Amorteringskraven - vad gäller egentligen?

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Amorteringskraven - vad gäller egentligen?

Amorteringskraven gäller fortfarande men Finansinspektionen öppnar upp för att det höga elpriset, förutsatt att det resulterar i privatekonomiska problem, kan vara ett särskilt skäl för amorteringsfrihet.

I förra veckan uppgav Finansinspektionens (FI) chefsekonom Henrik Braconier i en intervju i Sveriges Radio att hushåll som fått det knapert ska ringa sin bank och be att få slippa amorteringskravet. Resultatet: Bankerna blev nedringda av kunder.

Hans Lindberg, vd på Svenska Bankföreningen, undrade i Dagens Industri vad FI håller på med och viss förvirring uppstod hos bankerna kring vad FI egentligen menar.

Efter lunch samma dag förtydligade FI att amorteringskraven fortfarande gäller men pekade också på att låntagare med “särskilda skäl” kan beviljas ett tillfälligt undantag efter en individuell bedömning. Detta undantag har funnits sedan amorteringskraven infördes.

Vad är särskilda skäl?

Särskilda skäl kan vara att din hushållsekonomi väsentligt försämrats t. ex. vid inkomstbortfall till följd av sjukdom eller arbetslöshet.

Under början av pandemin då amorteringskravet tillfälligt slopades (2020) beslutade FI att även “exceptionellt ekonomiskt läge” kan utgöra ett sådant skäl. Enligt Henrik Braconier har vi inte ett sådant läge idag. I en intervju med Dagens Industri säger han dock att det höga elpriset, förutsatt att det resulterar i privatekonomiska problem, kan vara ett särskilt skäl för amorteringsfrihet. “För att ökade utgifter ska kunna motivera amorteringsfrihet måste det handla om något oväntat som inte gick att förutse vid lånetillfället, samt att det påverkar hushållets ekonomi i hög utsträckning. Om du får kraftigt ökade utgifter som pressar din hushållsekonomi, då kan du ta upp en dialog med banken. Du behöver inte göra det, och banken behöver inte heller bevilja det”, säger han.

Höjda bolåneräntor är inte ett särskilt skäl och förklaringen kan vara att banken alltid gör en kreditprövning innan ett lån beviljas för att vara säkra på att du klarar av en högre ränta.

Så fungerar amorteringskraven idag

Amorteringskrav 1 innebär att alla som lånar mer än 50 % av värdet av sin bostad måste amortera 1 procent av lånet. Lånar du mer än 70 procent av bostadens värde så måste du amortera 2 procent. Lånar du mindre än halva bostadens värde så finns det inget lagstadgat amorteringskrav.

Amorteringskrav 2 (det skärpta amorteringskravet) innebär att du måste amortera 1 procent om ditt lån överstiger 4,5 gånger din bruttoinkomst. Om du lånar mer än 70 procent av bostadens värde och lånet överstiger 4,5 gånger din årsinkomst (brutto) kan du alltså behöva amortera 3 procent av ditt lån.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Bouppteckning – Så går det till (guide)

3 minuters läsning

När någon närstående har avlidit måste du och eventuella övriga arvingar skicka in en bouppteckning som redovisar vilka tillgångar och skulder som den avlidne hade. Du kan antingen beställa en bouppteckning av en begravningsbyrå,  j...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)