Hej!
Det är ett oroligt ekonomiskt läge i Europa och världen som kan ta tid att komma till rätta med. I vilken utsträckning Sverige drabbas återstår att se. I vilket fall som helst tycker jag att man som privatperson alltid ska tänka långsiktigt kring sin ekonomi och vara beredd på att möta förändringar. Det viktigaste är att du har en stabil vardagsekonomi där inkomsterna är större än utgifterna. Då kan du spara ihop till en buffert som du kan använda om du får oförutsedda utgifter, blir sjuk eller arbetslös.

När det kommer till sparandet får vi nog vara beredda på fortsatta svängningar på världens aktiebörser. Är det länge sedan du såg över dina placeringar kan det vara en god idé att boka tid för rådgivning efter nyår hos en eller par olika rådgivare. Pengar du behöver använda de närmaste månaderna bör du inte ha på börsen. Har du bolån kan du fundera på att öka amorteringstakten. Att amortera är ju också en form av sparande.

Så till ränteutvecklingen. Riksbanken har sagt att de kommer att avvakta med räntehöjningar till en bit in i nästa år. Och jag tror snarare att det lutar åt att reporäntan sänks den 20 december vid Riksbankens nästa räntebeslut. Blir det så är det fördelaktigt att välja den korta tremånadersräntan på bolånen. Vill du följa utvecklingen kan du prenumerera på Riksbankens pressmeddelanden där de presenterar sin syn på den framtida ränteutvecklingen. För att få bästa räntan på bolån och andra lån: jämför alltid villkoren mellan olika banker, till exempel här på Compricer.

Bodil Hallin
Familjeekonom, Ikano Bank