Aktietips i 5 steg

5 minuters läsning
Aktietips i 5 steg

Har du vänner och bekanta som strör aktietips omkring sig? Vill du följa i stegen efter någon som verkar ha bra koll på aktier? Innan du följer i någons fotspår bör du gå igenom följande 5 steg:

  • Vem är du? 
  • “Vem” är aktien? 
  • Vem tipsar om aktien?
  • Gör din egen analys!
  • Ha en plan!


Vem är du? Din riskvilja och risktolerans 
 
Enskilda aktier är riskfyllt. I enskilda aktier är du exponerad för företagets risk. Händer det något oväntat i bolaget vars aktie du äger kan aktien, över en natt, förlora mycket i värde. Om du i stället investerar i en fond så kommer du inte stå och falla med ett bolags motgångar. Med en fond är du mestadels exponerad mot marknadsrisken och sprider automatiskt din risk eftersom fonden investerar i många olika aktier.

Brukar du vara aktiv på börsen? Ska du köpa en enskild aktie så bör du vara beredd att följa upp din investering. Räkna inte med att den som tipsat om aktien kommer informera dig löpande. När du har köpt aktien så är det upp till dig att bevaka din investering. Vet du med dig att du inte brukar eller vill vara aktiv och lägga tid på uppföljning, så kan det vara en anledning till att avstå. 

Tidshorisont. Har du samma tidshorisont som den som tipsar dig? Se till att din tidshorisont stämmer överens med tipsaren, så att du kan vara investerad så länge som krävs. Var också uppmärksam på om investeringen har en kort tidshorisont som kräver att du bevakar aktien när du kanske inte har tid. 

“Vem” är aktien? Passar den ihop med dig?

Volatilitet. Se över vilken volatilitet aktien du funderar på att köpa har haft historiskt? Alltså hur mycket aktien svängt upp och ner över tid. Tänk på att hög avkastning på kort tid hänger samman med hög risk och hög volatilitet. Hög risk innebär att du kan förlora pengar snabbt. Vilken är din risktolerans? Känner du att du klarar av svängningarna psykologiskt och ekonomiskt? 

Är aktien likvid? Små bolag har ofta en låg omsättning (få köper och säljer aktien dagligen) vilket kan göra att det är svårt att sälja dina aktier om det skulle bli bråttom att sälja. Små bolag lockar också till sig “kurs-manipulatörer” i större utsträckning än stora bolag då det är lättare att manipulera kursen i illikvida bolag. Har bolaget haft orimliga kurs-rusningar nyligen utan rimlig förklaring och det råder hype kring aktien, var extra vaksam och försiktig. 

Vem tipsar om aktien? 

Vinnarna skriver historien. Den som tipsar dig om en aktie kanske visar upp fantastiska resultat historiskt. Men vet du hur resultatet har uppstått? Är det från en eller två turliga placeringar i aktier som stuckit iväg som raketer? Hur vet du att den som tipsar konsekvent kan identifiera dessa typer av placeringar? Till vilken risk har avkastningen uppnåtts? Ett sätt att värdera risken är med hjälp av sharpekvoten som visar hur mycket avkastning som uppnåtts per enhet risk man tagit på sig. Det kallas riskjusterad avkastning. 

Lätt att vara efterklok. Vissa som ger dig aktietips kan förklara hur de tänkte och analyserade innan de köpte en aktie, som nu gått upp i värde. Men tänk på att det är lätt att i efterhand skapa en berättelse som passar historien. Men det är inte säkert att den som ger dig tipset såg på saken på det sättet när den inträffade. Det är lätt att tro att någon kan se in i framtiden när dåtiden är så lätt att förklara. Vi människor älskar bra historier, men att någon lyckades välja en bra aktie igår betyder inte att de gör det igen. Det kan bara ha varit tur.

Gör din egen analys

Om du köper på någon annans rekommendation så har du inte bildat dig en egen uppfattning och vet kanske inte ens varför aktien borde stiga i pris. Gör din egen analys, läs på och samla fakta. Se till att även samla in information om varför aktien INTE kommer att gå bra. Tänk på att du ser information som stödjer det du tror på dubbelt så ofta som information som går emot det du tror på.

Ta reda på framtida förutsättningar för bolagets bransch. Vilka leder bolaget, läs årsredovisningar, läs på om konkurrenter. Är bolaget redan rätt värderat? Vilket är bolaget hot och svårigheter framåt? Försök att granska bolaget och aktien från alla vinklar. Se till att veta vad du investerar i.

Fundera över vilket intresse informationskällan har om aktiens framtida pris. De som redan äger aktien kommer sällan redovisa argument för att sälja aktien. Det är mycket vanligare att man delar positiv information och argument om aktier som man äger. Även bolagets talespersoner kommer sannolikt att presentera en så aptitlig framtidsbild som möjligt för att locka kapital till bolaget.

Värdera sedan den insamlade information och gör en egen samlad bild.
 
Om du bestämmer dig för att köpa, ha en plan!

Vad kan du maximalt tänka dig att förlora? Innan du investerar, fundera över vad du maximalt är villig att förlora. Och hur mycket du kan se aktien falla innan du anser att det inte blev så bra som du tänkt dig. Sätt en nivå på förhand och respektera den om den inträffar. 

Köp inte allt på en gång. Dela upp dina köp i omgångar så riskerar du inte att ha oturen att köpa precis på en topp. Genom att dela upp köpen över tid minskar effekten av otur med tajmingen. 
 
Säkra hem vinster på vägen. Sälj av delar av innehavet på väg upp för att minska risken och för att “låsa” in vinst. 
 
Tänk på riskspridningen. Låt aldrig en eller några enstaka aktier utgöra hela din börsportfölj. Se varje aktie som en krydda till en bred och balanserad portfölj. En aktie ska aldrig vara huvudingrediens. Enligt Avanza så har kunder med fler än 10 aktier statistiskt sett bättre avkastning än de med få innehav. 

Och sist men kanske viktigast: Satsa aldrig pengar du inte har råd att förlora. Handlar du på andras tips är det likväl du som får leva med konsekvenserna. Det finns aldrig några garantier.

Lycka till! 
 

Skriven av Karl Wikland, börsintresserad Compriceranställd.

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Sänkta avgifter vid flytt av pensionsförsäkring

3 minuters läsning

Har du försökt flytta en pensionsförsäkring någon gång? Då vet du att det inte är riktigt lika smidigt som att starta upp densamma. Av någon anledning tar det oceaner av tid och dessutom kan det bli väldigt dyrt. I vissa fall så dyrt ...

Föregående artikel