20 % i ränta på din kvarskatt från och med september

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
20 % i ränta på din kvarskatt från och med september

Nytt i år är att fler fick sina slutskattebesked redan i juni istället för som tidigare i augusti. Det betyder att de som får kvarskatt ska betala den i september istället för som tidigare i november dvs. 90 dagar efter beslutet. Var uppmärksam på detta eftersom räntan för försenad kvarskattsinbetalning ligger på 20 procent.

Räntorna höjdes 1 augusti 2023

Den första augusti i år höjdes den låga kostnadsräntan från 3,75 till 5 procent. Den höga kostnadsräntan höjdes från 18,75 till 20 procent. Intäktsräntan, ränta på belopp som är innestående på skattekontot, höjdes från 1,6875 till 2,25 procent.

Kvarskatten ska betalas 90 dagar efter ditt slutskattebesked

Du ska betala skatten inom 90 dagar från att du får ditt slutskattebesked och du hittar datumet på ditt slutskattebesked. De flesta som har skatt att betala ska göra det senast den 12 september 2023.

Basränta = 5 %

Basräntan, det vill säga räntan som du får betala på din skuld, ligger på 5 procent. Har du en skuld på över 30 000 kronor började ränta att ticka redan den 14 februari i år och nu ligger den alltså från och med första augusti på 5 procent. På kvarskatt under 30 000 kronor började kostnadsräntan att räknas från och med den 4 maj i år och från och med första augusti ligger den alltså på 5 procent.

Hög ränta = 20 %

Om du inte betalar din kvarskatt på förfallodagen (som ofta infaller i september) så betalar du en så kallad hög ränta. Hög ränta är basräntan plus 15 procentenheter, alltså 20 procent. Räntan du betalar för din skatteskuld är inte avdragsgill.

Intäktsränta = 2,25 %

Den 1 november i fjol höjde Skatteverket intäktsräntan för första gången på 5 år på pengar du har på ditt skattekonto (överskott) till 1,125 procent. Från och med den 1 februari i år höjdes den till 1,6875 procent. 1 augusti i år höjdes den ännu en gång till 2,25 procent. I och med att räntan är skattebefriad kan man jämföra den med 3,21 procent i ränta på ett sparkonto (2,25/0,7).

Lästips:

1 november: räntan på skattekontot höjs!

Har bankerna höjt sparräntan med lika mycket som de har höjt boräntan?

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Världens rikaste människor (män och kvinnor) 2023

1 minuts läsning

211 miljarder dollar! - Det är så stor förmögenhet den rikaste människan i världen har just nu. Bernard Arnault toppar listan över världens rikaste män tack var lyckosamma investeringar i lyxvarumärken medan Francoise Bettencourt Meyers, som...

Föregående artikel
Bostadskrascher genom tiderna
1 minuts läsning