Bättre belåna bostaden maximalt än att amortera?

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Bättre belåna bostaden maximalt än att amortera?

Riksbanken: ”Resultaten visar att det för i stort sett alla hushåll sannolikt är optimalt att belåna sin bostad maximalt (upp till bolånetaket) för att sedan investera den resterande delen i av förmögenheten i aktiefonder eller i långa räntefonder.”


Riksbankens studie 1997-2012 visar på få incitament till att amortera

  • Det har varit mer förmånligt att spara i finansiella tillgångar som aktie-och räntefonder jämfört med att amortera.
  • Risken för prisfall på bostadsmarknaden uppfattas som liten.

 

Vi kan till och med få högre sparränta än den ränta vi kan få på bostadslånet – om vi förhandlar.

Idag ligger listräntan på bostadslån i snitt på 2,68 procent. Och tittar vi på Svd:s räntekarta ser vi att snittet för den förhandlade tremånadersräntan ligger på 2,39 % medan den rapporterade medianräntan är 2,29 %. Och bästa sparkontoränta just nu är 2,35 %. Bra förhandlat så kan man alltså även här tjäna på att inte amortera.

Bättre bolån erbjuder dig ett bolån bundet på 3 år med 2,96 % i ränta. Hos BIGBANK får du 3,60 % i ränta på sparkontot om du binder dina pengar i 3 år.

Riksbanken varnar dock för framtiden

”Givet förväntningar om en högre nivå på bostadsräntan samt förväntningar om högre volatilitet på ränte-och bostadsmarknaderna visar vår analys att hushållen kommer att ha betydligt starkare incitament att betala av sina bostadslån än vad som är fallet idag”.

Har du möjlighet, spara till en buffert, amortera och månadsspara i fonder

Lagom, tycker jag är ett bra ord i detta sammanhang. Räntan kommer att gå upp framöver och har man ett stort lån på sin bostad tycker jag att man ska amortera lite hela tiden, om man har möjlighet. Men se först till att du har en bra buffert, och om det är möjligt, månadsspara lite i fonder också. Långsiktigt borde amortering, fondsparande och en buffert vara en bra strategi.

Jämför bolån

Jämför räntor på sparkonton

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Vad är en Bitcoin egentligen?

2 minuters läsning

Bitcoin är en digital valuta som skapades 2009 med syfte att möjliggöra betalningar över internet, direkt mellan användare, utan någon inbladning av tredje part. Till skillnad från många andra valutor så förlitar sig inte Bitcoin på en...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)