Bästa fonderna och fondbolagen 2021 (Lista)

2 minuters läsning
Bästa fonderna och fondbolagen 2021 (Lista)

Funderar du över vilken fond du ska investera i nästa gång? Då kanske vinnarna i 2021 års Morningstar Fund Awards kan ge dig lite inspiration. Här hittar du de bästa fonderna och fondbolagen inom en rad olika kategorier.

Morningstar Fund Awards är en årligen återkommande utmärkelse där svenska fonder och fondbolag bedöms utifrån avkastning och risk. Avkastningen bedöms under de senaste 1, 3 och 5 åren och risk utifrån de senaste 3 och 5 åren. Dessutom ska fonderna inte ha genomfört några större förändringar som exempelvis byte av förvaltare eller förändring i investeringsprocessen.

Samtliga fonder erbjuds på den svenska marknaden och syftet är att lyfta fonder som levererat bra avkastning i förhållande till risk.

Här är de bästa fonderna 2021

Katgori Fond
Sverigefonder Spiltan Aktiefond Stabil
Småbolagsfonder Lancelot Avalon
Nordenfonder Skandia Norden
Globalfonder Fidelity Global Focus
Blandfonder Sensor Sverige Select
Företagsobligationsfonder SEB Corporate BOND SEK


Motiveringar

Bästa Sverigefond: Spiltan Aktiefond Stabil
Spiltan Aktiefond Stabil uppvisar en imponerande stabilitet. Fonden har haft samma förvaltare i Erik Brändström sedan starten 2002 och med sitt fokus på aktier med defensiva kvaliteter inom industri- finans och konsumentvaror har man presterat en stark riskjusterad avkastning under tuffa marknadsförhållanden.

Övriga kandidater: Enter Sverige Pro, Skandia Cancerfonden

Bästa småbolagsfond: Lancelot Avalon
Styrd av Erik Bertilsson lyckades den vinnande fonden leverera en avkastning på 61% SEK under ett år märkt av pandemin. Fondens portfölj är relativt koncentrerad med endast 35 innehav vid årsskiftet och flera enskilda innehav över eller nära 10% av det förvaltade kapitalet.

Övriga kandidater: AMF Aktiefond Småbolag, C Worldwide Sweden Small Cap.

Bästa Nordenfond: Skandia Norden
Den vinnande fonden förvaltas av Kjell Morten Hjørnevik och Øyvind Fjell på DNB Asset Management i Norge. Fonden har ett fokus på tillväxt och har slagit sin kategori och kategoriindex med stor marginal under 2019 och 2020.

Övriga kandidater: Evli Nordic, Nordea 1 – Nordic Stars Equity.

Bästa globalfond: Fidelity Global Focus
Vinnare i flera länder i år. Fonden har förvaltats av Amit Lodha sedan 2010. Den är mer exponerad mot teknik-sektorn än den genomsnittliga fonden i kategorin och det har varit en av de faktorer som lyfter denna fond.

Övriga kandidater: AMF Aktiefond Global, Folksam LO Världen.

Bästa blandfond: Sensor Sverige Select
Fonden förvaltas av Ulf Öster och Stefan Olofsson sedan 2009 och även Stefan Ahlfeldt sedan januari i år. Fonden vann utmärkelsen även förra året. Den hade en stark avkastning på 14% år 2020 och slog dess genomsnittliga kategori också under 2017, 2018 och 2019.

Övriga kandidater: IKC Global Flexible, IKC Sweden Flexible.

Bästa företagsobligationsfond (SEK): SEB Corporate Bond SEK
Med sitt globala mandat mot Investment Grade hade fonden en avkastning på 6,6% under 2020 trots pandemin och svåra marknadsförutsättningar under året för alla ränteförvaltare. En smärre nedgång under årets första del kompenserades mer än väl under resterande del av året som avslutades med ett väldigt positivt resultat.

Övriga kandidater: Nordea Stratega Fixed Income, Spiltan Räntefond Sverige.

Källa: Morningstar.se


Skriven av Mikael Karlsson på Finansportalen
 
Läs även: 

Ekonomiskolan del 6: Långsiktigt sparande

Fortfarande läge att köpa senaste årets bästa fonder?

Blandfonder eller Lysa? Nej, blanda själv!

Hur hög är en låg fondavgift? Bör vi bry oss?

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Bästa tipsen till dig som ska köpa stuga i sommar

8 minuters läsning

En anledning till att intresset är så högt är att vi inte har kunnat resa utomlands och att vi därför hittar nya sätt att semestra i Sverige. I stället för att arbeta från hemmet under perioder då vi inte varit välkomna till kontoret ...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)