Snart sätts årets premiepension in på ditt konto. Det kan bli upp till 10 700 kronor. Gott så! Men när tittade du till dina fonder senast? Mår de bra och har vuxit till sig? Om du är osäker - sätt av en kvart och gå igenom min korta checklista. Timlönen för det jobbet kan nämligen bli helt enastående. Med 5 procents årlig avkastning är de där 10 700 kronorna värda runt 75 000 kronor efter 40 år. Skulle den årliga avkastningen bli 1 procent slutar värdet på ynka 15 000 kronor.

Grönt ljus!
Du har själv valt fonder och kollar till dem åtminstone någon gång per år.

Bra där! Du har satt dig i förarsätet, kopplat greppet om dina fonder och har koll på utvecklingen. Nästa gång du tittar till fonderna – kika lite extra på avgifterna. Den genomsnittliga avgiften ligger på 0,32 %, överväg att byta om avgiften på dina fonder är hög. Ta gärna hjälp av Pensionsmyndighetens fina verktyg Fondvalsguiden.

Grönt ljus!
Du har aldrig valt fonder och vill inte göra det nu heller.

Bra där! Du har valt att sätta dig i passagerarsätet och överlåtit ratten till en mycket kompetent yrkeschaufför. Deras fondalternativ AP7 Såfa har haft en värdeutveckling på + 105 % de senaste fem åren medan genomsnittet för alla andra fonder har varit + 48 %.

Orange ljus!
Du låter någon annan ta hand om din premiepension

Nja, det där kan bli både dyrt och dåligt. Det är lite som att sätta sig i baksätet och betala dubbla ersättningen till en chaufför som varken är bättre eller snabbare än någon annan. Det är oftast mycket bättre att välja egna fonder eller välja det statliga förhandsvalet AP7 Såfa. Ta reda på om du betalar en fast avgift, de valda fondernas avgift, vilken avkastning du har fått och jämför med andra fonder på Fondvalsguiden. Säg upp avtalet och byt till bättre fonder om du inte är nöjd. Mer info om hur dyrt det är med förvaltningstjänster finns i ett av Pensionsmyndighetens pressmeddelanden.

Rött ljus!
Du har valt egna fonder men inte kollat till dem på länge

Aj då! Det är som att lägga sig i bakluckan, blunda och hoppas på det bästa. Dags att kliva ur bakluckan, gå in på Fondvalsguiden , kolla dina fonder och byta till AP 7 Såfa om du inte är nöjd. Eller välj egna andra fonder och beställ fondväckning via Fondkollen så att du inte glömmer bort fonderna i fortsättningen.

Lycka till på färden mot en fyllig premiepension!

Här kan du läsa mer om pensionsrätterna för 2014.

Bodil Hallin
Familjeekonom, Ikano Bank