriver PPM på sin hemsida. Har du glömt vilken kod du har hos PPM kan du enkelt beställa en ny genom att ange ditt personnummer på www.ppm.nu eller ringa 0771-776 776. Cirka tre vardagar efter att du har beställt koden kommer den med posten. Du kan också logga in med e-legitimation.

På lång sikt tror jag att breda aktiefonder med låga avgifter ger bäst avkastning
Den som väljer fonder som har låg risk får en låg avkastning och de som väljer fonder med högre risk har chans att få högre avkastning men riskerar att förlora en del av insatsen. Ränte- och blandfonder har lägre risk än aktiefonder. På lång sikt tror jag att det är värt risken att fördela pengarna på fem breda aktiefonder med låga avgifter. Globala aktiefonder som placerar i bolag i olika branscher i hela världen har lägre risk än aktiefonder som placerar i speciella branscher eller i enskilda länder. Väljer man aktiefonder bör man i god tid innan man ska ta ut pengarna successivt flytta pengarna till säkrare fonder.

Historisk avkastning är ingen garanti för hur den framtida avkastningen blir och är därför inte så intressant. Det är vilken avkastning fonden ger i framtiden som är viktigast. Men eftersom ingen kan veta hur avkastningen blir tycker jag att man ska välja fonder som satsar pengarna brett och som har låg avgift. Krydda med en liten del i något land, område eller bransch som du tror har en bra framtid. Har du inte gjort något val placeras dina pengar hos Sjunde AP-fonden i Premiesparfonden. Den fonden har låg avgift och placerar den största delen av pengarna i aktier.

Ann-Sofie Magnusson
Familjeekonom Ikano Bank