Äh, tjänstepensionen är väl inte så viktig?

Pension / Tjänstepension /
Äh, tjänstepensionen är väl inte så viktig?

Fel fel fel! 7 av 10 av svenskarna tror inte att tjänstepension är den viktigaste faktorn för en hög pension. Det visar en undersökning av Collectum.

Vad tror vi då?

 • 50 procent tror att privat sparande är viktigast
   
 • 20 procent tror att det viktigaste är att arbeta länge

Thomas Carlsson, penionsionsexpert på Collectum säger: “Få har möjlighet att varje månad spara de tusenlappar som krävs för att kompensera för utebliven tjänstepension. Det viktigaste du kan göra för din pension är att jobba hos en arbetsgivare som erbjuder tjänstepension. Utan tjänstepension riskerar du att få mindre än hälften av den tidigare lönen som pensionär."

Beräkningar från Collectum visar att den som inte har möjlighet att spara på annat sätt riskerar att få låg pension. En privatanställd lärare utan tjänstepension får endast 37 procent av sin tidigare inkomst i allmän pension.

Avsättningen till tjänstepensionen, för dig som har en, görs från din lön varje månad och ligger normalt på 4-5 procent av bruttolönen upp till 40 250 kronor (2019). På lönedelar över detta är avsättningen 15-30 procent.

Har du en månadslön på 40 000 kronor behöver du spara cirka 2 000 kronor i månaden för att kompensera för utebliven tjänstepension. Tjänar du 50 000 kronor i månaden behöver du spara nästan 5 000 kronor. 

Säg att du är 30 år idag och arbetar tills du är 65 år. Du har en månadslön på 35 000 kronor och varje månad sätts 1 575 kronor av till din tjänstepension. När det är dags för dig att gå i pension kan du se fram emot ett tjänstepensionskapital på omkring 2 000 000 kronor.

Vad gör man om ens arbetsgivare inte erbjuder någon tjänstepension?

 • Skaffa ett individuellt pensionssparande (IPS) eller en privat pensionsförsäkring. Du har rätt att dra av upp till 35 procent av din lön för ditt privata pensionssparande i deklarationen om du inte har tjänstepension från din arbetsgivare. För att inte påverka din allmänna pension, föräldrapenning och sjukpenning negativt bör du ha en lön som överstiger 43 300 kronor i månaden efter sparandet.
   
 • Löneväxla. Du byter bort en del av din lön mot pension. I och med att skattereglerna för löneväxling är förmånliga så får du upp till 6 procent mer avsatt till pensionen än den lön du väljer att “växla”. Samma gräns för lön gäller här - löneväxla inte om du tjänar under 43 300 kronor i månaden.
   
 • Spara i ett Investerinssparkonto (ISK) eller i en Kapitalförsäkring. I och med att du här sparar skattade pengar så påverkas inte din allmänna pension, föräldrapenning eller sjukpenning.

Ränteöversikt sparkonto

Här får du en översikt över alla Sveriges sparkonton och sparräntor.
Om du vill sortera i tabellen trycker du på respektive bindningstid i tabellhuvudet.

Aktuella sparkontoräntorÖvrig information

Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonto där fler parametrar visas.

För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.

När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 950 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken "Fixa din privatekonomi: smarta lifehacks för mer pengar och ett rikare liv" på Roos & Tegnérs bokförlag.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
Bilförsäkring
Helförsäkring, Volkswagen, vw golf
 • Lägst årskostnad 9 536 kr
 • Högst årskostnad 18 655 kr
 • Att spara 9 119 kr

Jämför bilförsäkring

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Bästa mobiloperatören 2020 (enligt kunderna)
Bästa mobiloperatören 2020 (enligt kunderna)
Bolån, privatlån, studielån, sms-lån mf. Så fungerar dom.
Bolån, privatlån, studielån, sms-lån mf. Så fungerar dom.
Så skapar du en buffert på 30, 60, eller 100 000 kronor
Så skapar du en buffert på 30, 60, eller 100 000 kronor

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin