Vill du ha hjälp? Ring oss! 08-5000 2000

Fråga: Är ISK fortfarande förmånligt?

Aktier  / 
Är det fortfarande förmånligt att ha ett Investeringssparkonto nu när skatten höjs nästa år? Hur hög kan skatten bli egentligen?
Riksgälden fastställde statslåneräntan den 30 november 2018 till 0,51 procent. Den räntan påverkar hur mycket sparare kommer att betala i skatt på kapital som finns på Investeringssparkonto (ISK) och Kapitalförsäkring (KF). På dessa konton betalar du skatt på en schablonintäkt som räknas på hela kapitalet istället för skatt vid varje försäljning, som man gör på en vanlig aktie- och fond depå.

Schablonintäkten räknas fram genom att kapitalunderlaget på kontot multipliceras med statslåneräntan adderat med en procent. Därefter skattar du 30 procent av den summan. För 2019 blir schablonintäkten 1, 51 procent och skatten därmed (0.51+1) x0,3 = 0,453 procent av ditt kapitalunderlag. Statslåneräntan för 2018 var 0,49 procent vilket innebär att du betalar 0,447 procent i skatt för inkomståret 2018.

Har du ett sparande på 10 000 kr blir skattehöjningen endast 60 öre. Har du däremot en miljon får du betala 60 kr mer än förra året.

Jag anser därför att ISK är fortfarande ett bra alternativ för sparande som är placerade för att ge en hög avkastning. Man ska dock vara medveten om att pengarna på ISK skattas oavsett om tillgångarna ökar eller minskar i värde under året. Dessutom ska man också tänka på att räntebärande papper inte ger tillräckligt avkastning nu när räntan fortfarande är låg för att gynnas av att finnas på ett Investeringssparkonto.
Sharon Lavie
Sharon Lavie
Familjeekonom Ikano Bank
Fler frågor och krönikor

Fråga: Vad betyder “rabatt” när jag läser om investmentbolag?

Aktier  / 
Rabatt eller substansrabatt, innebär att det är billigare att köpa en aktie i investmentbolaget än att köpa samma fördelning av aktier som investmentbolaget i de underliggande tillgångarna.
Sharon Lavie
Sharon Lavie
Familjeekonom Ikano Bank

Fråga: När dras skatten när jag säljer aktier i en depå?

Aktier  / 
Skatten dras direkt vid försäljningen. Det är det utbetalande institutet, vanligen Euroclear, som drar skatt på utdelningen direkt vid utbetalningen och aktieägaren får nettobeloppet insatt på sitt konto....
Sharon Lavie
Sharon Lavie
Familjeekonom Ikano Bank

Fråga: Ska man sälja av sitt sparande i depå och flytta det till ISK?

Aktier  / 
Hej Axel! Vilken bra fråga! Vad som är bäst att göra beror helt på hur börsen kommer att utvecklas. Många har räknat på olika situationer och majoriteten kommer fram till att det är bäst att sälja...
Magnus Hjelmér
Magnus Hjelmér
Vardagsekonom ICA Banken

Fråga: Hur många olika aktier tycker du att en portfölj ska innehålla?

Aktier  / 
En bra tumregel är att äga minst tio olika bolag, i minst fem olika branscher. Jag tycker också att det är bra att ha några investmentbolag i portföljen, så får du automatiskt en större riskspridning. Lycka...
Johanna Kull
Johanna Kull
Sparekonom Avanza Bank

Fråga: Vad/vart är det bäst att placera för bästa avkastning sett över tid? /Nina

Aktier  / 
Hej Nina! Ett ISK lönar sig bäst för sparande där du räknar med en avkastning som överstiger ca 1,6 %, vilket råkar sammanfalla med den förväntade avkastningen på de sparformer jag tänker är det bästa...
Emma Persson
Emma Persson
Privatekonom Länsförsäkringar
Compricer Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Compricer Jämförs just nu
Bilförsäkring
Helförsäkring, Jaguar cc9 jaguar xf
  • Lägst årskostnad 16 356 kr
  • Högst årskostnad 26 964 kr
  • Att spara 10 608 kr

Jämför här

Compricer Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!
Bilförsäkring

Jämför här

Compricer Senaste nyheterna
2019-05-14

Men trots det har genomsnittspriset på el varit ovanligt högt under maj månad. Orsaken är bland annat vindkraften. Hur mycket betalar du för din el?

Läs mer här

Compricer Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Min Stora dag
Compricer Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin