Äh, tjänstepensionen är väl inte så viktig?

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Äh, tjänstepensionen är väl inte så viktig?

Fel fel fel! 7 av 10 av svenskarna tror inte att tjänstepension är den viktigaste faktorn för en hög pension. Det visar en undersökning av Collectum.

Vad tror vi då?

 • 50 procent tror att privat sparande är viktigast
   
 • 20 procent tror att det viktigaste är att arbeta länge

Thomas Carlsson, penionsionsexpert på Collectum säger: “Få har möjlighet att varje månad spara de tusenlappar som krävs för att kompensera för utebliven tjänstepension. Det viktigaste du kan göra för din pension är att jobba hos en arbetsgivare som erbjuder tjänstepension. Utan tjänstepension riskerar du att få mindre än hälften av den tidigare lönen som pensionär."

Beräkningar från Collectum visar att den som inte har möjlighet att spara på annat sätt riskerar att få låg pension. En privatanställd lärare utan tjänstepension får endast 37 procent av sin tidigare inkomst i allmän pension.

Avsättningen till tjänstepensionen, för dig som har en, görs från din lön varje månad och ligger normalt på 4-5 procent av bruttolönen upp till 40 250 kronor (2019). På lönedelar över detta är avsättningen 15-30 procent.

Har du en månadslön på 40 000 kronor behöver du spara cirka 2 000 kronor i månaden för att kompensera för utebliven tjänstepension. Tjänar du 50 000 kronor i månaden behöver du spara nästan 5 000 kronor. 

Säg att du är 30 år idag och arbetar tills du är 65 år. Du har en månadslön på 35 000 kronor och varje månad sätts 1 575 kronor av till din tjänstepension. När det är dags för dig att gå i pension kan du se fram emot ett tjänstepensionskapital på omkring 2 000 000 kronor.

Vad gör man om ens arbetsgivare inte erbjuder någon tjänstepension?

 • Skaffa ett individuellt pensionssparande (IPS) eller en privat pensionsförsäkring. Du har rätt att dra av upp till 35 procent av din lön för ditt privata pensionssparande i deklarationen om du inte har tjänstepension från din arbetsgivare. För att inte påverka din allmänna pension, föräldrapenning och sjukpenning negativt bör du ha en lön som överstiger 43 300 kronor i månaden efter sparandet.
   
 • Löneväxla. Du byter bort en del av din lön mot pension. I och med att skattereglerna för löneväxling är förmånliga så får du upp till 6 procent mer avsatt till pensionen än den lön du väljer att “växla”. Samma gräns för lön gäller här - löneväxla inte om du tjänar under 43 300 kronor i månaden.
   
 • Spara i ett Investerinssparkonto (ISK) eller i en Kapitalförsäkring. I och med att du här sparar skattade pengar så påverkas inte din allmänna pension, föräldrapenning eller sjukpenning.
Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

5 enkla tips för att slippa kvarskatt som pensionär idag

5 minuters läsning

Du är inte ensam, drygt fyra av tio pensionärer måste betala restskatt i år enligt en färsk rapport från Nordea och värst brukar det blir för nyblivna pensionärer. Som tur är finns det sätt att slippa betala kvarskatt. Det enda som beh&...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)