Bättre belåna bostaden maximalt än att amortera?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Lån / Bolån /
1 minuts läsning
Bättre belåna bostaden maximalt än att amortera?

Riksbanken: ”Resultaten visar att det för i stort sett alla hushåll sannolikt är optimalt att belåna sin bostad maximalt (upp till bolånetaket) för att sedan investera den resterande delen i av förmögenheten i aktiefonder eller i långa räntefonder.”


Riksbankens studie 1997-2012 visar på få incitament till att amortera

  • Det har varit mer förmånligt att spara i finansiella tillgångar som aktie-och räntefonder jämfört med att amortera.
  • Risken för prisfall på bostadsmarknaden uppfattas som liten.

 

Vi kan till och med få högre sparränta än den ränta vi kan få på bostadslånet – om vi förhandlar.

Idag ligger listräntan på bostadslån i snitt på 2,68 procent. Och tittar vi på Svd:s räntekarta ser vi att snittet för den förhandlade tremånadersräntan ligger på 2,39 % medan den rapporterade medianräntan är 2,29 %. Och bästa sparkontoränta just nu är 2,35 %. Bra förhandlat så kan man alltså även här tjäna på att inte amortera.

Bättre bolån erbjuder dig ett bolån bundet på 3 år med 2,96 % i ränta. Hos BIGBANK får du 3,60 % i ränta på sparkontot om du binder dina pengar i 3 år.

Riksbanken varnar dock för framtiden

”Givet förväntningar om en högre nivå på bostadsräntan samt förväntningar om högre volatilitet på ränte-och bostadsmarknaderna visar vår analys att hushållen kommer att ha betydligt starkare incitament att betala av sina bostadslån än vad som är fallet idag”.

Har du möjlighet, spara till en buffert, amortera och månadsspara i fonder

Lagom, tycker jag är ett bra ord i detta sammanhang. Räntan kommer att gå upp framöver och har man ett stort lån på sin bostad tycker jag att man ska amortera lite hela tiden, om man har möjlighet. Men se först till att du har en bra buffert, och om det är möjligt, månadsspara lite i fonder också. Långsiktigt borde amortering, fondsparande och en buffert vara en bra strategi.

Jämför bolån

Jämför räntor på sparkonton

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Är det dags att sälja sina aktier nu?

2 minuters läsning

Försök inte tajma marknaden!   Det är bevisat att de flesta som försöker tajma marknaden och köpa billigt och sälja dyrt misslyckas. Ofta säljer man när det redan har gått ned och köper när börsen har stigit ett tag. D...

Föregående artikel