1 november: räntan på skattekontot höjs!

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
1 november: räntan på skattekontot höjs!

Före 2017 fick man ränta på pengar man hade på sitt skattekonto. Och nu meddelar skatteverket att vi återigen får ränta på det överskott vi har på kontot. Samtidigt höjer de räntan på din eventuella skatteskuld.

2015 skrev jag en artikel och tipsade om detta. Räntan var då 0,56 procent men eftersom man inte behövde skatta på denna ränta kunde den jämföras med en ränta på 0,8 procent på ett sparkonto (0,56/0,7). Två år senare togs räntan bort.

Den 1 november höjer Skatteverket räntan för första gången på 5 år på pengar du har på ditt skattekonto (överskott) till 1,125 procent.

Att jämföra med 1,61 procent på ett sparkonto (1,125/0,7) i och med att räntan är skattebefriad. Räntan du betalar för din skatteskuld är inte heller avdragsgill.

Skatteverket höjer också basräntan (låga kostnadsräntan) på din kvarskatt från 1,25 procent till 2,5 procent, och den höga kostnadsräntan från 16,25 procent till 17,5 procent.

Basräntan (den låga kostnadsräntan) är den ränta du får betala för din skuld fram till och med förfallodagen. Den höga kostnadsräntan är den ränta som du får betala för en skuld som inte betalas på förfallodagen. Förfallodagen inträffar för de flesta i november. Var alltså noggran med att betala din skuld i tid - 17,5 procent i ränta blir snabbt mycket pengar.

Skatteverket skriver att räntan på skattekontot bestäms utifrån den genomsnittliga säljräntan för sexmånaders statsskuldväxlar. Höjningen sker på grund av att den genomsnittliga säljräntan har höjts. De skriver också att den som har en obetald kvarskatt att betala och som har förfallodag efter den 1 november kommer att få betala den nya räntan från och med det datumet. Har du redan betalat in kvarskatten eller gör en betalning före 1 november påverkas inte.

Från och med den 1 november 2022 gäller följande räntesatser:

  • Intäktsränta: 1,125 %
  • Låg kostnadsränta: 2,5 %
  • Hög kostnadsränta: 17,5 %
Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Lösöre - Vad det är och bra saker att tänka på

5 minuters läsning

Vad är lösöre? Lösöre är fysiska och lätt flyttbara saker du har i ditt hem såsom möbler, elektronik, kläder och konst med mera. Normalt räknas inte saker som sitter fast i väggar och fasad som lösöre. Pengar, v...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)