Är du en ”soffliggare”? Grattis! Då har dina premiepensionspengar vuxit med hela 4 % på bara en vecka och med ungefär 20 % på ett år. Så stor är värdeökningen på statens premiepensionsfond AP 7 Såfa, den fond som förvaltar premiepensionen åt dig som valt att inte välja egna fonder. Sedan några år tillbaka är också AP7 Såfa en valbar fond som du kan byta tillbaka till om du har gjort ett annat fondval tidigare.

Premiepensionsappen är ett enkelt och kul sätt att hålla koll på premiepensionen. Du laddar ner appen och loggar in med mobilt bank-ID eller med pensionsmyndighetens kod som kommer på posten tre dagar efter att du har beställt den. Appen visar hur mycket pengar du har i din premiepension och hur värdet utvecklas. Du kan också jämföra och byta fonder enkelt.

Kan det här med premiepensionen verkligen vara kul? Ja, faktiskt! I höstas fick jag se att några dragit igång ett ”PPM-race” på Twitter. Vem kunde få bäst avkastning på sin premiepension under 2012? Vi var sju stycken som antog utmaningen och varje måndag var det avstämning med hyllningar, gliringar och lite taktiksnack. Det var helt enkelt kul att se hur det gick och ”PPM-racet” gjorde att jag av bara farten blev bättre på att kolla hur mina andra fonder utvecklade sig. Nytta och nöje i ett paket alltså.

Kanske har du några grannar eller jobbarkompisar som du vill utmana på ett PPM-race 2013? Info om premiepensionsappen hittar du här. Tyvärr finns den än så länge bara för Iphone men det går också bra att logga in och följa dina fonder direkt på Pensionsmyndighetens hemsida. Där finns allt du behöver veta om pensionssparande samt ett utmärkt verktyg, Fondvalsguiden, som hjälper dig att välja fonder.

Är du aktiv på Twitter kan du kika in på #ppmrace2012 för att se hur det gick för mig och de andra i förra årets PPM-race.

Bodil Hallin
Familjeekonom, Ikano Bank