Amorteringskravet fyller fem år – ta chansen att fylla på sparandet

Lån / Bolån /
2 minuters läsning
Amorteringskravet fyller fem år – ta chansen att fylla på sparandet

Om du köpte din bostad 2016 så har du nu möjligheten att omvärdera din bostad – och det kan påverka din amortering. Så ta chansen att fylla på din buffert, ditt målsparande eller ditt långsiktiga sparande till pensionen. Ditt framtida jag kommer att tacka dig!

Den 1 juni 2021 fyller amorteringskravet fem år och du kanske undrar varför den årsdagen rimligen skulle vara av intresse? Jo, det beror på att det finns en så kallad tröghetsregel i amorteringskravet. Den säger att det endast är tillåtet att omvärdera bostaden tidigast fem år efter att bostaden köptes eller om det skett en avsevärd förändring. Så om du köpte din bostad 2016 så har du nu nämligen möjligheten att omvärdera din bostad – och det kan påverka din amortering.

Prisökningen på bostadsmarknaden har varit kraftig på många håll i landet och om din bostad har ökat i värde kan det innebära att du sänker din belåningsgrad (lån i förhållande till husets värde) och därmed får en lägre amortering. Det kan innebära en minskad utgift med ganska stora belopp på flera håll i vårt avlånga land.

Skulle du nu ha möjlighet att sänka din amortering tycker jag inte att du ska låta de pengarna gå in i den allmänna hushållskassan. Nej, faktum är att det här är pengar som du ju vant dig vid att avvara varje månad. Det är således ett ypperligt tillfälle att fortsätta bete dig som om du fortfarande ligger kvar på samma amorteringsnivå men spara i andra sparformer, till exempel aktiefonder. Det är nämligen klokt att försöka se till att du har pengar mer tillgängligt än bara ett låneutrymme i din bostad, det är inte alls säkert att du kan utnyttja det den dagen det verkligen behövs. Har du otur sammanfaller behovet av att låna med en period när du har lägre inkomst, till exempel vid en tillfällig arbetslöshet eller om du har hunnit gå i pension.

Vi kan titta på ett exempel med en familj som köpte sin villa 2016 under följande förutsättningar:

Inköpspris 5 300 000 kr*
Lån 4 500 000 kr
Belåningsgrad 85 %
Amortering per månad (2 % 7 500 kr
Amorterat belopp efter fem år 450 000 kr


Fem år senare värderar paret sin villa igen, och eftersom priserna i området stigit är nu situationen följande:

Värdering 6 630 000 kr*
Lån (minus amorterat belopp) 4 050 000 kr
Belåningsgrad 61 %
Amortering per månad (1 %) 3 375 kr


Familjen har alltså möjligheten att sänka sin amortering med 4 125 kr per månad och skulle kunna fylla på sitt månadssparande rätt rejält. Så ta chansen att fylla på din buffert, ditt målsparande eller ditt långsiktiga sparande till pensionen. Ditt framtida jag kommer att tacka dig!


Skrivet av Emma Persson, Privatekonom Länsförsäkringar och expert i Compricers Expertpanel

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Månadssparande – enkla vägen till ekonomisk trygghet

3 minuters läsning

Funderar du på att börja spara? Eller har du idag redan ett sparande men känner att du inte riktigt har en strategi? Kanske att det blir lite som det blir? Oroa dig inte. Det finns ett sätt som förmodligen är det absolut viktigaste för att få dina pengar ...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)