Är det dags att sälja sina aktier nu?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
2 minuters läsning
Är det dags att sälja sina aktier nu?

Den frågan ställer sig många dessa dagar. Vi passerade nyligen all-time-high på Stockholmsbörsen och rapportsäsongen är igång på allvar med vinstvarningar och rapporter som både under, - och överlevererar mot förväntningarna.


Försök inte tajma marknaden!

 

Det är bevisat att de flesta som försöker tajma marknaden och köpa billigt och sälja dyrt misslyckas. Ofta säljer man när det redan har gått ned och köper när börsen har stigit ett tag. Det är ofta bättre att istället sprida ut sina köp så att man köper både i upp och nedgångar.

 

Återinvestera utdelningar och få en avkastning över tiden på 7 procent

 

Investerar du i aktier och/eller aktiefonder så vet du att det kommer att gå upp och att det kommer att gå ned. Om du t.ex. månadssparar i breda fonder som återinvesterar utdelningar kan du över tid räkna med att få en avkastning på 7 procent per år. Men som sagt, det gäller att man förstår att det är över tiden. Investerar man i aktier måste man vara medveten om att man kanske får se sina investeringar falla tillsynes handlöst under vissa perioder.

 

Placera brett och ofta

 

För att inte ha en för hög risk i din portfölj bör du, som sagt, köpa aktier då och då. Du bör också placera brett, både geografiskt och verksamhetsmässigt. Mitt förslag till alla som inte är så pålästa och intresserade av aktier är att välja breda globala aktiefonder med låga avgifter. Och månadsspara i ett investeringssparkonto.

 

Vinsthemtagningar och aktier som inte levererar

 

Vill man ändå skaffa sig lite lägre risk i sin portfölj nu kan man fundera på att sälja en del av sina aktier/aktiefonder och köpa räntefonder.

 

Har du aktier som du idag inte skulle ha köpt, aktier som har gått dåligt och som du inte tror på, sälj. Vi sitter ofta på aktier, som har gått ned, för länge och väntar på att de ska gå upp igen. Har du aktier som har gått upp mycket? Då kanske det kan vara bra att sälja en del av din post för lite vinsthemtagning.

 

Har du en vanlig aktiedepå kan det vara bra att sälja förlustaktier samtidigt som du säljer vinstaktier. Då kan du dra av vinst och förlust mot varandra och slipper betala skatt på vinsten. Förlust på aktier kan också dras av mot skatt på inkomst och reavinst från en bostadsförsäljning. Detta gäller alltså inte om du sparar i en ISK eller i en Kapitalförsäkring.

 

Lycka till med investeringarna!


 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Svenska Dagbladets nya börsforum är lanserat. Vad vill ni diskutera?

1 minuts läsning

Åtta olika kategorier/ämnen täcker upp det mesta För att göra det lätt att hitta det man är intresserad av är forumet uppdelat i åtta olika kategorier: Aktier Makro Spara Tyck till Fonder Råvaror Aktuellt Digitalt ...

Föregående artikel