Är det dags att sälja sina aktier nu?

Privatekonomi /
Är det dags att sälja sina aktier nu?

Den frågan ställer sig många dessa dagar. Vi passerade nyligen all-time-high på Stockholmsbörsen och rapportsäsongen är igång på allvar med vinstvarningar och rapporter som både under, - och överlevererar mot förväntningarna.


Försök inte tajma marknaden!

 

Det är bevisat att de flesta som försöker tajma marknaden och köpa billigt och sälja dyrt misslyckas. Ofta säljer man när det redan har gått ned och köper när börsen har stigit ett tag. Det är ofta bättre att istället sprida ut sina köp så att man köper både i upp och nedgångar.

 

Återinvestera utdelningar och få en avkastning över tiden på 7 procent

 

Investerar du i aktier och/eller aktiefonder så vet du att det kommer att gå upp och att det kommer att gå ned. Om du t.ex. månadssparar i breda fonder som återinvesterar utdelningar kan du över tid räkna med att få en avkastning på 7 procent per år. Men som sagt, det gäller att man förstår att det är över tiden. Investerar man i aktier måste man vara medveten om att man kanske får se sina investeringar falla tillsynes handlöst under vissa perioder.

 

Placera brett och ofta

 

För att inte ha en för hög risk i din portfölj bör du, som sagt, köpa aktier då och då. Du bör också placera brett, både geografiskt och verksamhetsmässigt. Mitt förslag till alla som inte är så pålästa och intresserade av aktier är att välja breda globala aktiefonder med låga avgifter. Och månadsspara i ett investeringssparkonto.

 

Vinsthemtagningar och aktier som inte levererar

 

Vill man ändå skaffa sig lite lägre risk i sin portfölj nu kan man fundera på att sälja en del av sina aktier/aktiefonder och köpa räntefonder.

 

Har du aktier som du idag inte skulle ha köpt, aktier som har gått dåligt och som du inte tror på, sälj. Vi sitter ofta på aktier, som har gått ned, för länge och väntar på att de ska gå upp igen. Har du aktier som har gått upp mycket? Då kanske det kan vara bra att sälja en del av din post för lite vinsthemtagning.

 

Har du en vanlig aktiedepå kan det vara bra att sälja förlustaktier samtidigt som du säljer vinstaktier. Då kan du dra av vinst och förlust mot varandra och slipper betala skatt på vinsten. Förlust på aktier kan också dras av mot skatt på inkomst och reavinst från en bostadsförsäljning. Detta gäller alltså inte om du sparar i en ISK eller i en Kapitalförsäkring.

 

Lycka till med investeringarna!


 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken "Fixa din privatekonomi: smarta lifehacks för mer pengar och ett rikare liv" på Roos & Tegnérs bokförlag.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
El
Fast pris, bor i lägenhet, 20000 kWh/år
  • Lägst årskostnad 6 473 kr
  • Högst årskostnad 12 225 kr
  • Att spara 5 752 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Varför är det olika skatt i olika kommuner? Och vilken skattetabell har jag som pensionär?
Varför är det olika skatt i olika kommuner? Och vilken skattetabell har jag som pensionär?
Dyraste och billigaste miljöbilen att äga 2020
Dyraste och billigaste miljöbilen att äga 2020
Rörlig eller bunden ränta på 2-5 års sikt?
Rörlig eller bunden ränta på 2-5 års sikt?

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin