Vill du ha hjälp? Ring oss! 08-5000 2000

Äh, tjänstepensionen är väl inte så viktig?

Pension /
Äh, tjänstepensionen är väl inte så viktig?

Fel fel fel! 7 av 10 av svenskarna tror inte att tjänstepension är den viktigaste faktorn för en hög pension. Det visar en undersökning av Collectum.

Vad tror vi då?

 • 50 procent tror att privat sparande är viktigast
   
 • 20 procent tror att det viktigaste är att arbeta länge

Thomas Carlsson, penionsionsexpert på Collectum säger: “Få har möjlighet att varje månad spara de tusenlappar som krävs för att kompensera för utebliven tjänstepension. Det viktigaste du kan göra för din pension är att jobba hos en arbetsgivare som erbjuder tjänstepension. Utan tjänstepension riskerar du att få mindre än hälften av den tidigare lönen som pensionär."

Beräkningar från Collectum visar att den som inte har möjlighet att spara på annat sätt riskerar att få låg pension. En privatanställd lärare utan tjänstepension får endast 37 procent av sin tidigare inkomst i allmän pension.

Avsättningen till tjänstepensionen, för dig som har en, görs från din lön varje månad och ligger normalt på 4-5 procent av bruttolönen upp till 40 250 kronor (2019). På lönedelar över detta är avsättningen 15-30 procent.

Har du en månadslön på 40 000 kronor behöver du spara cirka 2 000 kronor i månaden för att kompensera för utebliven tjänstepension. Tjänar du 50 000 kronor i månaden behöver du spara nästan 5 000 kronor. 

Säg att du är 30 år idag och arbetar tills du är 65 år. Du har en månadslön på 35 000 kronor och varje månad sätts 1 575 kronor av till din tjänstepension. När det är dags för dig att gå i pension kan du se fram emot ett tjänstepensionskapital på omkring 2 000 000 kronor.

Vad gör man om ens arbetsgivare inte erbjuder någon tjänstepension?

 • Skaffa ett individuellt pensionssparande (IPS) eller en privat pensionsförsäkring. Du har rätt att dra av upp till 35 procent av din lön för ditt privata pensionssparande i deklarationen om du inte har tjänstepension från din arbetsgivare. För att inte påverka din allmänna pension, föräldrapenning och sjukpenning negativt bör du ha en lön som överstiger 43 300 kronor i månaden efter sparandet.
   
 • Löneväxla. Du byter bort en del av din lön mot pension. I och med att skattereglerna för löneväxling är förmånliga så får du upp till 6 procent mer avsatt till pensionen än den lön du väljer att “växla”. Samma gräns för lön gäller här - löneväxla inte om du tjänar under 43 300 kronor i månaden.
   
 • Spara i ett Investerinssparkonto (ISK) eller i en Kapitalförsäkring. I och med att du här sparar skattade pengar så påverkas inte din allmänna pension, föräldrapenning eller sjukpenning.

 

Skriven av: Christina Söderberg, Compricers sparekonom
Kontakt: christina.soderberg@compricer.se​​


Ränteöversikt sparkonto

Här får du en översikt över alla Sveriges sparkonton och sparräntor.
Översikten är skapad för dig som föredrar en överskådlig vy över räntorna och de olika bindningstiderna.

Aktuella sparkontoräntor

Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Om du vill sortera i tabellen klickar du på respektive bindningstid i tabellhuvudet.

Tabellen nedan visar räntans bindningstid, notera att vissa av aktörerna erbjuder rörlig ränta för konton som är bundna. För att få mer information om de olika kontona jämför och se vilket sparkonto som är bäst för just dig => Jämför sparkontoÖvrig information

För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut. Alla aktörer visar dock inte den effektiva årsräntan och vi kan därför inte visa detta i dagsläget.

När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Här kan du jämföra sparkonto där fler parametrar visas. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 950 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.

Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
El
Rörligt pris, bor i villa, 34032 kWh/år
 • Lägst årskostnad 15 571 kr
 • Högst årskostnad 25 488 kr
 • Att spara 9 917 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Senaste nyheterna
SBAB, SEB och Skandia höjer sina bundna boräntor.
SBAB, SEB och Skandia höjer sina bundna boräntor.
8 tips för att maxa pensionen utifrån de nya pensionsreglerna
8 tips för att maxa pensionen utifrån de nya pensionsreglerna
16,25 procent i ränta på kvarskatten from 13 november. Kan du inte betala kan det vara värt att låna!
16,25 procent i ränta på kvarskatten from 13 november. Kan du inte betala kan det vara värt att låna!

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin