Vi tolkar frågan som att det du vill göra är att flytta ditt bolån till en annan bank för att du är missnöjd med den räntan du har för tillfället. Tyvärr är det tråkiga svaret att du antagligen inte kan hitta någon bank som går med på det. När du flyttar ett bolån så är det ur den nya bankens perspektiv ett nytt lån. Och bankerna vill bara låna ut pengar om de är väldigt säkra på att få tillbaka pengarna.

Är du arbetslös och har en låg inkomst bedömer de att risken är för stor att du inte ska klara av att betala tillbaka. Oftast tar de inte heller hänsyn till hur sparsamt du lever. Även om du dumpstrar all mat, cyklar över allt och lever i princip gratis så har du lika svårt att få lån som någon som har slut på pengar den 10:e om ni har samma inkomst. Det här beror på att bankerna använder en så kallad “kvar att leva på”-analys, även känd som KALP.

Dessutom är det så att om du faktiskt skulle få lån skulle du antagligen få betala en högre ränta eftersom du har lägre inkomst. Ur ett rättviseperspektiv är det ju minst sagt dåligt att den som har hög inkomst och stabil ekonomi behöver betala en lägre ränta, men ur bankens perspektiv är det logiskt. Ju större risk de tar desto högre ränta måste de kräva för att det ska vara värt för dem att låna ut pengar.

Slutsatsen är alltså att du tyvärr snällt får sitta kvar med det bolån och den bank du har tills du har fått jobb igen.

Ett annat sätt att lösa problemet på är att försöka övertala någon bekant att gå med som medlåntagare eller borgensman på lånet. Då minskar risken för banken och det kanske blir både möjligt att låna och till lägre ränta. Nackdelen är såklart att det är ganska stort åtagande för personen som hjälper dig så det gäller förmodligen att ni känner varandra riktigt bra.