Aktieintresset ökar bland svenskarna

2 minuters läsning
Aktieintresset ökar bland svenskarna

Totalt äger lite drygt 1,8 miljoner svenskar aktier visar ny rapport.


Det är Euroclear Sweden som nyligen publicerat rapporten Aktieägandet i Sverige 2017 som visar att nästan en av fem svenskar äger aktier. Totalt rör det sig om cirka 1,8 miljoner aktieägare som utgör 86 procent av alla unika aktieägare i landet. Resten av ägandet utgörs av svenska institutioner och företag på 2 procent samt utländska ägare om 12 procent.

Även om privatpersoner står för majoriteten av antalet aktieägare i landet är det dock svenska institutioner och företag som har det största ägandet sett till totala marknadsvärdet. Enligt rapporten representerar privatpersoners ägande endast 11 procent av marknadsvärdet jämfört med svenska institutioner och företag som innehar 48 procent. Resten, 41 procent, består av utländska ägare.

Stadig uppgång sedan 2014
Under 2017 har antalet unika aktieägare ökat med 20 522 st i de noterade samt onoterade bolag som är ansluta till Euroclear. Det innebär att trenden från 2014 håller i sig. Det var nämligen då som aktieägandet i Sverige började öka igen sedan millenniumskiftet. IT-kraschen och finanskrisen fick många privatpersoner att tappa tron på aktier som sparform men har alltså hittat tillbaka till börsen igen.

– Aktieägandet minskade från millennieskiftet fram till 2014 men har därefter ökat. Vi ser en viss korrelation mellan aktieägandet och hur börsen går, men sannolikt har även nya digitala lösningar haft en påverkan då det har blivit enklare att handla och äga aktier, säger Anders Löfgren, Chief Business Development Officer, Euroclear Sweden.

Så fördelas ägandet bland privatpersoner

 • I snitt har varje aktieägare 3,8 svenska bolag i sin portfölj vilket kan jämföras med 2,9 bolag för tio år sedan
   
 • Av 1,8 miljoner privata aktieägare är 1,1 miljoner män samt 750 000 kvinnor
   
 • Det innebär att 60 procent av aktieägarna är män medan 40 procent är kvinnor
   
 • Sett till marknadsvärde äger män två tredjedelar och kvinnor en tredjedel
   
 • Flest aktier äger dem mellan 61–70 år
   
 • Störst ökning av ägandet, 39 procent över en femårsperiod, har skett i åldersgruppen 21–30 år


Börsbolagen med flest antal svenska aktieägare
Av alla bolag på svenska börsen har Telia flest antal aktieägare (496 434 st) följt av Ericsson, Swedbank, SEB samt H&M. Kinnevik var det bolag som fick flest nya aktieägare under fjolåret, 24 274 st, följt av SCA, Skanska samt Investor.

Ratos, Ericsson samt Tele2 var bolagen där antalet aktieägare sjönk mest under 2017.

Utländska ägandet ökar
Under de fem senaste åren har antalet utländska aktieägare i svenska bolag ökat med 12 procent. De flesta av dessa är institutioner samt företag och tillsammans äger de 41 procent av det totala marknadsvärdet för noterade svenska bolag. Mätt i röstandelar, 76 procent, är Nordea bolaget med störst andel utländska ägare.

Källa: Euroclear Sweden – Aktieägandet i Sverige 2017

Text lånad av Finansportalen.se

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Vad kostar din bil?

2 minuters läsning

Sveriges mest sålda bil, en 3 år gammal Volvo V70, kostar 6 274 kronor per månad visar undersökningen. Undersökningen jämför verklig ägandekostnad för olika begagnade bilmodeller med vad ägaren tror att bilen kostar. Och skillnaden ä...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)